Krónika

Közel ötszázra nőtt a gyógyultak száma Magyarországon

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2583 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 idős krónikus beteg. Ezzel 280 főre emelkedett az elhunytak száma, 498-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból - közölte a koronavirus.gov.hu hétfő reggel.

Közel ötszázra nőtt a gyógyultak száma Magyarországon
Orvosok és ápolók egy koronavírussal fertőzött beteget látnak el Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Fokozatosan nő a koronavírus-fertőzéssel kórházban ápoltak száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: a koronavírus miatt eddig elhunyt 280 emberből 261 60 év feletti. Az idősotthonok és a kórházak leginkább kitettek a fertőzésnek, ott különösen fontos a védőfelszerelések helyes használata. A speciális maszkok az egészségügyben hasznosak. Utcai használatuk nem javasolt - mondta a szakember.

A házi készítésű maszkokról szólva elsőként azt hangsúlyozta: aki beteg, ne menjen sehova, még maszkban sem. Aki pedig házi készítésű maszkot használ, helyesen tegye: szorosan, orrát száját eltakarva helyezze fel, és ne nyúlkáljon hozzá! A maszk felvétele előtt és levétele után is alaposan kezet kell mosni. A pamutból, textilből készült maszk 60 fokos vízben kimosva újra használható - mondta a tisztifőorvos.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: eddig 25 idősotthonban jelent meg a fertőzés, nagyon különböző mértékben. Vannak nagyobb otthonok, több fertőzöttel, és van olyan is, ahol csupán egy-egy fertőzött van. Eddig a 25 idősotthonban összesen 64-en hunytak el koronavírussal összefüggésben.

931 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

Mint közölték, a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus.  A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. 

Igazolt COVID-19 fertőzöttek száma megyénként
Igazolt COVID-19 fertőzöttek száma megyénként
Fotó: koronavirus.gov.hu

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb. Az idősotthonok ellenőrzése zajlik, az intézmények vezetőit és a fenntartókat kérjük a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására - hívja fel a figyelmet a tájékoztató portál.

Kapcsolódó írásaink

Eleve elhibázott volt az ellenzéki stratégia

ĀNem csak a járvány neheze áll még az ország előtt, a gazdasági válság mértéke és hossza sem egyértelmű, a következő időszakban is sok kihívással kell szembenéznie a kormánynak