Krónika

New Yorkban is megállt az élet

Az Egyesült Államok legnépesebb városában, New Yorkban is megáll az élet, miután Bill de Blasio polgármester előbb az iskolák, majd az éttermek, szórakozóhelyek, színházak és bárok bezárását rendelte el helyi idő szerint vasárnap.

New Yorkban is megállt az élet
Nem sokan mozdulnak ki otthonaikból
Fotó: STEPHANIE KEITH / GETTY IMAGES

New Yorkban található az ország legnagyobb állami iskolarendszere. Bill de Blasio eleinte vonakodott beszüntetni az oktatást, de Andrew Cuomo, New York állam kormányzójának nyomására úgy nyilatkozott, „a nap folyamán belátta, hogy nincs más választás”.

Pár órával később azt is bejelentette, hogy minden étteremnek, bárnak, színháznak és mozinak is be kell zárnia az új koronavírus megfékezése érdekében. A polgármester arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy a szórakozóhelyek meddig nem nyithatnak ki.

„A vírus rohamosan terjedhet azokon a helyeken, ahol a New York-iak találkoznak, éttermekben, bárokban, és ahol egymáshoz közel ülünk. Meg kell szakítanunk a láncot” - szögezte le Bill de Blasio, hozzátéve, hogy nehéz szívvel hozta meg a döntést.

„Ezek a helyek városunk szíve és lelke. Részei annak, amikor New York-inak nevezzük magunkat, de városunk példátlan fenyegetéssel néz szembe, és úgy kell cselekednünk, mint hogyha háborúban állnánk” - emelte ki a demokrata párti politikus.

A rendelkezés értelmében 50 ezer étterem kénytelen kedden 9 órakor lehúzni a rolót; csak elvitelre vagy házhoz szállítással szolgálhatják ki vendégeiket. Érdekvédelmi szervezetük szerint a New York-i éttermek 51 milliárd dollár (csaknem 15,5 ezer milliárd forint) adóbevételt termelnek az államnak és 800 ezer embernek adnak munkát.

Nem sokkal később Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere is hasonló intézkedéseket jelentett be, de a nyugati parti nagyvárosban az edzőtermeknek is be kell zárniuk, ott már vasárnap éjfélkor életbe lépnek a korlátozások, és legkorábban március 31-én oldhatják fel azokat. Garcetti ugyanakkor jelezte: ha kell, meg fogja hosszabbítani a rendelet hatályát.

Trump: Nagyon fertőző vírusról van szó

Nagyon fertőző vírusról van szó, mi is tanulunk más országok tapasztalataiból - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök vasárnapi sajtókonferenciáján az országban már mintegy háromezer embert megfertőző új koronavírusról.

Nagyon jó hírnek nevezte - azt mondta, boldoggá teszi őt -, hogy az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer (Fed) 1 százalékponttal 0 és 0,25 százalék közötti sávba csökkentette irányadó kamatlábát. A Fed percekkel az elnök és a vírusellenes küzdelmet irányító kormányzati munkacsoport sajtótájékoztatója előtt jelentette be döntését, közölve egyben azt is, hogy a kanadai, a brit, a svájci és a japán jegybankkal, valamint az Európai Központi Bankkal egyeztetett lépésről van szó.

Trump gratulált a Fed elnökének, Jerome Powellnak; úgy fogalmazott, hogy a döntés „csuda klassz” volt.

Donald Trump közölte, hogy az élelmiszerboltok a nap 24 órájában nyitva tartanak országszerte, és azt mondta: a kiskereskedelmi cégek képviselői azt kérték tőle, tolmácsolja az amerikaiaknak, hogy „kicsit kevesebbet vásároljanak”. Az elnök hozzáfűzte: az országban „senkinek nincs oka a felhalmozásra”.

„Nyugalom, túl leszünk rajta” - fogalmazott.

Trump vasárnap délelőtt egyeztetett a legnagyobb áruházláncok képviselőivel, akik jelezték: a forgalom országszerte már most nagyobb, mint a karácsonyi vásár idején volt.

Mike Pence alelnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok valamennyi államában rendelkezésre állnak a vírustesztek és a laboratóriumok, az elkövetkező napokban pedig további több mint kétezer labor kezdi meg a vizsgálatokat. Az alelnök dicsérte az állami és a magánszektor együttműködését az új laboratóriumok beindításában. A tesztvizsgálatok bővítéséről Donald Trump hétfőn egyeztet a tagállamok kormányzóival - tette hozzá.

Pence emlékeztetett arra, hogy hétfőn életbe lép a beutazási tilalom az Egyesült Királyságból és Írországból is, az amerikai repterek csakis hazatérő amerikaiakat fogadnak.

Chad Wolf ügyvezető belbiztonsági miniszter hozzáfűzte: hétvégén csaknem negyvenezer amerikai tért haza, egyes repülőtereken, például Chicagóban, hosszas sorokban várakoztak az utasok. Wolf türelmet kért mindenkitől, mondván, hogy a sok hazatérőn tesztet kell végezni, és karanténba kell küldeni őket. De megjegyezte, hogy a kormányzat már lépett a helyzet orvoslása érdekében.

Anthony Fauci, a fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet vezetője kifejezetten jó döntésnek nevezte az Európából történő beutazások felfüggesztését is.

Mike Pence hozzátette: Fauci vasárnap arról tájékoztatta az elnököt, hogy ha az Egyesült Államok már nem szüntette volna be korábban a beutazást Kínából, ott tartana, ahol ma Európa, amely jelenleg a fertőzések epicentruma.

Az orvosprofesszor vasárnap az NBC televízióban úgy nyilatkozott: az amerikaiaknak lassítaniuk kell, mert ha továbbra is úgy élnek, mint hogyha semmi sem történt volna, akkor tömeges halálesetekre lehet számítani. Kitartott amellett, hogy az új típusú koronavírust nagyon komolyan kell venni.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint jelenleg csaknem háromezer fertőzött beteget tartanak nyilván az Egyesült Államokban, a halottak száma vasárnap délutánig ötvenhét volt.

Kapcsolódó írásaink