Belföld

Gulyás Gergely: Vélhetően ugrásszerűen emelkedni fog a fertőzöttek száma

Óriási, akár tíz-tizenötszörös lehet a különbség a kimutatottan koronavírusus betegek és a megfertőzöttek között, hiszen az érintettek akár 80 százalékánál tünetmentes a vírus jelenléte - mondta Gulyás Gergely - mondta a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely: Vélhetően ugrásszerűen emelkedni fog a fertőzöttek száma
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Gulyás Gergely hozzátette: bár a kormány ezután is közli a pontos számokat, azok az egész világon, így Magyarországon is fenntartásokkal kezelendők.

Hangsúlyozta: a következő napokban vélhetően ugrásszerűen nő a fertőzöttek száma.

Magyarország Európán belül a koronavírussal kevésbé fertőzött országok közé tartozik - mondta a miniszter, aki hozzátette: tíz- és tizenötszörösére teszik a szakemberek azoknak a számát, akiknek nincsenek tüneteik, mégis koronavírus-hordozók.

Kijelentette: Magyarország más országokhoz képest a fertőződés egy korábbi szakaszában hozta meg a terjedés lassítását célzó intézkedéseket. Amit Ausztria 500-800 betegnél megtett, azt a magyar kormány harminc beteg után megtette - hangsúlyozta.

Hozzátette: a kormány a vírus terjedésének egyes szakaszaihoz igazítja kommunikációját, „igyekszünk mindenkit folyamatosan tájékoztatni a védekezés módjáról az összes lehetséges csatornán”.

Magyarország biztosítja a humanitárius folyosót Románia felé

A miniszter kijelentette: a kormány akkor engedélyezte a humanitárius koridor megnyitását, amikor garanciát kapott Bulgáriától és Romániától, hogy hazafelé igyekvő állampolgárait befogadja.

„Nem kizárt, hogy a nap folyamán ismét meg kell nyitni ezt a folyosót” - mondta Gulyás, hozzátéve: a hegyeshalmi határátkelőhelyen 21 és reggel 5 óra között biztosítják a román és bolgár vendégmunkásoknak, hogy konvojban hazatérhessenek.

Gulyás Gergely azt is közölte, amíg a román állam garantálja, hogy fogadja az Ausztria felől érkező, a koronavírus-járvány miatt hazatérő román és bolgár állampolgárokat, addig Magyarország biztosítja nekik a humanitárius folyosót.
 
Az is egyértelmű - hangsúlyozta -, hogy mindenki érdeke Európában az akadálytalan tranzitforgalom az áruellátás érdekében. Ezt azonban veszélyeztette a határon kialakult hosszú kocsisor - hívta fel a figyelmet a politikus.
Közölte: „a helyzetet kezeltük, megnyitottunk új határátkelőhelyeket”, Rábafüzest és Kópházát.

A Miniszterelnökség vezetője jelezte ugyanakkor, hogy Hegyeshalomnál a nehézségek várhatóan hosszabb távon is fenn fognak állni.

A babaváró- és a diákhitelek törlesztését is felfüggesztik

A hitelek törlesztésének idei évre szóló, a koronavírus-járvány miatt elrendelt felfüggesztése a babaváró- és a diákhitelekre is vonatkozik, emelte ki a tárcavezető.

Gulyás Gergely miniszter hozzátette ugyanakkor, hogy a babaváró kölcsönnél a 10 éves futamidő nem hosszabbodik meg.
A moratórium a magánszemélyek közötti hitelekre nem vonatkozik - jegyezte meg.

A fogyasztói hitelekkel kapcsolatban azt mondta, arra számítanak, megnő majd az igény irántuk, ezért döntöttek úgy, hogy a teljes hiteldíjmutató (thm) legfeljebb 5 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot.

A munkaviszonyokkal kapcsolatos rendelkezésekről szólva Gulyás Gergely kiemelte: azt várják, hogy lesznek kreatív megoldások, amelyek adott esetben járhatnak ugyan jövedelemcsökkenéssel, de a legfontosabb a munkahelymegtartás.

Vannak szektorok, amelyek gyakorlatilag leálltak

A miniszter elmondta: a kormány szerdai ülésén akciótervet fogadott el a gazdaság újraindítása érdekében. „Látszik, hogy vannak szektorok, amelyek gyakorlatilag leálltak, mostani tudásunk szerint 1070 hotel be is fog zárni” - mondta a miniszter, kiemelve: külföldi források is a legmerészebb akciótervnek minősítik a magyart.

A miniszter megerősítette: az azonnali segítségre szoruló turizmusban, vendéglátó-, szórakoztató- és filmiparban, továbbá a szerencsejáték-, előadóművészi, rendezvényszervezői és sportszolgáltatást nyújtó ágazatban speciális szabályokat hoztak. Esetükben a nem lakás céljára szolgáló bérleti helyiségek bérleti szerződését június 30-ig nem lehet felmondani. Ezekben az ágazatokban márciusra, áprilisra, májusra és júniusra vonatkozóan a munkáltatók mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, a munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül pedig kizárólag az egészségbiztosítási járulékot kell megfizetni 7710 forintos legmagasabb összegben.

A turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell március 1. és június 30. között fizetni. Emellett a taxisoknak sem kell június 30-ig gyakorlatilag semmilyen adót fizetniük. Ha kell, készek ennek meghosszabbítására - tette hozzá.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta: a Magyar Nemzeti Bankkal is egyeztetett a kormány, és a jegybankkal együttműködve fognak döntést hozni a magyar kis- és középvállalkozásokat célzottan és nagymértékben érintő lépésekről.

Hozzátette: miközben mindent meg kell tenni a fertőzés terjedésének lassítására, különösen a 60 feletti, még inkább a 65-70 év felettieknél, közben a gazdaság működőképességét fenn kell tartani. Minden olyan javaslat, ami nem ezt szolgálja, az a kormány szerint veszélyes, mert hosszú távon lehetetlenné teszi, hogy a gazdaság gyorsan újra induljon. Csak az eddig meghozott kereskedelmi egységek bezárása heti szinten 140-160 milliárd forintos kiesést jelent - ismertette. Ahol lehet, fenn kell tartani a munkaviszonyt, a munkarendet - rögzítette. Hozzátette: azt senkinek nem javasolja, hogy közös megegyezéssel felmondást írjon alá. Most abban a helyzetben vannak, hogy mentsék a menthetőt - mutatott rá. Közölte: százezres munkanélküliséggel számolnak, az a kérdés hány százezres lesz.

Létrejön az önkéntesség akciócsoport

A miniszterelnök egy újabb akciócsoportról, az önkéntesség akciócsoport létrehozásáról is döntött, amelyet Révész Máriusz kormánybiztos, országgyűlési képviselő fog vezetni - emelte ki Gulyás Gergely. Ennek a csoportnak a digitális eszközök vásárlásától a segítségnyújtásig sokféle feladat koordinálása lesz a dolga.

A miniszter elmondta: magánkórházak is sokat tesznek azért, hogy kezelhető legyen a koronavírus okozta válsághelyzet. Mindez arra utal, hogy az ország jó állapotban van és képes a lehető legtöbbet nyújtani a védekezésben. Megerősítette ugyanakkor: a védekezéshez szükséges anyagi források rendelkezésre állnak.

Kulcsfontosságú a veszélyhelyzet meghosszabbítása

Gulyás kulcsfontosságúnak nevezte a koronavírussal összefüggésben elrendelt veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítását. Hangsúlyozta: a kormány csak tizenöt napra tudja elrendelni a veszélyhelyzetet, ezt követően a parlamentnek kell azt meghosszabbítani. Ezért kérték szerdán a frakcióvezetőket, hogy a törvényhozás ezt tegye meg.

A Ház ülésezése rendkívüli jogrend idején is biztosított - hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve: azonban jelen helyzetben nem tudható, meddig tud ülésezni az Országgyűlés, meddig marad fenn a határozatképesség. Hozzátette: remélik, hogy erre képes lesz a Ház; nem számolnak vészforgatókönyvvel, de azért azt is elkészítik.

Mindenki dönthet a törlesztés folytatása mellett, Gulyás még nem látja az unió által biztosított védekezési összegeket
 

Gulyás Gergely a banki hiteleket érintő moratóriumról elmondta: bárki dönthet úgy, hogy törleszt tovább, erre van lehetőség. A végrehajtások „nagyon nagy részét” ugyanakkor fel fogják függeszteni, erről egyeztetnek, a vonatkozó rendelet a néhány napon belül megjelenik - közölte.

Arra a kérdésre, hogy a Bruxinfo szerint az Európai Bizottság a járvány elleni védekezésre Magyarország számára 5,6 milliárdos összeget biztosít, azt mondta, ezt nem tudja megerősíteni, de örülne, ha így lenne. Egyelőre azt látják, hogy ez nulla - fogalmazott.

Az eddig bejelentett válságkezelési eszközök sok állam számára jelentenek segítséget, könnyebb pénzfelhasználást is lehetővé tesznek, ami kis mértékben talán Magyarországra is vonatkozhat. Ugyanakkor ez főként azoknak segítség, akik rosszul állnak a pályázatok lehívásában, az uniós pénzek lekötésében, de Magyarország nem ezen államok közé tartozik - mondta.

Arról, hogy több mint 800 millió eurót úgy biztosítana az unió, hogy nem kell befizetni, azt mondta: az összeg még nem biztos, de van egy fizetési könnyítés a befizetésnél. Ezt a forrást gazdaságélénkítésre kell költeni - rögzítette a miniszter. Hozzátette: 1990 óta a magyar költségvetés még soha nem rendelkezett olyan tartalékkal, mint az idén, 492 milliárd forinttal. Ez bőségesen elég a védekezésre, ezt követően a munkahelyek fenntartására, újak létesítésére, olyan cégek támogatására kell forrásokat fordítani, amelyek ígéretet tesznek arra, hogy nem építenek le.

Harcolunk a Hamburgból várható egészségügyi szállítmányért

A Hamburgból várható egészségügyi szállítmányról közölte: „harcolnak érte”, de még nem érkezett meg, ha megtörténik, nyilvánosságra hozzák. Az egészségügyi dolgozók számára prioritást élvez a maszkok biztosítása, és mindent megtesznek, hogy újabb sebészeti maszkot, és félálarcot szerezzenek be. Jó esélyük van, hogy néhány napon belül milliós nagyrendű készlet érkezzen Kínából - jelezte.

Hozzáfűzte: jelen esetben a szabad kereskedelem a szabad rabláshoz áll közel.

A többi európai államhoz hasonlóan Magyarország is jelen van Kínában, erős képviselettel, jó esély van, hogy elhozzák, és úgy tűnik, a szállítást is sikerül megoldani. Kitért arra is: az operatív törzsnek a kormány azt a feladatot adta, hogy tegyen rendet maszkügyben, amihez világos szabályokat kell elfogadni arról, kik az első, második és harmadik számú kedvezményezettek.

Arról, hogy a diákok le tudnak-e érettségizni májusban, azt mondta: mindent megtesznek ennek érdekében.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter bejelentéséről, miszerint péntektől a közterületeken katonák lesznek, illetve arról, hogy ez összefüggésben van-e egy várható lakhelyelhagyási tilalommal, közölte: ha ilyen határozat születne, akkor ebben a katonaságnak is segédkeznie kellene. Egyelőre ilyen döntés nem született - jelentette ki. A jelenlegi helyzetben azt látják indokoltnak, hogy a biztonságot és a biztonságérzetet a lehető legnagyobb mértékben növeljék meg.

Indokolt lehet a korlátozás a gyógyászati termékeknél

További felvetésre közölte, nincs gyógyszerhiány, van néhány készítmény, ami néhány patikában nem kapható. Az indokolt lehet, hogy bizonyos gyógyászati termékeknél akár korlátozást vezessenek be, hogy egy ember mennyit vásárolhat belőlük. Arról, hogy az élelmiszereknél terveznek-e ilyen korlátozást, azt mondta: egyelőre nem látják indokát.

A miniszter a maszkokkal és a védőfelszerelésekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva cáfolta, hogy az eljárási protokoll szerint a háziorvosoknak önállóan kell beszerezniük a szükséges maszkokat. Mint mondta, a háziorvosok már eddig is átvehettek ilyen felszereléseket, és további ilyen állami beszerzések várhatók. A patikusok védőfelszerelésével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy meghatározott sorrendben kell eljuttatni a szükséges eszközöket az egészségügyi dolgozókhoz. Jelezte, hogy hatósági eljárásban vizsgálják a patikákban tapasztalt áremelkedéseket, mert nincs rendben, hogy egyes termékeknél háromezer, illetve 30 ezer százalékos áremelkedés is volt.

A betegség tesztelésével kapcsolatban kijelentette: minden olyan technikai fejlesztést, új fajta gépet támogat, amely a tesztelés gyorsítására vagy több tesztre ad lehetőséget, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a tesztek 50-60-70 százalékos valószínűséggel működnek.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter tesztje kétszer is negatív lett, ezt követően hagyta el a karantént. Arra a felvetésre, hogy az ő esetében is adhat álnegatív eredményt a teszt, Gulyás Gergely úgy reagált: az Operatív Törzset irányítani kell.

A fertőzések száma, terjedése indokolhatja lakhelyelhagyási korlátozás esetleges bevezetését

Közölte azt is: a fertőzések száma, terjedése indokolhatja lakhelyelhagyási korlátozás esetleges bevezetését. Jó lenne, ha el lehetne kerülni, de senki nem tud garanciát adni arra, hogy egy-két-három hét múlva milyen intézkedéseket kell hozni - figyelmeztetett.

Gulyás Gergely a jelenlegi helyzetben nem kívánt az ellenzéki pártokkal foglalkozni, ugyanakkor megjegyezte: az ellenzékből vannak kevesek, akik felelősen cselekszenek, vannak akik a vírusnak drukkolnak, és van, aki azért szomorkodik, hogy nem magyar, hanem külföldi volt az első beteg. Úgy vélte: a jelenlegi helyzetben az ellenzéktől elvárható, hogy adja meg a négyötödös támogatást az Országgyűlésben, hogy a veszélyhelyzet fenntartását lehetővé tévő jogszabályt elfogadják.

A miniszter azt tartaná szerencsésnek, ha a parlament továbbra is dolgozna, és a szükséges intézkedéseket meghozná. Hozzátette: szeretnék, ha a tavaszi ülésszakban elfogadnák a jövő évi költségvetést is. A képviselők tesztelésére vonatkozó kérdésre azt mondta: akkor kell őket is tesztelni, amikor másokat, sem előnyben, sem hátrányban nem kell őket részesíteni.


Felháborító egyes bankok tájékoztatása

Kérdésre válaszolva felháborítónak nevezte, hogy egyes bankok a babaváró hitel felfüggesztéséről tájékoztatták ügyfeleiket. A miniszter minden ilyen esetben bankfelügyeleti vizsgálatot és bírságot helyezett kilátásba, a Bankszövetséget és a bankok vezetőit pedig arra szólította fel, hogy azonnal fejezzék be ezt a gyakorlatot.

Azzal kapcsolatban, hogy az albérletben élőknek tervez-e a kormány segíteni, Gulyás Gergely azt ígérte: minden ilyen helyzetet vizsgál a kabinet, ugyanakkor most azt becsülgetik, hogy a várt 3,5-4 százalékos növekedésből marad-e bármi, vagy ha nem, akkor mekkora lesz a recesszió.

Egy másik kérdésre válaszolva kifejtette: a kereskedelmi szektor bezárása egy hónapban mintegy 1,1 százalékos növekedés-mérséklődést jelent, az autógyáraké pedig 0,4 százalékot. Ha 4 százalékos lenne a növekedés, és csak ez a két szektor sínyli meg a helyzetet - amit már tudunk, hogy nem így lesz - akkor két és fél hónapig bírjuk, hogy ne csússzunk recesszióba - mondta.

A járvány tarthat 400 napig is

Beszélt arról is, hogy a kormány nemcsak virológusokkal, hanem matematikusokkal is konzultált a járvány várható lefolyását illetően. Elmondta: az európai államok többsége azért próbálja a fertőzés gyorsulását megakadályozni, hogy az egészségügyi kapacitás elegendő legyen, ez viszont elhúzza a védekezést. Ebben az esetben a járvány tarthat 300-400 napig is - tette hozzá. Hangsúlyozta: az ország gazdaságának működőképessége rendkívül fontos érdek, mindent fenn kell tartani, amit fenn lehet, úgy, hogy az a fertőzés elterjedésének gyorsítását nem hozza magával.

Kapcsolódó írásaink