Krónika

A WHO óva intette Európát a korlátozások gyors enyhítésétől

Óva intette szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kormányokat attól, hogy túl hamar oldják fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat.

A WHO óva intette Európát a korlátozások gyors enyhítésétől
Intenzív osztály a torinói Maria Pia kórházban
Fotó: MARCO BERTORELLO / AFP

Hans Kluge, a WHO európai igazgatója megjegyezte, hogy a járvány által leginkább sújtott 10 ország közül hét az európai térségben található. Kluge kiemelte Spanyolországot, Olaszországot és Németországot a járvány terjedésének lassulásával kapcsolatban, és elmondta, hogy haladást sikerült elérni Ausztriában, Hollandiában és Svájcban. Azonban aggodalmát fejezte ki a koronavírus-fertőzéses esetek növekvő számával kapcsolatban egyebek között Törökországban, Izraelben, Svédországban, Finnországban és Ukrajnában.
 

Olaszországban csökkent az új halálesetek száma

Olaszországban az elmúlt napban csökkent az új halálesetek száma, a diagnosztizált fertőzötteké viszont nőtt. Az 552 új halálesettel a halálos áldozatok száma elérte a 17 669-et - közölte szerda este a polgári védelem. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 1195-tel emelkedett az egy nappal korábbi 880-hoz képest. Ez az ötödik egymás utáni nap, hogy egyetlen beteg sem került az olaszországi kórházak intenzív osztályaira.

A járvány miatt lezárták az olasz kikötőket a migránsokkal érkező NGO-hajók előtt.

Mintát vesznek egy koronavírus-gyanús nőtől Olaszországban
Mintát vesznek egy koronavírus-gyanús nőtől Olaszországban
Fotó: Roberto Silvino / NurPhoto / N

Görögországban a Ritszona menekülttábor után a Malakasza tábort is karantén alá vonták, mert a létesítmények 28 lakójának szervezetében kimutatták a koronavírust.
 

Már több mint hétezer áldozatot követelt a kór Nagy-Britanniában

Az új koronavírus okozta betegség miatt intenzív osztályon kezelt Boris Johnson stabil állapotban van és reagál a kezelésre. A brit kormányfőt vasárnap este vitték kórházba, és hétfő este került az intenzív osztályra. A legfrissebb hivatalos adatok szerint Nagy-Britanniában eddig 232 708 szűrést végeztek és 60 734 páciens szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt 5492-vel nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

London koronavírus idején
London koronavírus idején
Fotó: ISABEL INFANTES / AFP

Az előző este zárult 24 órában 938 beteg halt meg; ezzel a járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma 7097-re emelkedett. Ez volt az eddigi legmagasabb napi halálozási szám a nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

A francia kórházakban újra csökkenőben a halálozások száma

Franciaországban újra csökkeni kezdett a koronavírus-fertőzés kórházi áldozatainak száma, 541 elhalálozással, és folytatódott az intenzív osztályokra kerülő új betegek számának csökkenése is - jelezte szerda esti sajtótájékoztatóján Jérome Salomon, az egészségügyi tárva járványügyi igazgatója.

Kedden még 607, hétfőn 605, vasárnap viszont 357 haláleset történt. 
A járvány kezdete óta 10 869-en vesztették életüket, közülük 7632-en kórházakban, de a friss összesítésben „technikai okok” miatt nem szerepelnek az idősotthonok frissített adatai.  

Az illetékes kiemelte: szerda este 7148 beteget kezeltek intenzív osztályon, amely rekord Franciaországban a járvány kezdete óta. 

Saját testsúlyos edzést végző marseille-i lakos
Saját testsúlyos edzést végző marseille-i lakos
Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / AFP

„A járvány még mindig nagyon aktív, az egészségügyi rendszeresen továbbra is nagyon erős a nyomás” - fogalmazott Jérome Salomon. 

A kórházi intenzív osztályokon azonban már csak 17-tel nőtt az új betegek száma, ami a legalacsonyabb szám a kijárási korlátozások március 17-i életbe lépése óta. Kedden 59-cel, hétfőn 94-gyel, vasárnap még 140-gyel nőtt az intenzív osztályokon ellátott betegek száma.

A regisztrált betegek száma az előző napi 78 167-ről 82 048-ra nőtt. Kórházban 30 375 fertőzöttet ápoltak, ami 348-cal több, mint kedden, de 1917-en gyógyultan távozhattak az elmúlt 24 órában a kórházakból. Ezzel 21 254-re emelkedett a kórházban március 1. óta meggyógyultak száma.

Az ellátórendszer túlterheltségének enyhítésére Franciaországban március 17-én léptek életbe kijárási korlátozások, szakemberek pedig már figyelmeztettek, hogy legalább április végéig szükség lesz rájuk. Az egészségügyi minisztérium szerint a korlátozások csak akkor oldhatók fel, amikor az ellátórendszer felkészült a lakosság tömeges szűrésére, illetve amikor a kórházak túlterheltsége enyhül, és országosan csökkend a Covid-19 betegek száma.  

Francia nővérek koronavírusos beteget látnak el
Francia nővérek koronavírusos beteget látnak el
Fotó: THOMAS COEX / AFP

Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke a France Info hírrádióban szerdán elmondta, hogy a szigorú karanténnak még több hétig el kell tartania. 

Az elnöki hivatal szerda este tudatta, hogy a kijárási korlátozásokat a kormány április 15-e után meghosszabbítja, Emmanuel Macron államfő hétfő este tart televíziós beszédet a járvány elleni küzdelmet érintő döntéseit illetően, ami március 12. óta az elnöknek a negyedik élő televíziós beszéde lesz.

A tervezettnél előbb hazatér Franciaországba a Charles De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó az Atlanti-óceánról, miután a fedélzetén mintegy negyven tengerész a koronavírus enyhébb tüneteit mutatja - közölte szerdán a francia hadügyminisztérium, egy héttel azután, hogy a Theodore Roosevelt amerikai repülőgéphordozó-hajón tört ki a koronavírus-járvány. Franciaországban a Johns Hopkins egyetem adatai szerint szerda este több mint 110 ezer fertőzöttet és több mint 10 ezer halálesetet tartottak számon.

Közel 110 ezer fertőzöttet tartanak nyilván Németországban

Szinte kihalt a Brandenburgi kapu környéke
Szinte kihalt a Brandenburgi kapu környéke
Fotó: Igor Zarembo / Sputnik / Sputn

Elérhette az egymilliót a SARS-CoV-2 vírusra végzett tesztek száma Németországban a szövetségi kormány szerdai becslése szerint. A negatív eredmények aránya meghaladja a 90 százalékot.

Az egészségügyi tárca arról is tájékoztatott, hogy nagyjából tízezer ágy van még szabadon a kórházak és klinikák intenzív osztályain a Covid-19 súlyos eseteinek kezelésére. Németországban az igazolt fertőzöttek száma megközelíti a 110 ezret, a haláleseteké meghaladta a kétezret.
 

Ausztriában folyamatosan javul a helyzet

Ausztriában egymást követően már az ötödik napon csökken a vírus okozta megbetegedésben szenvedők száma, míg kedden még 8043, addig szerdán 7890 embert tartottak nyilván. Eddig összesen 12 824-en fertőződtek meg koronavírussal az országban. A betegségnek 227 halálos áldozata van.

Egészségügyi maszkokkal kiegészített szobrok az osztrák Tullnban
Egészségügyi maszkokkal kiegészített szobrok az osztrák Tullnban
Fotó: HERBERT PFARRHOFER / APA / AFP

Csehországban sikerült megakadályozni a koronavírus-járvány ellenőrizetlen terjedését, ezért az ország megkezdheti a felkészülést a normális élethez való visszatérésre - jelentette ki szerdai prágai sajtótájékoztatóján Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter. A tárca jelenleg azzal számol, hogy április végén a fertőzöttek száma mintegy 10 600 körül alakul, holott a korábbi becslések 14 200 fertőzöttről beszéltek.
 

Szlovákiában több mint a duplájára nőtt az új fertőzöttek száma

Szlovákiában több mint kétszeresére nőtt az előző naphoz képest az új diagnosztizáltak száma, a 101 új esettel 683 fertőzöttet tartanak nyilván, a betegségnek 2 halálos áldozata és 13 gyógyultja van.
 

Az ukrán kormány meg akarja tiltani állampolgárainak, hogy elhagyják az országot

Ukrajnában rekordot döntött a fertőzöttek és áldozatok napi növekedésének száma, a kormány a karantén meghosszabbítását tervezi, szerdai ülésükön pedig jóváhagytak egy törvényjavaslatot, amely megtiltaná az ukrán állampolgároknak az ország elhagyását, továbbá újabb szigorításokat vezetnének be a külföldieknek Ukrajnába történő beutazására vonatkozóan

Dmitro Razumkov házelnök újságírói érdeklődésre szerdán azt mondta, hogy várhatóan hétfőn tart ismét rendkívüli ülést a parlament.

Hajléktalan nőhöz lépnek a hatósági kirendeltség tagjai Ukrajnában
Hajléktalan nőhöz lépnek a hatósági kirendeltség tagjai Ukrajnában
Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése alapján az előterjesztés szerint a kormány kéri a parlamentet: a karantén idejére biztosítsa számára azt a jogot, hogy ideiglenesen korlátozza vagy megtiltsa a külföldi állampolgárok és járművek Ukrajnába való belépését olyan országokból, ahol különösen veszélyes fertőző betegségeket regisztráltak, valamint megtilthassa az ukrán állampolgároknak a külföldre történő utazást.

A javaslat érzelmében azokat a személyeket, akik olyan országból érkeznek Ukrajnába, amelyekben a veszélyes fertőzés különösen kiterjedt, automatikusan olyan személyeknek kell tekinteni, akik közvetlen kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel, ezért érkezésük után egészségügyi megfigyelés alá, azaz karanténba kell őket helyezni. A hírportál megjegyzi, hogy ez alól ugyanakkor az előterjesztés felsorol több kivételt.

Így ez nem vonatkozik a diplomáciai és konzuli intézmények alkalmazottaira, a hivatalos missziók képviselőire, az Ukrajnában akkreditált szervezetek képviselőire és családtagjaikra, az áruszállító járművek sofőrjeire és karbantartó személyzetére, a repülőgépek és hajók személyzetére, a vonatok személyzetére, „amennyiben nincs ok azt feltételezni, hogy kapcsolatba léptek a különösen veszélyes fertőző betegségben szenvedő személlyel”.  
 

Putyin szerint döntő jelentőségű lesz a következő két-három hét

Az elkövetkező két-három hét döntő jelentőségű lesz a koronavírus terjedése elleni küzdelemben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormány tagjaival és a régiók vezetőivel tartott szerdai videokonferencián, amelyen újabb szociális, és gazdaságélénkítő intézkedéseket jelentett be a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére.

A környék lakóit szórakoztató szaxofonista az oroszországi Szocsiban
A környék lakóit szórakoztató szaxofonista az oroszországi Szocsiban
Fotó: Artur Lebedev / Sputnik / Sput

Oroszországban egy nap alatt 1175-tel, 8672-ra nőtt az igazolt koronavírus-fertőzések száma a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 15,7 százalékos növekedési rekord. Az elmúlt egy nap alatt öten hunytak el a Covid-19 betegség következtében, a halottak száma 63. Eddig 580 gyógyulást regisztráltak.
 

Törökországban ismét rekordmértékben nőtt az igazolt fertőzöttek száma

Törökországban szerdán is rekordmértékben, egy nap alatt 4117-tel nőtt a vírussal diagnosztizáltak száma, amely így összesen 38 226-ra emelkedett - derült ki a török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján közölt adatokból.

Fahrettin Koca azt is tudatta, hogy az elmúlt 24 órában a fertőzés okozta napi halálesetek száma, ha kismértékben is, de ugyancsak rekordot döntött, és 87-tel összesen 812-re nőtt. A napi elhalálozások száma április 1-jétől eddig viszonylagos stabilitást mutatott, 63 és 79 között mozgott.

A török piacok nem zártak be
A török piacok nem zártak be
Fotó: Amer AlMohipany / NurPhoto / N

Az újonnan igazolt koronavírusos esetek száma szerdán lépte át először a napi 4000-et. Szombattól hétfőig 3000 és 3150 között alakult, kedden azonban már négyezer közelébe, 3892-re ugrott.

A török miniszter mikroblogján azt is közölte, hogy a fertőzöttek közül jelenleg 1492-en szorulnak intenzív ellátásra, 18-cal többen, mint kedden, és 995 beteg van lélegeztetőgépre kapcsolva, ami pedig mindössze nyolccal haladja meg az előző napi értéket. Az utóbbi adat tekintetében továbbra is határozott lassulás tapasztalható. A gyógyultak száma vasárnap óta egyenletesen, 256 és 284 közötti értékben nő, az utóbbi 24 órában például 264-gyel 1846-ra.

Koca szerdán egy korábbi Twitter-bejegyzésében azt közölte, hogy kifejlesztettek a fertőzöttek, a velük kapcsolatban állók, valamint a gyanús esetek követésére egy okostelefonos alkalmazást, amelynek a használata az érintettek számára kötelező lesz. Kifejtette: a hatóságok az applikáción keresztül értesülnek arról, hogy a felhasználó betartja-e a házi karantént. Amennyiben megszegi, büntetéssel sújtják - jelezte Fahrettin Koca, hozzátéve, hogy a rendszer egy-két napon belül életbe lép.

A török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága a fejlesztést illetően később arról számolt be, hogy az érintetteket üzenettel és hívással is figyelmeztetni fogják, mihelyt kilépnek otthonukból, továbbá hazatérésre szólítják fel őket.Az „engedelmetlenek” adatait a rendőrséggel is megosztják - hangsúlyozták.

Csináld magad - óvóhely az isztambuli macskáknak
Csináld magad - óvóhely az isztambuli macskáknak
Fotó: Yasin AKGUL / AFP

Törökországban a járvány enyhítése érdekében péntek éjfél óta zárva van a személyforgalom előtt a 30 legnagyobb város és a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak település. Bár országos szintű kijárási tilalom még nincs érvényben, kijárási korlátozás vonatkozik a 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre, illetve azokra a 20 éven aluliakra is, akik nem dolgoznak. Szombattól kötelező a védőmaszk használata minden forgalmasabb nyilvános helyen, beleértve az élelmiszerboltokat is.

A kis-ázsiai országban már korábban leállították a nemzetközi repülőjáratokat, a belföldiek túlnyomó részét, valamint a távolsági vasúti közlekedést is, a városok közötti utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték. Zárva tartanak az iskolák és a szórakozóhelyek, illetve megtiltották a mecsetekben a tömeges imákat.

Felajánlják fizetésüket - összesen egymillió euró értékben - a bolgár képviselők és a kormánytagok a közegészségügy részére a koronavírus-járvány visszaszorítására.

Iránban, ahonnan több mint 64 ezer fertőzöttet és négyezer halálesetet jelentettek, a hét végétől három szakaszban oldják fel az új típusú koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseket.

Narendra Modi indiai kormányfő szerdán közölte, hogy valószínűtlen az 1,3 milliárd lakosú ország egészében elrendelt kijárási tilalom feloldása április 15-én, mivel a legújabb jelentések szerint az utóbbi 24 órában megugrott a fertőzések és halálesetek száma.

Világszerte szerda este 1 464 852 volt a fertőzöttek, 83 615 a halálesetek és 308 757 a gyógyultak száma.

Kapcsolódó írásaink