Krónika

Majdnem háromezer fertőzött van Magyarországon

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2998 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg.

Majdnem háromezer fertőzött van Magyarországon
Egy egészségügyi dolgozó gondoskodik egy koronavírusos betegről (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Sebastien Bozon

A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 340-re emelkedett. 629-en már gyógyultan távoztak a kórházból.

Jelenleg 1005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat.

Az oldal adatai szerint jelenleg 10 786-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 82 010.

Kiemelték: továbbra is a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval több a tényleges vírushordozó, akik fertőzhet.

Ezért a védekezés most kezdődő második szakaszában is - amikor vidéken a kijárási korlátozás helyébe új szabályok lépnek életbe - fontos az ajánlások és a szabályok betartása, az idősek és a krónikus betegek fokozott védelme.  

Hozzátették: ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért továbbra is arra kérik az időseket, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat.

Az idősotthonok ellenőrzése zajlik, az intézmények vezetőit és a fenntartókat kérik a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására.
    

2998 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma
2998 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma
Fotó: koronavirus.gov.hu

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1473 ember) és Pest megyében (400) van a legtöbb fertőzött.

Ezt követi Fejér megye (300), Komárom-Esztergom megye (132), Zala megye (123), és Csongrád megye (101).

Vas megyében van a legkevesebb (14) fertőzött Magyarországon.