Krónika

A hercegi pár Kaliforniában: Trump azonnal üzent

Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésben ment neki Harrynek és Meghannek, kijelentve, az Egyesült Államok nem fog fizetni kettejük védelméért

A People Magazin arról írt nemrég, hogy II. Erzsébet brit királynő unokája, Harry és felesége, Meghan az Egyesült Államokba költözött a kanadai Vancouverből. A pár állítólag Meghan szülővárosában, Los Angelesben tartózkodik.

A hercegi pár Kaliforniában: Trump azonnal üzent
Új élet. A házaspár függetlenedése a monarchiától hivatalosan ma lép életbe
Fotó: AFP/Justin Tallis

Ismert, Harryék januárban jelentették be, hogy visszalépnek a királyi család magas rangú tagjaiként betöltött hivatalos funkciójuktól, és Kanadába költöznek. A monarchiától való függetlenedésüket a királynő jóváhagyta – hivatalosan ma lép érvénybe –, a folyamat azonban számos kérdést vont maga után. A pár egyebek mellett nem részesül többé a királyi feladatok ellátásáért járó közpénzellátmányban, nem használhatják a royal, azaz királyi jelzőt, Harry pedig elvesztette minden katonai tisztségét.

Sokáig kérdés volt az is, mi lesz kettejük biztonsági őrizetével. Harry ugyanis kétszer is teljesített frontszolgálatot Afganisztánban, a brit hatóságok ezért úgy vélték, fennáll a veszélye, hogy terrorista támadások célkeresztjébe kerül. Korábban a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának különleges védelmi osztaga látta el védelmét évi egymillió font (mintegy négyszázmillió forint) közpénzből.

A kanadai kormány a múlt hónapban közölte, összhangban azzal, hogy megváltozik a pár státusza, nem biztosítanak nekik védelmet a jövőben. A napokban pedig több brit bulvárlap cikkezett arról, Harryék bizonyára az amerikai kormánytól kérnek védelmet. Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke úgy reagált: „Bár most az Egyesült Államokért otthagyták Kanadát, az Egyesült Államok azonban nem fog fizetni a védelmükért. Nekik kell kifizetni!” – írta a Twitteren, megjegyezve azt is, nagy barátja és csodálója a királynőnek és Nagy-Britanniának. Trump korábban a függetlenedés kapcsán szomorúnak nevezte a házaspár döntését.

Ezzel szemben a pár szóvivője vasárnap közölte, Sussex hercege és hercegnője maga gondoskodik saját biztonságáról, maguk finanszírozzák a biztonsági intézkedéseket, és nincs szándékukban az amerikai kormányhoz fordulni segítségért.

Kapcsolódó írásaink