Krónika

Háziállataink nem kaphatják el a koronavírust

Kutyák, macskák nem terjesztik aktívan a megbetegedésért felelős kórokozót, ennek ellenére vannak olyan tulajdonosok, akik ettől tartva menhelyre adták be őket

Célszerű rendszeresen fürdetni, fertőtlenítő oldattal áttörölni a házi kedvenceket a járvány idején. Közben mivel a lakosság nagy része otthon tölti mindennapjait, egyre többen unalomból fogadnának örökbe állatot, holott nem feltétlenül ez a legmegfelelőbb alkalom.

Háziállataink  nem kaphatják el a koronavírust
Az időseknek javasolják, keressenek valakit, aki el tudja vinni sétálni kutyájukat
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha a magyar állattartók pánikba esnek, alaptalan állítások vagy félreértett, hiányos információk miatt félni kezdenek a háziállatoktól mint az emberi Covid–19-járvány általuk feltételezett terjesztőitől – hívta fel a figyelmet pár nappal ezelőtt kiadott tájékoztatójában a Magyar Állatorvosi Kamara. Ebben kiemelték: a mai tudományos tények és ismeretek szerint a hazánkban általánosan háziállatként tartott állatfajok (beleértve a kutyákat és a macskákat is) nem terjesztik aktív módon az emberek járványos koronavírusos megbetegedését kiváltó kórokozót, legfeljebb passzív közvetítői lehetnek, mint például egy kilincs, a bevásárlókocsi fogantyúja vagy a metró korlátja, ha a fertőzött ember ráköhög vagy rátüsszent az állat szőrére.

– A kutyák, macskák nem tudják elkapni a vírust, de ahogy az ember haján, ruháján, a serpenyőn, a zacskón, ugyanúgy megtapadhat az ő szőrükön is a kórokozó, ezért célszerű őket megfürdetni, valamint nem alkoholos, klóros, ammóniatartal­mú fertőtlenítővel, hanem sima szappanos vízzel rendszeresen áttörölni – erről Schreiter Katalin,
az Országos Állatvédőrség Alapítvány munkatársa beszélt lapunknak.

Itthon több száz civil állatvédő szervezet fogott össze, és létrehozták az Egyesített Vészhelyzeti Állatvédelmi Rendszert (EVÁR), amely a jelenlegi járványhelyzetben a bajba jutott állatokon, ezen keresztül bajba jutott gazdáikon is segítene. Ők kapcsolatban vannak az operatív törzs civil kapcsolatokért felelős részlegével, a rendőrséggel és a mentőkkel is.

Hogy mennyire nem alaptalan az állatorvosi kamara feltételezése, azt az is mutatja, hogy több olyan tulajdonos is volt, aki azért adta le a kutyáját menhelyen, mert azt hitte, fertőz. Schreiter Katalin arról is beszélt, hogy egyre több az „unatkozós örökbefogadás”, mivel nincs iskola, a gyerekek otthon vannak, a családok úgy gondolják, lenne idejük mondjuk egy kutyára. Az örökbefogadás jó dolog, de az csak úgy történjen, ha az állat ott maradhat a veszélyhelyzet után is – hangsúlyozta az állatvédő. Kiemelte, tudni kell azt is, hogy egy kölyökkutyának oltás kell, minimum kéthetente, alkalmanként körülbelül 5500 forintért, márpedig most az állatorvosok sürgősségi üzemmódra álltak át, tehát elsősorban azokat az állatokat látják el, akiknek életveszélyes sérülései vannak, életmentő beavatkozásra van szükségük.

Mivel most az a fontos, hogy az idős emberek otthon maradjanak, sok lakásban élő állattartó átállt arra, hogy a kutyája, macskája otthon végzi a szükségét, de ez azért nehéz, mert egy szobatiszta kutya nagyon nehezen szokja ezt meg. Megoldást jelenthet az erkély, vagy társasház esetén az udvar, de ha ez nincs, akkor keresni kell egy olyan személyt, aki naponta egyszer–kétszer leviszi sétálni az állatot. Az ajánlás az, hogy az idős ember belülről kinyitja az ajtót, kiadja a pórázt, majd a segítője átveszi gumikesztyűvel. Érdemes textilpórázt használni, amely beáztatható fertőtlenítőbe – magyarázta Schreiter Katalin. Figyelni kell arra is, hogy a kutyák, macskák ha lehet, ne érintkezzenek egymással, illetve saját házi kedvencünket ne hagyjuk most másnak simogatni, mi se simogassuk túlzottan sokat őket, mert például egy kint élő macskánál nem tudjuk, hol járt – sorolta.

Arra az esetre, ha a járvány el­durvul, fontos, hogy az állattartóknak legyen több forgatókönyvük. Elsődlegesen szomszédjukkal, rokonaikkal beszéljék meg, hová teszik a kulcsot, a tápot, ha esetleg kórházba kerülnek. De szükség esetén az EVÁR – amely önkéntesek jelentkezését is várja – kész segíteni, ha az állat magára marad. Honlapjukról (Evar.hu) letölthető egy olyan matrica, amelyen a bejárati ajtó mellé kiragasztva egy bajba jutott, hatósági házi karanténba vagy esetleg kórházba kényszerült állattartó jelezheti a környezete számára, hogy segítségre van szüksége.

Élelemhiány a menhelyeken


Ha valaki a jelenlegi járványhelyzetben állatotthonokat, állatmenhelyeket szeretne támogatni, azt a Hangya Közösségen (Hangyakozosseg.hu) keresztül teheti meg. A vidéki menhelyek legtöbbje menzai maradékból oldja meg az élelmezést, de az iskolák, egyetemek bezárásával megszűnt ez a lehetőség.Mint közösségi oldalukon írják, egy több száz fős menhelynél egyszerűen nincs akkora anyagi tartalék, hogy ezt a bizonytalan ideig tartó állapotot uralni tudják. A segítségkérő menhelyek több mint háromezer kutyát etetnek naponta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom