Krónika

A férfi, aki otthon mászta meg a Mount Everestet

Az angliai Shoreham-on-Sea-ben élő John Griffin házában mindössze harminc lépcső található. A férfi felelős állampolgár, nem nagyon mozdul ki az épületből a koronavírus-járvány idején. Van, aki kenyeret süt, mások festenek vagy zenélni tanulnak, Griffin egy fokkal ambiciózusabb tervet szőtt a karantén idejére - úgy döntött, megmássza a világ legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet.

A férfi, aki otthon mászta meg a Mount Everestet
A valódi Mount Everest
Fotó: Jewel SAMAD / AFP

Apró akadály került az útjába egyből: a Himalája Kína és Nepál határán fekszik, ő pedig az ágyában Dél-Angliában. Griffin azonban nem adta fel egyből, elszántságát ez a bökkenő nem törte le, eldöntötte, megmássza azt a hozzávetőleg 8850 métert az otthonában.

Kiszámolta, megmérte, hogy a harminc lépcsőn 1,363 „csúcskísérletet” kell tennie, összesen 40846 fokot kell megmásznia, hogy letudja a 8850 méteres szintkülönbséget.

Mentálisan volt a legnehezebb, teljesen lefárasztotta az agyam, hogy folyamatosan ugyanazt a lépcsősort kellett néznem közben - számolt be az élményekről az 53 éves férfi, akinek az ötlet egy reggeli rutinfeladatnál ugrott be, mikor teát vitt kedvesének. A kijárási korlátozás végére úgy fogom érezni magam, mintha megmásztam volna az Everestet - mondta akkor párjának a György-kori, magas lakóházban élő Griffin.

A férfi a mászással segíteni is tudott a rászorulókon, egy helyi szupermarket ételadományozó programjára hívta fel a figyelmet.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink