Krónika

Újra megnyílt a komáromi határátkelő

A szlovák és a magyar hatóságok újra megnyitották a komáromi határátkelőt a két ország állampolgárai számára, így nem kell mintegy száz kilométert kerülniük a térségben élőknek - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek reggeli Facebook-bejegyzésében.

Újra megnyílt a komáromi határátkelő
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a komáromi Erzsébet híd újranyitott határátkelőjénél
Fotó: MTI/KKM/Borsics Mátyás

 A minisztérium tájékoztatása alapján Szijjártó Péter csütörtökön videokonferencián egyeztetett osztrák, cseh és szlovák hivatali kollégáival.

A magyar fél ennek keretében kezdeményezte Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszternél a komáromi határátkelő újbóli megnyitását. Ezt követően a rendőrfőkapitányok még az esti órákban megállapodtak, így péntek reggel hat órától újra közlekedhetnek a kishatárforgalom szabályai szerint a magyarok és a szlovákok Komáromnál.

Objektum doboz

Szijjártó Péter kifejtette: a mostani világjárvány idején különösen fontos, hogy megvédjük a magyar embereket, egészségüket, ugyanakkor természetesen fontos feladat az emberek ellátásának és a gazdaság működőképességének a biztosítása is.

Közölte: a magyar-szlovák határ mindkét oldalán nagyon komoly gyárak, ipari kapacitások jöttek létre, és a határ két oldaláról folyamatosan járnak át az emberek dolgozni, nagyon sok felvidéki magyar jár át dolgozni a határ déli oldalára, és sok itt lakó magyar dolgozik a határ északi oldalán. Ezért fontos volt megteremteni annak a lehetőségét, hogy a magyarok és a szlovákok át tudják lépni a határt - mutatott rá.

A tárcavezető kiemelte: hét határátkelő pontot jelöltek ki a magyar és a szlovák állampolgárok számára, akik a határ 30 kilométeres sávjában mozoghatnak. Ugyanakkor a hét átkelő mellett igény merült fel a komáromiak részéről az itteni határátkelőhely újranyitására, amit a Szlovákiával folytatott együttműködés alapján lehetővé tettek.

További csaknem 5 ezer román állampolgár tért haza nyugatról az elmúlt huszonnégy órában

Az elmúlt huszonnégy órában mintegy 4800 román állampolgár tért haza Nyugat-Európából a román-magyar határon levő nagylaki határátkelőn keresztül, így összesen már 17 ezren tértek haza - közölte pénteken az Arad megyei határrendészet.

A Magyarország által megnyitott humanitárius folyosón 2700 járművel érkezett a 4800 román állampolgár, így a humanitárius folyosó megnyitása óta összesen 17 ezer személy lépte át a román-magyar határt azok közül, akik ideiglenesen Ausztriában rekedtek, miután a magyar hatóságok a határok lezárásáról döntöttek a külföldi állampolgárokkal szemben.    

Csütörtökön délutánra csökkent a várakozók száma, de péntek reggel ismét zsúfolt volt a határátkelőhely. A külföldről érkező román állampolgárok zöme az úgynevezett piros zónákból érkezik, ezért ők automatikusan házi elkülönítésbe kerülnek még akkor is, ha nincsenek náthás tüneteik. A hatóságok karanténba helyezik azokat, akiknél kimutatják a koronavírus-fertőzést.
 

Kapcsolódó írásaink