Krónika

Álhír, hogy nem viselhetnek maszkot az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai

Világszerte, így hazánkban is egyre erősebb tendencia a különböző álhírek felbukkanása, terjedése a koronavírus-járvány kapcsán, így nem meglepő, hogy Magyarországon a veszélyhelyzeti intézkedések egyik első eleme volt az álhíreket terjesztőkkel szembeni törvényi szigorítás - írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Századvég.

Álhír, hogy nem viselhetnek maszkot az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai
Az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai számára nem tiltott a maszkok viselése, csupán nem kötelező (Képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A lakosság félreinformálására azt az álhírt hozzák példaként, amely a Magyar Hang március 30-án közzétett cikke nyomán több hírportálon (például 24.hu, Zsúrpubi, Magyar Narancs) is megjelent a napokban.

A szóban forgó írás arról számol be, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat dolgozóinak a szervezet vezetősége megtiltotta a szájmaszkok viselését.

Az OVSZ a közzétett közleményében ugyanakkor tisztázta, hogy a védőmaszkok viselése sem korábban, sem jelenleg nem tilos a vérellátó szolgálat munkatársai számára, csupán nem kötelező a viselésük.

A járvány által előidézett rendkívüli helyzetben kiemelten fontos a pontos tájékoztatás, az ilyen és ehhez hasonló álhírek viszont fokozott kockázatot jelentenek, hiszen alááshatják a hatékony védekezésbe vetett közbizalmat - mutat rá a Századvég közleménye, egyúttal emlékeztetnek arra a korábbi közvéleménykutatásukra, amely rávilágított, hogy a magyarok többsége elutasítja a rémhírek terjesztését, és támogatja az álhírek terjesztőivel szembeni határozott fellépést.

A Századvég Alapítvány elkötelezett a hiteles tájékoztatás mellett, ezért sorozatot indít, melyben azokra az álhírekre hívja fel a figyelmet, amelyek alkalmasak a pánikkeltésre, félretájékoztatásra, vagy a veszélyhelyzeti intézkedések hatékony végrehajtásának akadályozására - zárul a közlemény.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom