Krónika

Ózonos fertőtlenítést tesztel a metrón a BKV

Miután a buszoknál pilot-projektként már sikerrel alkalmazták a klórnál is sokkal hatékonyabb ózonos fertőtlenítést, most a metrónál teszteli a technológiát a BKV - derül ki a társaság szerdai közleményéből.

Ózonos fertőtlenítést tesztel a metrón a BKV
Először a BKV Kőér utcai telephelyén tesztelték egy metrószerelvényen az ózonos fertőtlenítést
Fotó: BKV

A teszteléshez felkért CE Developments nevű cég április 8-án, a Kőér utcai metró telephelyén egy szerelvényt kezelt nagy teljesítményű, professzionális felhasználásra tervezett ózongenerátoraival.

A technológia lényege, hogy ózon hatására az oxidálási folyamat során a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, míg hagyományos vegyszerekkel ez előfordulhat. A technológiai folyamat végén a maradék ózont lebontják a készülékek, így a közlekedési eszköz akár azonnal használatba vehető.

A BKV arról számolt be, hogy a tesztet követő mérések alapján a technológia kiválóan működik. Emlékeztetnek egyúttal arra is, hogy partnercégük már korábban is sikeresen kezelt belső tereket, nagy teljesítményű készülékük hatékonynak bizonyult különböző vírusokkal szemben.

A társaság felidézte, az elmúlt időszakban számos olyan intézkedést vezettek be, amely az utasok és a BKV dolgozóinak védelmét, a vírus terjedésének megakadályozását szolgálja: szünetel az elsőajtós felszállás, kordonnal választották el járművezetőket, folyamatosan védőfelszerelést biztosítanak dolgozóknak, akik számára pedig ez megoldható, azok home office-ból látják el feladataikat.

Kapcsolódó írásaink

Új technikával fertőtleníti járatait a Volánbusz

ĀAz ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag, minden ismert mikroorganizmust megsemmisít, és a hagyományos vegyszerekkel ellentétben nem tudnak ellene immunitást felépíteni a baktériumok, vírusok és gombák