Krónika

Müller Cecília: Rövid időn belül tömegessé válhatnak a fertőzések

Az igazoltan fertőzöttek számának növekedésével párhuzamosan nő a mintavételek száma - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília: Rövid időn belül tömegessé válhatnak a fertőzések
Müller Cecília és Lakatos Tibor az operatív törzs sajtótjákoztatóján
Fotó: MH/Purger Tamás

Müller Cecília közölte: az elmúlt 24 órában további 18 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A csoportos megbetegedések száma növekszik, ezek rövid időn belül tömegessé válhatnak, ezért mindent meg kell tenni a járvány lassításáért, hogy „elhúzzuk a járványgörbét” - emelte ki.

Hozzátette: egy légúti, cseppfertőződéssel terjedő járványt nem lehet akadályozni, de a terjedését lehet lassítani, ha mindenki betartja a meghozott óvintézkedéseket: nem megy közösségbe és lehetőség szerint otthon marad.

Száz fölé emelkedett a fertőzöttek száma

Magyarországon az elmúlt 24 órában 103-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, négyen belehaltak a betegségbe. Mindannyiuk más, krónikus betegségben is szenvedett. Jelenleg hat embert ápolnak súlyos állapotban az intenzív osztályon - mondta el a szakember. Jelezte, hogy ápolnak egy 40-es éveiben járó fertőzöttet is.

Kiemelte, a figyelem középpontjában továbbra is az idős emberek vannak, hiszen az ő védelmük kiemelten fontos. Müller Cecília kiemelte, mindenki elkaphatja a betegséget, hiszen már az egész ország területéről vannak megbetegedések, de az idősek, más alapbetegségekben szenvedők immunrendszere kevésbé tudja felvenni a harcot a vírussal.

Beszélt arról is, hogy minden olyan eszközt be kell vetni, ami az immunrendszert erősíti: lehet otthon tornázni, és egészséges, vitamindús táplálkozás ajánlott.

Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, lehetséges, hogy vannak olyanok, akik már enyhe tünetekkel átestek a koronavírus-fertőzésen, hiszen az esetek 80 százalékában enyhe tünetekkel zajlik a betegség.

Nem lehet a különböző országok helyzetét összehasonlítani

Az országos tisztifőorvos szintén kérdés kapcsán elmondta, Magyarországon is folynak modellszámítások arra vonatkozóan, hogy a járvány mikor érhet véget, azonban nem lehet a különböző országok összehasonítani, a járvány terjedése és lefolyása minden országban más és más, így következtetéseket sem lehet azokból levonni. Egyben azt kérte, hogy a különböző üdülőhelyeken se csoportosuljanak az emberek.

Müller Cecília közölte, valamennyi laborvizsgálatot elvégeznek megbetegedésgyanú esetén, ezen túl a járványügyi kutatási tevékenységet követően - a szakma szabályai szerint - megtörténik a kontaktok kutatása, és ott is elvégzik a laborvizsgálatot. Ezzel kapcsolatban elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumán kívül az országban hét helyen végeznek ilyen típusú laborvizsgálatokat.

Azzal kapcsolatban, hogy több kórházban is úgy rendelkeztek, hogy az apa nem lehet jelen a szülésnél, a szakember elmondta, az egészségügyi intézmények hozhatnak erre vonatkozó tiltó intézkedést.

Folyamatosan hozzák be az alapanyagokat a védőfelszerelésekhez

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, folyamatosak a beszállítások a védőfelszerelések gyártásához szükséges alapanyagokból, a jövő héttől várják Kínából azokat a szállításokat, amelyek a védekezéshez szükségesek.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a határellenőrzésre

Azt is közölte: kiemelt figyelmet kell fordítani a határellenőrzésre és az áruszállítás folyamatosságának fenntartására.

Emlékeztetett: pénteken a román hatóságok intézkedései miatt a Romániába tartóknak sokáig kellett várakozniuk a Magyarországról való kilépésre. Megjegyezte: minden nap egyeztetnek a rendőri vezetők és politikusok a szomszédos országok szerveivel, hogyan tudják a humanitárius folyosók működését fenntartani.

Hangsúlyozta: ha a szomszédos országok nem vállalják, hogy beengedik saját állampolgáraikat, illetve az áruforgalmat, akkor ezeket a járműveket Magyarország sem tudja átengedni.

Arra a felvetésre, hogy többet kell várniuk az áruszállítóknak, kiemelte: a schengeni határokon eddig nem volt ellenőrzés, a járvány miatt azonban bevezették. Ellenőrizniük kell a behajtani szándékozó járműveket és a vezetőket is, hogy jogosultak-e belépni az országba, emiatt alakul ki torlódás.

Nem foglaltak le Magyarországon Csehországba szánt egészségügyi maszkokat

Az ezredes cáfolta azt a sajtóinformációt, hogy Magyarországon lefoglaltak volna félmillió, Indiából származó, Csehországba szánt egészségügyi maszkot. Nem igaz a hír, egyetlen olyan hatóság sem jelezte, hogy ilyen intézkedést hozott volna, amelyik jogosult lenne lefoglalni ilyen eszközt - jelentette ki.

Szólt arról is, hogy továbbra is fenntartják a magyar-szlovák határ 30 kilométeres zónájában a magyar és szlovák állampolgárok mozgásának lehetőségét.

Kitért arra is: a világban és a környező országokban egyre több koronavírus-fertőzött van, Szlovéniában 314, Horvátországban 128, Szlovákiában 135, Ausztriában 2388, Lengyelországban 425, Csehországban 833.

Egyre többen vannak házi karanténban, a legtöbben betartják a szabályokat

Elmondta azt is, a hatósági házi karanténba helyezettek száma a Magyarországra visszatérők számával egyenes arányban nő, jelenleg 3771 házi karantén van hatályban. A hatóságok 15 525 alkalommal ellenőrizték ezeket és 94 esetben állapítottak meg szabálytalanságot, ebből 18 esetben helyszíni bírságot szabtak ki vagy figyelmeztettek, 76 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek. Az üzletek zárvatartásával kapcsolatos szabályok megsértése miatt három esetben figyelmeztettek, kilenc esetben helyszíni bírságot szabtak ki, és 14 szabálysértési feljelentést tettek.

Kitért arra is, hogy a hatósági karantént jórészt betartják az érintettek, de vannak, akik felelőtlen magatartásukkal veszélyeztetik a többiek testi épségét, egészségét, életét. Ha nem igazolt koronavírusos szegi meg a hatósági házi karantén szabályait, akkor szabálysértési eljárást indítanak ellene, ha igazolt beteg, akkor bűncselekmény miatt vonják felelősségre.

Az ezredes elmondta azt is, hogy az operatív törzs szombati ülésén számba vették az erőforrásokat, amelyek a szükséges intézkedések betartására, illetve új intézkedések bevezetéséhez rendelkezésre állnak. „A rendvédelmi és honvédelmi állomány mellett számításba vettük az egészségügyi rendszerbe bevonható szakképzett munkatársak létszámát is” - jegyezte meg.

A tartalékosok esetleges behívását firtató kérdésre válaszolva kiemelte: nem azért kell ezt áttekinteni, mert újabb intézkedést kívánnak bevezetni, hanem hogy biztosítsák a jelenleg szolgálatot ellátók pihenését, illetve hosszú időre biztosítani tudják a meghozott intézkedések betartását.

Továbbra sem tervezik kijárási tilalom bevezetését

A kijárási tilalommal kapcsolatos kérdésre elmondta: egyelőre nincs tervben, de ha mégis el kell rendelni, az nem az esetszámoktól függ majd, ugyanakkor mindenkire vonatkozni fog. Úgy látják, az eddigi intézkedések, mint az üzletek, szórakozóhelyek, iskolák bezárása, továbbá az otthoni munkavégzés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és jelentősen csökkent a közterületeken tartózkodók száma.

Nincs napirenden a szállodák bezárása

Közölte: jelenleg nem került napirendre a szállodák bezárása, s bár „eljöhet az idő”, hogy azokat is bezárják, a jelenlegi helyzet ezt nem indokolja. Az elhelyezési tartalékokra vonatkozó kérdésre elmondta, azok bevonására akkor kerül sor, ha az egészségügyi intézmények nem tudják fogadni a betegeket. Hozzátette: a betegek, megfigyelés alá vontak elhelyezésére alkalmas intézményekről, ingatlanokról a későbbiekben döntenek.

Kérdésre az ezredes elmondta azt is, az operatív törzs nem foglalkozott a fővárosi ingyenes parkolás kérdésével, mert az önkormányzati hatáskör. Azt kérte, csak hiteles forrásból tájékozódjanak azok, akik híreket, információkat osztanak meg.

Közölte: érkeztek alapanyagok a védőeszközök gyártásához, és a jövő héten eszközök is érkeznek, amelyek segítenek a járvány megfékezésében. A kiskunhalasi konténerkórház építéséről azt mondta, egyelőre az előkészületek történtek meg.

Kérdésre válaszolva kitért arra is: az okmányirodák felkészültek arra, hogy többen veszik igénybe az online időpontfoglalást. Felhívta a figyelmet arra is, hogy bizonyos okmányok ügyében nem kell felkeresni az okmányirodákat, mert az érvényesség kitolódott.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom