Krónika

Koronavírus: Így van esélyünk elkerülni a fertőzést

A kézmosás alap, de nem elég – Falus András Széchenyi-díjas immunológus segítségével, a WHO legfrissebb ajánlásai, a Nébih szakértőinek lapunk kérdéseire adott válaszai és eddigi ismereteink alapján összegeztük, hogy az ember milyen módokon kerülheti el, hogy elkapja, vagy hazahurcolja a fertőzést. Csak a lényeg, pontokba szedve.

Koronavírus: Így van esélyünk elkerülni a fertőzést
A védőmaszk használata mellett a rendszeres kézfertőtlenítés is segíthet a vírus elleni védekezésben
Fotó: MH/Purger Tamás

Hogyan érdemes élelmiszert beszerezni a fertőzés kockázata nélkül, mivel és hogyan közlekedjünk, hogyan védjük magunkat munkahelyünkön, hogyan fertőtlenítsünk otthon, hogyan rekesszük ki a vírusokat a lakásból, azaz: hogyan ússzuk meg a lehető legnagyobb eséllyel a fertőzést?

Ha muszáj bemenni a munkahelyre

A munkahely könnyen fertőzési gócponttá válhat, ezért egybehangzó vélemények szerint akinek nincs helyhez kötve a munkája  – tehát leginkább az irodai alkalmazottak – lehetőség szerint dolgozzanak otthonról. Különösen igaz ez, ha van olyan kolléga, aki tömegközlekedést használ nap mint nap, hiszen ő eleve sokkal több emberrel kerül kontaktusba.

A nagyobb, egylégterű munkahelyeken a védőfelszerelés  – maszk, kesztyű  – használata erősen ajánlott, és a megfelelő 1,5-2 méteres távolság betartása is a kollégáktól. Azaz érdemes elhagyni a szűk, egy légtérbe szervezett értekezleteket, és a lehető legkevesebbet mozogni az épületen belül, és kerülni a forgalmas, közös helyiségeket.

asfga
Tömegközlekedés használatakor is érdemes maszkot használni
Fotó: MH/Purger Tamás

Ha bent étkezünk, ugyancsak kerüljük a közös evőeszközöket, vagy nagyon alaposan mossuk el őket mosogatószerrel! A bejárati ajtó fogantyújához vagy a mosdó kilincséhez például minden munkatársunk legalább kétszer hozzáér a nap során, csakúgy, mint a konyhai vízcsaphoz, kávéautomata gombjaihoz, stb. 

Sajnos a levegőben szálló por, ahogy tüsszentésnél vagy köhögésnél a nyálcseppek, képes lebegni és hordozni a vírust (zárt térben órákig is fertőzőképes maradhat), így ha már hordunk maszkot, akkor is érdemes viselni azt, ha nem ül senki közelebb hozzánk két méternél  – és ugyanemiatt érdemes gyakran szellőztetni is.

Ha nem csak mi használunk egy munkaeszközt, legyen az asztali számítógép, telefon, érdemes rendszeresen fertőtleníteni használat előtt és után. A műanyagon sokáig életképes marad, így a laminált felületű íróasztalunkat vagy a konyhabútort is jobb, ha rendszeresen fertőtlenítjük.

Étkezés biztonságosan

Az élelmiszer nem tud megfertőződni, de a csomagolása igen. A műanyagon 3-3,5, a papíron 2 napig marad meg a koronavírus, s a legtöbb bolti vagy piaci élelmiszert ezekbe az anyagokba szokás csomagolni. Mivel szemmel láthatónál jóval kisebb papírrészecskéken és mikroműanyagon is előfordul, biztosra csak azzal mehetünk, ha legkevesebb ennyi ideig egy elzárt helyen “karanténoztatjuk” a megvásárolt élelmiszert fogyasztás előtt. Ez lehet a kamra vagy a hűtőszekrény egy elkülönített része is (hűvösebb időben akár az erkély is), a lényeg, hogy ne érintkezzen vele más, fogyasztáskész élelmiszer. Ennek megfelelően érdemes tartósabb élelmiszert vásárolni, pl. pékáruból az előrecsomagolt, vagy akár elősütött (tehát bármikor frissen készre süthető) verziót.

adfsf
Jól átmelegítve a rendelt étel is teljesen biztonságos, 60 fokon elpusztul a vírus
Fotó: MH/Purger Tamás

Az éttermeket érdemes kerülni, a készétel-házhozszállítás kényelmes, de ugyancsak műanyagba vagy papírba szokták csomagolni, így a probléma ugyanaz  – elvégre honnan tudhatjuk, nem tapadt meg rajta egy tünetmentes konyhai dolgozóról a vírus, amely egy hajszálon is képes sokáig túlélni. Mindez megspékelve azzal a ténnyel, hogy a készétel ritkán marad frissen annyi ideig, amíg “karanténoztatni” kell, a házhoz rendelt készétel nem biztos, hogy a legjobb megoldás. 

Ha csak nem melegítjük nagyon alaposan át: a vírus ugyanis jelen ismereteink szerint 60 fokon elpusztul – a Nébih szerint 75 fokos maghőmérséklet két percen át elegendő, azaz jól átkeverve, mindenhol átmelegítve. A mikrohullámú sütő csakis akkor végez a vírussal, ha ezt a hőmérsékletet az étel minden része eléri. 

Vásárlás biztonságosan

Ha tehetjük, rendeljünk online élelmiszert. Bár úgy tapasztaltuk, jelenleg minden nagyobb áruházláncnál elérhetetlen a házhoz szállítás, de állításuk szerint dolgoznak a megoldáson. S van köztük olyan, amelyiknél online rendelésre összekészítik a kért árut, nekünk csak át kell vennünk – így legalább a többi vásárlót elkerülhetjük, még ha a hazacipelést nem is tudjuk megspórolni.

A piacokon is folyamatos az ellenőrzés
Vásárláskor is figyeljünk az óvintézkedésekre
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Ha muszáj mégis boltba mennünk, lehetőleg menjünk egyedül, húzzunk maszkot és kesztyűt, ne időzzünk a szükségesnél tovább, és tartsuk meg az ajánlott 1,5-2 méteres távolságot a többi vásárlótól. Ha tudunk, fizessünk bankkártyával, mint készpénzzel, hiszen a készpénz is papír, és bár rendszeresen fertőtlenítik, valószínűleg már átmegy néhány kézen, mire hozzánk eljut. Bankkártyás fizetésnél a pin-kód beütésekor is érdemes kesztyűt viselni.

Nem hazahurcolni a vírust

Ha szerencsésen hazaértünk, lényegében minden, amit kintről hoztunk, vagy kint rajtunk volt, potenciálisan fertőzött: a ruházatunk külső rétegei, a cipőnk talpa, a kutyánk talpa, a kulcsunk vagy a mobiltelefonunk. Ezeket mind érdemes egyenként alaposan fertőtleníteni (a telefon kijelzőjét meleg szappanos vízzel, semmiképp sem maró vagy alkoholos tisztítószerrel!).

A gyakori és alapos kézmosás csökkenti a fertőzés veszélyét
A gyakori és alapos kézmosás csökkenti a fertőzés veszélyét
Fotó: MH

A kabátot, cipőt mindenképpen érdemes az előszobában vagy még kijjebb hagyni, a ruházatot, ami rajtunk volt, egyből a szennyesbe dobni, alaposan kezet mosni és fertőtleníteni (aztán végigjárni visszafelé az útvonalat a bejárati ajtóig, és mindent lefertőtleníteni, amihez kézmosás előtt hozzáértünk: csapot, kilincseket, villanykapcsolót, stb.). Pénztárcát, kulcsot érdemes ugyancsak kint hagyni egy zacskóban vagy dobozban, csakúgy, mint a készpénzt, a kintről hozott élelmiszert.

Mosás, vasalás

Mivel a vírus lipidburka nem szereti a fertőtlenítő kemikáliákat, a mosásnál sem a hőfok, hanem a mosószer léte a kulcs. A vadgesztenyés és egyéb divatos, “zöld” mosószerekkel való kísérletezést biztonságosabb lehet a járvány utánra hagyni. Ami a vasalást illeti: mivel a vírus 60 fok fölött elpusztul, a ruhák alapos átvasalása forró vasalóval ugyancsak fertőtlenít.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom