Krónika

Rendőrruhás ámokfutó gyilkolt Kanadában

Tizenkét órán át járta Új-Skócia tartományt egy ötvenegy éves helyi férfi a hétvégén, a vérengzésben legkevesebb tizenhatan életüket vesztették, köztük egy rendőrnő is

Csaknem fél napon át tartó ámokfutás zajlott le a hétvégén Kanadában. A támadót lelőt­ték, egyelőre semmi nem utal terrorcselekményre.

Rendőrruhás ámokfutó gyilkolt Kanadában
Fegyveresek a benzinkútnál, ahol vasárnap sikerült megfékezni az elkövetőt
Fotó: AFP/Tim Krochak

Kanada elmúlt harmincegy évének legsúlyosabb tömeggyilkossága zajlott le a hétvégén Új-Skócia tartományban, ahol egy ötvenegy éves férfi csaknem fél napon át járta a régiót, és végzett legalább tizenhat emberrel. Az esetek felderítése tegnap is tartott. A rendőrség figyelmeztetett: nem biztos, hogy a vérengzés minden helyszínéről tudomásuk van, ezért elképzelhető, hogy tovább nő az áldozatok száma.

A bűncselekmény-sorozat helyi idő szerint szombat éjjel kezdődött. A rendőrséget Portapique városában riasztották egy házhoz, ahol több halottat találtak, a környező épületek közül pedig több lángokban állt. Az elkövető rendőrruhában,
egy rendőrautónak álcázott járművel kezdte meg a vérengzést. Később átült egy másik gépkocsiba, és tovább folytatta ámokfutását.

A CBC szerint a támadót, az ötvenegy éves Gabriel Wortmant, aki fogtechnikusként dolgozott Dartmouth városában, vasárnap sikerült megállítani egy benzinkútnál, ahol a rendőrök lelőtték. A kanadai királyi lovasrendőrség rendőrfőnöke, Chris Leather kijelentette, a férfi indítékai egyelőre nem ismertek, terrorcselekményre semmilyen jel nem utal. Az, hogy rendőrruhában és rendőrautóval követte el a bűncselekményeket, azt jelzi, hogy előre kitervelt támadás volt. Leather szerint Wortman válogatás nélkül gyilkolt, arra a kérdésre viszont személyiségi jogokra hivatkozva nem válaszolt, milyen kapcsolat volt a tettes és az áldozatok között, bár azt megjegyezte, hogy az elhunytak egy része egyáltalán nem állt kapcsolatban vele.

A támadássorozatban elhunyt egy rendőrnő, Heidi Stevenson is, egy kétgyermekes édesanya, aki huszonhárom éve szolgált a rendőri szervek kötelékében. Életét vesztette egy általános iskolai tanár, illetve két egészségügyi dolgozó is.
A további áldozatokról nem adtak tájékoztatást. Kanadában legutóbb 1989-ben történt ilyen súlyos tömeges gyilkosság, akkor az elkövető tizennégy emberrel, majd magával is végzett.

Kapcsolódó írásaink