Krónika

Századvég: A magyarok többsége egyetért a szabályszegő irániak kiutasításával

A megkérdezett magyar polgárok 85 százaléka egyetért a karantén szabályait figyelmen kívül hagyó külföldiek kiutasításával, és csupán 13 százaléka nem tartja szükségesnek ezt a lépést - derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb felméréséből, melynek eredményeit csütörtökön tette közzé az alapítvány.

Századvég: A magyarok többsége egyetért a szabályszegő irániak kiutasításával
A Szent László Kórházban voltak karanténban a kiutasítottak
Fotó: MH/Katona László

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben nagy visszhangot váltott ki a közbeszédben, hogy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kiutasított hazánk, illetve az Európai Unió területéről tizenhárom iráni állampolgárságú egyetemistát, mivel a karantén szabályait megszegték, valamint az egészségügyi személyzet utasításainak nem tettek eleget.

Sajtóinformációk szerint az említett iráni állampolgárok bírósági felülvizsgálatot, továbbá azonnali jogvédelmet kezdeményeztek a szóban forgó intézkedéssel szemben, egyikük képviseletét pedig az amerikai milliárdoshoz, Soros Györgyhöz köthető Magyar Helsinki Bizottság látja el. A Századvég megvizsgálta a magyar lakosság véleményét a karantén szabályait megszegő külföldi állampolgárokkal szemben foganatosított intézkedésekről, olvasható az Alapítvány közleményében.

A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 85 százaléka egyetért az említett szabályokat figyelmen kívül hagyó külföldiek kiutasításával, és csupán 13 százaléka nem tartja szükségesnek ezt a lépést.

A magyarok többsége egyetért a szabályszegő irániak kiutasításával
A magyarok többsége egyetért a szabályszegő irániak kiutasításával
Fotó: Századvég Alapítvány

A politikai önbesorolás mentén sem tapasztalhatók jelentős eltérések a kiutasítás indokoltsága kapcsán. A baloldali szavazók 80, valamint a középen állók 83 százaléka szükségesnek tartja a járványügyi szabályokat megszegő külföldi állampolgárok kiutasítását, míg a 18 illetve 16 százalékuk ezt nem látja indokoltnak. A jobboldali választók tekintetében ez az arány 90, illetve 8 százalék.

Évek óta megfigyelhető jelenség, hogy bizonyos külföldről finanszírozott NGO-k meghatározó közéleti kérdésekben a magyar társadalom értékrendjével és elvárásaival ellentétes álláspontra helyezkednek, amely alól a koronavírus-járvánnyal összefüggő biztonsági intézkedések sem képeznek kivételt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom