Krónika

Vasárnap hajnalban egy órával előbbre kell tekernünk az órákat

Az óraátállítást 2021-től kivezetik

Március 29-én hajnali 2 órakor egy órával előre, 3 órára kell átállítanunk az óráinkat, így egy órával kevesebbet aludhatunk.

Vasárnap hajnalban egy órával előbbre kell tekernünk az órákat

Ezzel megkezdődik a nyári időszámítás. Nagyon úgy tűnik, hogy ez lesz az egyik utolsó alkalom, hogy tekergetnünk kell a mutatókat, ugyanis az óraátállítás 2021-től kivezetésre kerül. Az Európai Parlament (EP) ugyanis tavaly márciusban az évenkénti kétszeri óraátállítás megszüntetése mellett döntött. Mindez még nem teljesen végleges, mert az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanácsnak is jóvá kell hagynia. A tagállamok maguk dönthetik el, hogy ki melyik időszámítást és időzónát választja, viszont egymás között egyeztetniük kell annak érdekében, hogy az egységes piac továbbra is megfelelően tudjon működni. Az EP tavaly márciusi döntése értelmében azok az országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. Eredetileg idén tavaszig kellene az országoknak az egyik vagy másik mellett határozni, hazánk egyértelmű álláspontja még nem ismert. Érvek mindkettő mellett és ellen is vannak. Egészségügyi problémák a nyári, azaz a mostani átálláskor gyakrabban fordulnak elő, ehhez nehezebben igazodik az ember bioritmusa. Közben viszont a nyári időszámítás előnye, hogy a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel hét és az este tíz óra közötti periódus – megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, így kevesebb mesterséges fényt szükséges használni – hívta fel a figyelmet a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. Lapunk már többször is írt a GMT+2 időzónát Magyarországnak kezdeményezésről, amelynek lényege, hogy miközben az óraátállítás egy szükséges rossz, a fő probléma az, hogy hazánk rossz időzónában van. Herman Gábor ötletgazda lapunknak korábban úgy nyilatkozott, az lenne a kívánatos, ha az észak–déli szomszédságban levő tagállamok egységes időzónában lennének, tehát velünk együtt például Szlovákia, Szerbia, Románia egyformán az UTC+3 kelet-európai időzónához tartozna.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom