Krónika

Idén is keresik az Év Fáját

A korábbi évekhez hasonlóan az Ökotárs Alapítvány 2020-ban is életre hívta az Év Fája versenyt, amellyel a közvetlen környezetünkben élő fákra, a természet fontosságára, és mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretnék felhívni a figyelmet.

Idén is keresik az Év Fáját
A fa kora, szépsége és mérete nem fontos, előny azonban, ha őshonos, közterületen áll, vagy a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik
Fotó: Pixabay

2002-ben Csehországból indult az Év Fája verseny, az Ökotárs testvérszervezete, a Nadace Partnerství kezdeményezésére. Magyarországon 2010 óta, azaz immár tíz éve lehet versenybe szállni az elismerő címért.

Idén március 21-én, az Erdők nemzetközi napján indult a jelölés, és egészen a Madarak és Fák Napjáig, azaz május 10-ig tart. 

A versenybe bárki nevezhet egy egyedi fát egy történet kíséretében, amely kifejezi, miért fontos az őt nevező közösségnek. Előnyt jelent, ha a jelöltet sokan támogatják, őshonos fajt képvisel, közterületen áll, ha életét vagy életterét veszély fenyegeti. Nem számít azonban a faegyed vagy a facsoport szépsége, mérete vagy életkora.

A fák közül az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije 12-15 döntőst választ, végül pedig egy közönségszavazáson dől el, hogy közülük melyik kapja az Év Fája elismerést. 

Kapcsolódó írásaink