Krónika

Elég, ha egyszer bemutatják jogosultságukat az álláskeresők a BKK pénztárainál

A kialakult járványhelyzetben a személyes érintkezés minimálisra csökkentése érdekében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ideiglenes eljárásrendet vezetett be az Álláskeresők bérletével, valamint a nyugdíjas és a kisgyerekes kedvezmények igénybevételével kapcsolatban. 

Elég, ha egyszer bemutatják jogosultságukat az álláskeresők a BKK pénztárainál
A veszélyhelyzet ideje alatt kiállított hatósági bizonyítványokra nemcsak egyszer lehet majd kiváltani
Fotó: BKK

Az Álláskeresők bérletét a februári vagy márciusi keltezésű, illetve a magyar kormány által március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt kiállított hatósági bizonyítványokra nemcsak egyszer lehet majd kiváltani, hanem a bérlet lejáratakor a jogosult a következő havi bérletét is kérheti, így egy igazolással akár 2-3 bérletet is kiválthatnak az álláskeresők (attól függően, hogy meddig tart az átmeneti időszak) - olvasható a BKK keddi közleményében.

Azok, akik kidobták az előző havi igazolásukat, vagy új álláskeresők, az első alkalommal még kérniük kell a hatósági bizonyítványt, de aztán erre az egy igazolásra kapják a bérleteiket.

Az álláskeresők bérletét az alábbi 9 bérletpénztárban lehet kiváltani: a Batthyány téren, az Örs vezér terén (egy a metró-, egy a HÉV-végállomásnál), a Puskás Ferenc Stadionnál, a Blaha Lujza téren, a Corvin-negyednél, Újpest-központnál, a Nyugati pályaudvarnál, a Nagyvárad téren.

Az átmeneti intézkedés visszavonása a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon várható (feltéve, hogy legkésőbb nyáron megszűnik a veszélyhelyzet).

Azokat a nyugdíjas vagy kisgyerekes bérletigazolványokat, amelyeknek az érvényességi ideje a magyar kormány által március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt járna le, a kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt nem kell meghosszabbítani, hanem utazásra továbbra is felhasználhatók a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig.

Azok a nyugdíjasok és kisgyermekes ügyfelek, akik még nem rendelkeznek bérletigazolvánnyal, mert most válnak jogosulttá, a szükséges igazolás bemutatásával a BKK bérletpénztáraiban ki tudják váltani a kedvezményes bérletigazolványt. 

A március 13-a után pótdíjazott utasok esetében az utólagos személyes bérletbemutatás 5 munkanapos határidejét csak az ügyfélközpontok újranyitásától kell számolni, míg az utólagos helyszíni pótdíjbefizetés a pótdíjazástól számított 2 munkanap helyett 15 munkanapon belül átutalással lehetséges.
 

Kapcsolódó írásaink