Krónika

Továbbra is biztonságos és zavartalan a villamosközlekedés

Budapest közlekedési hálózata jól összehangolt, többszereplős rendszer, és ahhoz, hogy a járványügyi veszélyhelyzet alatt is rendben üzemeljen, elengedhetetlen a legkülönbözőbb szakterületek és üzemágak együttműködése - jelentette ki hétfői közleményében a BKV Zrt.

Továbbra is biztonságos és zavartalan a villamosközlekedés
Továbbra is biztonságos és zavartalan a villamosközlekedés
Fotó: MH

Hozzátette: bár a legtöbb híradásban az újonnan bevezetett elsőajtós rend, illetve a kordonok miatt az autóbuszok kerültek előtérbe, a BKV többi ágazatában is zavartalan a közlekedés.

Mint írták, meghozott intézkedéseik – legyenek azok a járművezetők, telephelyi dolgozók védelmében hozott utasítások, vagy akár a home office elrendelése – ugyanazt a közös célt szolgálják: védeni dolgozóik és utasaik egészségét, lassítani a járvány terjedését és ezzel esélyt adni a helyzet minél jobb kezelésére, mindeközben pedig tenni azért, hogy hozzájáruljanak Budapest működésének fenntartásához.

A BKV villamos üzemágazatának zavartalan működése is a különböző szakterületek együttműködésével tartható fent - szögezte le a vállalat, és elmondta: a szellemi állományú dolgozók azzal tehetnek legtöbbet, ha – összhangban az operatív törzs javaslatával – home office munkavégzés keretében látják el a feladataikat.

A BKV ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy tapasztalatuk pozitív, az új felállásban is minden terület az elvárt szinten, fennakadás nélkül teljesít, amit a zökkenőmentes közlekedés is bizonyít.

Forgalomszervezési, kapacitás és menetrendi kérdésekben folyamatos a kapcsolattartás a megrendelő BKK-val - tájékoztatott a vállalat. A menetrendek esetlegesen szükséges módosításához a forgalmi tapasztalatokat, a járművek zsúfoltságával kapcsolatos információkat gyűjtik és továbbítja a fogalomszervezőnek - szerepel a közleményben. „Jelenleg hétköznapokon a nyári menetrend szerint közlekednek villamosok, a hétvégi menetrend és járatsűrűség azonban nem változott.”

„A vasúti közlekedés szervezéséhez szükséges kérdésekben – a többi szakterülethez hasonlóan – folyamatos kapcsolatot tartunk az illetékes kormányzati, fővárosi és egészségügyi szervekkel is. A szoros együttműködés keretében a BKV is szívesen kér és fogad el javaslatot a legbiztonságosabb működés kapcsán az országos tisztifőorvostól.  Ennek eredményeképpen napi működésünk során figyelembe vesszük a klímaberendezések használatával kapcsolatos országos tisztifőorvosi javaslatot: a szűrők csereciklusát megfeleztük, a klímaberendezéseket pedig folyamatosan fertőtlenítő takarítással tisztítjuk.”

Az utasok védelme érdekében naponta végeztetünk fertőtlenítő takarítást az összes villamoson, ami alapvetően a kapaszkodók és minden, utassal érintkező felület alapos, vírusmentesítő tisztítását jelenti. A járművek utastereinek folyamatos átszellőztetése érdekében minden ablakot nyithatóvá tettek, és kötelezően előírtuk a járművezetők részére, hogy a megállóban az összes ajtót nyissák, illetve átmenetileg felfüggesztették a korábban bevezetett szelektív, azaz az utasok jelzése alapján működő ajtónyitást - tájékoztatott a vállalat.  

A BKV munkavállalóinak védelme érdekében kéztisztító fertőtlenítőszereket helyezett ki a végállomási tartózkodókba és az irodaépületekbe, valamint minden járművezetőt elláttuk saját kézfertőtlenítővel is - jelentette ki a cég, és hozzátette: szintén villamosvezetők megóvása érdekében tettek a zárt vezetőfülkék úgynevezett „túlnyomásos” üzemének biztosításáért, ezáltal a vezetőfülkében lévő levegő a fülkéből kifelé áramlik és nem az utastér irányából a járművezetőre. A talált tárgyak kezeléséhez pedig gumikesztyűk és gyűjtőzsákok biztosítása is folyamatban van - írta.

Ahogyan a BKV minden területére, úgy a vasúti közlekedés esetében is igaz, hogy kollégáik lojalitása, felelősségteljes magatartása és munkája nélkül a villamosüzem zavarmentes működése sem lenne fenntartható, ebből adódóan pedig a vállalat köszöni a kitartást és helytállást minden kollégájának.

Kapcsolódó írásaink