Krónika

Földrengés volt az orosz Kuril-szigeteknél, halálos áldozatokról nincs hír

Visszavont szökőárriadók

Erős, a Richter-skála szerinti 7,5-ös erősségű földrengés volt szerdán az orosz Kuril-szigetek partjaitól mintegy kétszáz kilométerre délkeletre, úgy tudni, áldozatok nincsenek.

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint a földrengés fészke 219 kilométerre volt a Kuril-szigeteken lévő Szeverótól, Japántól északnyugatra, nagyjából 56 kilométeres mélységben. A csendes-óceáni amerikai megfigyelőközpont arra figyelmeztetett, hogy az epicentrumtól akár ezer kilométeres távolságra is lehetséges szökőárszerű hullámzás. Szerintük korábban többször volt rá példa, hogy az ilyen erősségű földmozgások az epicentrumtól messze is cunamit okoztak. Így először szökőárriadót rendeltek el, majd a The Guardian tudósítása szerint közölték, csak nagyon kis hullámok várhatók, így a riadót visszavonták. A japán meteorológiai szolgálatok nem adtak ki figyelmeztetést, míg Hawaiin elrendelték a riadót, majd később szintén visszavonták. A Kuril-szigetek Oroszországhoz tartozik, de négy legdélebbi részére – ezek Habomai, Shikotan, Etorofu és Kunashiri – Japán is igényt tartana. Így ez a II. világháború vége óta konfliktust jelent Moszkva és Tokió között.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom