Krónika

Lehetséges koronavírus-gyógymódokat vizsgál a WHO

A négy legígéretesebb koronavírus-gyógymódok tesztelését fogja elkezdni a WHO - írta meg a ScienceMag.

Lehetséges koronavírus-gyógymódokat vizsgál a WHO
Lehetséges koronavírus-gyógymódokat vizsgál a WHO
Fotó: AFP

Az Összetartás (Solidarity) néven induló globális koronavírusgyógyszer-kísérletben négy lehetséges gyógymódot fognak tesztelni. Egyrészt a Kínában sikertelennek bizonyult Kaletrát, de annak interferon bétával „felturbózott” változatát, továbbá az ebola elleni gyógyszernek szánt Remdesivirt, valamint klorokint és hidroxiklorokint, amik pedig a malária ellen jók. A lehetséges gyógymódokat már tesztelik az Egyesült Államokban, illetve a világ több országában is.

Az Összetartás célja az, hogy minél több tudományos adatot gyűjtsenek be minél rövidebb idő alatt. Világszerte több ezer beteg vehet részt a kutatásban, és azoknak a kórházaknak is egyszerűvé tették a részvételt, akik teljesen el vannak terhelve. A módszer alapja, hogy az a személy, aki bizonyítottan koronavírusos beteg, aláír egy nyilatkozatot, majd az orvosa a beteg minden adatát felviszi a WHO honlapjára (például azt, hogy krónikus beteg-e). A nyilatkozatot beszkennelik és feltöltik, ezt követően pedig az orvos azt is megadja, hogy a kísérletben szereplő gyógyszerek közül melyik áll rendelkezésére.

A kísérlet további részében már csak azt jegyzik fel, hogy a beteg mikor hagyta el a kórházat, vagy hunyt el, illetve volt-e szüksége oxigénre vagy lélegeztetőgépre.

A gyógymódok tesztelésre során azonban nem zárható ki, hogy a beteg gyógyulása mögött placebohatás áll, az Összetartás kidolgozói szerint ugyanakkor egy világjárvány közben ezt el kell fogadni. Hozzátették, természetesen azok a kórházak, amelyek kevésbé vannak leterhelve nyugodtan szolgáltathatnak részletesebb adatokat is.

Európában el fog indulni egy Felfedezés (Discovery) nevű társkísérlet is, amiben 3200 beteg vesz részt, és ugyanazokat a gyógymódokat tesztelik majd, mint a WHO kutatásában (kivéve a klorokint).

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom