Krónika

Müller Cecília: Hat fertőzött van súlyos állapotban

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján elárulta, hazánkban jelenleg hat fertőzött van súlyos állapotban, akiket intenzív osztályon kezelnek a Dél-Pesti Centrumkórházban.

Müller Cecília: Hat fertőzött van súlyos állapotban
Müller Cecília országos tisztifőorvos
Fotó: MH/Purger Tamás

Müller Cecília elmondta, továbbra is a WHO elvárásainak megfelelően végzik a magyar hatóságok a munkát, a gyanús eseteket és a velük szoros kapcsolatban lévőket is vizsgálják. Hozzátette, már csoportos megbetegedések vannak az országban.

Az országos tisztfőorvos ismertette, az új eljárásrend szerint a beteg otthonában is lehet mintát venni. Ennek a megszervezése jelenleg is zajlik, így az enyhe tünetekkel rendelkező személyeket nem kell fertőző osztályra vinni.

Müller Cecília elmondta, ennek az eljárásnak a lényege, hogy ne legyenek kontaktusok a jó egészségi állapotban lévő fertőzöttek között és az egészségesek között.

„Késleltetni kell a tömeges megbetegedések idejét” - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos, és felhívta a figyelmet arra, hogy az idősek ne menjenek közösségbe, tömegközlekedésre.

„Ha az állampolgárok nem folytatnak felelős magatartást, úgy nehéz lesz korlátok közé szorítani a vírust” - emelte ki Müller Cecília.

Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról beszélt, hogy az operatív törzs felkészül a tömeges megbetegedés időszakára.

Érvényben vannak a korlátozó intézkedések, de továbbra sem tervezik, hogy kijárási tilalom legyen, és nem tervezik bizonyos területek lezárását sem.

3065-en vannak házi karanténban van jelenleg, és közel 9 ezer ellenőrzés volt. Kilenc esetben kellett feljelentést tenni a vendéglátóhelyekkel kapcsolatban - árulta el az ezredes.

Lakatos Tibor elmondta, folyamatosak az egyeztetések arról, hogy a szomszédos országok állampolgárait befogadják a saját államukba.

„Magyarország mindent megtesz, hogy ők átjussanak, de ha bármilyen jel arra utal, hogy nem engedik be őket, akkor mi sem engedjük át őket” - mondta.

Lakatos Tibor közölte továbbá: Szlovákia és Magyarország megegyezett abban, hogy az országhatárokon belül 30 kilométeres távolságban a munkahelyekre eljuthatnak a munkavállalók.


Péntektől online tart sajtótájékoztatót az operatív törzs

A koronavírus elleni védekezés érdekében létrehozott tíz akciócsoport egyikének, a kommunikációs akciócsoportnak a vezetője kiemelte: a vírus Magyarországon mindenhol jelen van, ezért van szükség az óvintézkedésekre.

A vírus terjedésével párhuzamosan a védekezés újabb szakaszába lépett, minden jel arra utal, hogy a figyelemfelhívások ellenére sem lehet elkerülni a tömeges megbetegedések fázisát - mondta Kovács Zoltán. Hozzátette: ezért döntöttek a sajtó munkájában is az új rend bevezetéséről. Megjegyezte, a csütörtöki kormányinfóval kapcsolatban is kaptak olyan jelzést, hogy az újságírók nem érzik magukat biztonságban, mivel viszonylag zsúfolt térben, egyetlen mikrofon átadásával történik az érintkezés.

Péntektől a résztvevők körét is kiterjesztik: a nemzetközi sajtó, valamint a megyei lapok munkatársaitól, továbbá a megyei jogú városok sajtóképviselőitől is várnak kérdéseket, amelyeket az újságírók online, a [email protected] címen tehetnek fel - közölte az államtitkár.

Előrevetítette: a rendszeres tájékoztatók folytatódnak.

A nap folyamán erről közleményben értesítik a szerkesztőségeket, egyúttal mindenkit arra kért, hogy tartsák be a kormány ajánlásait, a hatóságok utasításait, például a kézmosásra vagy éppen a távolságtartásra vonatkozó javaslatokat.

Az államtitkár arra kérte a sajtó munkatársait, hogy legyenek partnerek ebben az új rendben. Hozzátette: minden információt meg fognak adni, ami a rendelkezésükre áll, mivel az elemi érdekük az, hogy mindenki hiteles forrásból értesüljön arról, "hogyan küzdünk a vírus ellen", és melyik fázisában, hogyan áll a vírus terjedése.
 

Kapcsolódó írásaink