Krónika

Április első napjától változik a közösségi közlekedés a fővárosban

Április 1-jén, szerdán lép életbe a fővárosban a szombati menetrenden alapuló, de számos frekventált vonalon annál sűrűbb járatindulást biztosító közlekedési rend.

Április első napjától változik a közösségi közlekedés a fővárosban
A járvány miatt a BKK visszavonja a jegyautomatákkal kapcsolatos közbeszerzést
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A járványveszélyhez kapcsolódó intézkedések miatt 80-90 százalékkal esett az utasszám, ami nem indokolja a tanszüneti menetrend további fenntartását - olvasható a BKK lapunkhoz eljuttatott közleményében, amely azt is kiemeli: az új menetrend továbbra is biztosítja a járvány terjedésének megakadályozásához szükséges biztonságos utazási körülményeket.

Április 1-jétől a VOLÁNBUSZ és a MÁV-HÉV is módosítja egyes járatai menetrendjét.

Csúcsidőben a metró-, valamint a nagyobb forgalmat bonyolító villamos- és buszvonalakon továbbra is a forgalomhoz mérten sűrű járatindulásra lehet számítani: a metrók, az 1-es villamos és a kiskörúti villamosok 5 percenként, a metrópótló busz 1-2 percenként, a nagykörúti villamosok 3-4 percenként, a Thököly úti buszjáratok 2-3 percenként járnak majd. Mindez biztosítja, hogy a járműveken ne legyen 30 százalék feletti kihasználtság – azaz megfelelő távolságban lehessenek az utasok egymástól –, ezt a maximális értéket alkalmazzák a nemzetközi gyakorlatban is.

A közösségi közlekedési járatok munkanapokon alapvetően a szombati menetrendjük szerint indulnak, hétvégén pedig továbbra is a szombati, illetve a vasárnapi menetrendet kell figyelni.

 • A szombati menetrendnél sűrűbb járatkövetést biztosítunk csúcsidőben több frekventált vonalon: gyakrabban indul majd az 1-es villamos, az újpalotai 7E, a káposztásmegyeri 20E, a kőbányai 85-ös, a rákoskeresztúri 97E busz, valamint a 80-as mellett közlekedik a 81-es trolibusz is.

 • Az M3-as metró pótlását segítő, alternatív útirányokat biztosító 194M, 223M és 254M busz továbbra is közlekedik munkanapokon.

 • A megszokottnál nagyobb befogadóképességű csuklós jármű közlekedik az Örs vezér terei 31-es, 161-es, 168E, a zuglói 77-es, 82-es, 130-as, a kőbányai 95-ös, 202E, a budai 33-as és 109-es, a dél-pesti 36-os, 123-as és 148-as vonalon, a 14-es villamos pedig háromkocsis szerelvényekkel indul.

 • Az új menetrend szerint munkanapokon továbbra is jár a szombaton egyébként nem közlekedő csepeli 179-es, az Albertirsai utat kiszolgáló 10-es busz, valamint a rákoskeresztúri vasúti kapcsolatot is biztosító 269-es, 297-es és 298-as Telebusz.

 • Az előzőekben fel nem sorolt, menetrendjük szerint szombaton nem közlekedő járatok munkanapokon sem járnak majd. E járatok megállóhelyeit más autóbuszok is kiszolgálják, vagy megállójuk rövid gyaloglással elérhető más járatok megállóhelyeiről. Például:

  • A 122-es busz megállóhelyeiről a 30-as vagy a 196-os busszal lehet a metrót elérni.

  • A 217E járat megállói a 9-es, a 151-es és a 217-es busszal érhetők el.

  • A 244-es busz megállóinak nagy részét a 44-es vagy a 244-es járat szolgálja ki.

  • A 214-es busz megállóhelyei elérhetők a 114-es vagy a 213-as busszal.

  • A 62-62A villamos megállói a 3-as, 28-as és 69-es villamossal érhetők el.

 • Ideiglenesen szünetel a 100E reptéri buszjárat közlekedése, a repülőtér azonban továbbra is megközelíthető marad a Nagyvárad térről induló 200E busszal.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom