Krónika

Retró busszal hirdetik: a mese mindenkié

Humoros és zenés színpadi előadásokkal, interaktív programokkal nyújtana életre szóló élményt a gyermekeknek a Házhoz visszük a mesét projekt csapata

A gyermekeket vissza kell hozni a mese világába – ezt tűzte ki céljául egy lelkes csapat, amely az ország minden szegletébe szeretné eljuttatni interaktív programját, méghozzá nem is akárhogyan: egy mesebusszá alakított, 1960-ban készült veterán Ikarusszal. A Házhoz visszük a mesét projekt ötletgazdái külön előadásokkal készülnek a Balaton környékén élők számára is.

Retró busszal hirdetik: a mese mindenkié
Iváncsics Zsolt (jobbra) jótékonysági futásokat is szervez
Fotó: MH/Zákány Gergely

A magyar Forrest Gumpként is ismert Iváncsics Zsolt tizenkét éve szervez jótékonysági futásokat sérült és árva gyermekek részére. Ahogy lapunknak elmondta, a Házhoz visszük a mesét projekt ötlete egy hasonló, karitatív rendezvényen vetődött fel Szabados Melindával, a Kilincscica című, óvodai beszoktatást segítő könyv szerzőjével. A Hahota Gyermekszínház, valamint a gólyalábas Kedvcsinálók bevonásával pedig hamarosan körvonalazódott az a produkció, amely reményeik szerint az ország minden részére eljuthat.

A projekt a Hahota Gyermekszínház zenés és humoros előadásait, Szabados Melinda interaktív meseóráját, valamint a Kedvcsinálók játékos programját foglalja magában. „Fontosnak tartottuk, hogy interaktívak legyenek az előadások, amelyek a kicsik mellett a szülőket is bevonják. A Kedvcsinálók például különböző játékokkal, kötélhúzással vagy célba dobással szórakoztatják a gyermekeket. A szülők ilyenkor automatikusan becsatlakoznak a fiatalokhoz, és maguk is részt vesznek a játékban” – mesélte az ötletgazda. Hozzátette, amikor megjelenik a mesebusz, egy hatvanas évekbeli Ikarus oldtimer, minden szülő azonnal fel akar szállni. A járművön mesefigurák várják a résztvevőket, továbbá lehetőség van jótékonyságra is: mesetantuszt vásárolhatnak a szülők, amelynek árát az adott település karitatív célra használhatja fel. Foglalkozásaikkal akár egy félnapos programot is tudnak kínálni, de a három egység önállóan is remek szórakozást nyújt – tette hozzá.

Külön előadásokkal készülnek a Balatonnál élők számára is. Történeteikben újszerűen feldolgozzák a magyar tenger környékének kevésbé ismert, ám igen gazdag mondavilágát, például a tihanyi visszhang legendáját. A szervezők ugyanakkor klasszikus meséket is választhatnak, így akár A brémai muzsikusok vagy Csizmás kandúr történetét is.

A csapat bízik benne, hogy a programokkal minél több iskolába, településre eljutnak. „Hiszünk benne, hogy minden gyereknek joga van gyereknek lenni. Éljenek bárhol, akár szegregált környéken, az élményekhez joguk van. A cél, hogy visszahozzuk őket a mese világába” – fogalmazott Iváncsics Zsolt.

Kapcsolódó írásaink