Krónika

Müller Cecília: Minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat

A vírus terjedésének a meggátolásában mindenkinek megvan a maga szerepe. Egy új magatartásformát kell kialakítani, minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy ehhez kapcsolódnak a mostani lépések is.

Müller Cecília: Minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat
Müller Cecília országos tisztifőorvos
Fotó: MH/Purger Tamás

Müller Cecília arról beszélt, hogy a járvány egy újabb szintre lépett Magyarországon, az első szakasz befejeződött. Eddig egyedi jelleggel voltak megbetegedések, a járvány következő szakaszában, várhatóan a következő napokban már csoportos fertőzések fordulhatnak elő. Ebben a szakaszban már nem lehet megmondani, hogyan történt az egyén megfertőződése, kitől, hogyan kapta meg a fertőzést - ismertette.
Kiemelte: egy láthatatlan ellenséggel szemben Magyarország összes lakosának nagy erőfeszítést kell tennie.

Az országos tisztifőorvos azt kérte: aki teheti, maradjon otthon. Minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat. Minden személyes érintkezés veszélyforrást jelenthet - közölte Müller Cecília, hangsúlyozva, „egyikünk élete sem lesz olyan”, mint ezt megelőzően. A vírus terjedésének meggátlásában mindenkinek megvan a maga szerepe, „új magatartásformákat kell megszoknunk” - mondta.

Elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumán kívül további hét laboratórium is fog mintákat vizsgálni, és a betegellátás helyszínei is változni fognak. Ha a betegek száma nő, a vidéki infektológiai osztályok is ellátnak betegeket.

A vérkészletekről elmondta, a járványra tekintettel a halasztható, nem sürgős műtéteket elhalasztották, így a vérkészletek szükségélete is változni fog. A leadott vér új koronavírusra történő vizsgálatát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem támogatja. Elmondta azt is, hogy minden tüdőgyulladásban szenvedő beteget letesztelnek, hogy képet kapjanak a fertőzés, gyulladás eredetéről.

Az országos tisztifőorvos közölte, abban az esetben készítenek laborvizsgálatot, ha igazolt, pozitív fertőzöttel érintkezett valaki szoros kontaktussal. Több egészségügyi dolgozó van karanténban, mert szoros kontaktusnak minősültek a járványügyi vizsgálat során, azonban az első laboratóriumi vizsgálatuk negatív lett - emelte ki.

Müller Cecília kijelentette, jelenleg karanténelhelyezésre bőségesen van hely, de már bevezették a hatósági házi karantént is.

Müller Cecília szólt arról is, hogy az idősek ne menjenek orvoshoz. A 65 év feletti egészségügyi dolgozókra is komoly veszély leselkedik, ezért kivonódnak a munkából, de számítanak a segítségükre.

A nagyszülők látogatását időben ki kell tolni, és a tömegközlekedést is mellőzni kell, ha erre van lehetőség - tette hozzá a tisztifőorvos, aki ismételten felhívta a figyelmet a személyi higiéné fontosságára és a helyes kézmosásra.

Müller Cecília elmondta, abban az esetben készítenek laboratóriumi vizsgálatot egy kontaktszemélynél, ha szoros kapcsolatban volt a fertőzöttel. Minden esetben ezt az elvet követik. Pintér Sándor belügyminiszter és még 41 személy vizsgálata elsőként negatív lett.

A tisztifőorvos azt is elárulta, jelen pillanatban pozitív mintát nem kaptak egészségügyi dolgozótól.

Részletek a bezárásokról

Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője ismertette, hogy Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában is több beteg van, mint Magyarországon, éppen ezért volt szükség a ma bejelentett intézkedésekre.

Lakatos közölte, hogy az üzletek egy részében, valamint a vendéglátóegységekben 15 óra és reggel 6 óra között nem lehet majd tartózkodni. Nem lehet zenés-táncos rendezvényt tartani, az előadó-művészeti helyek látogatása is tilos lesz, azonban a házasság és a temetés nem lesz betiltva.

A boltokról szólva elmondta: 15 óra után csak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, az illatszereket, drogériai termékeket, háztartási tisztítószereket és vegyiárut, valamint higiéniai papírtermékeket árusító üzletek, az üzemanyagtöltő állomások és a dohányboltok lehetnek nyitva. Ez a korlátozás a szolgáltató tevékenységet nem érinti. Aki megszegi a zárvatartást, annak 500 ezer forintos büntetést kell fizetnie - mondta Lakatos Tibor hozzátéve: a  szabályok betartásának ellenőrzésével a rendőrséget bízzák meg.

A délelőtti intézkedések kapcsán elmondta, a pontos jogszabályok előkészítése folyamatban van.

Ismertette azt is:  lehetőség nyílik az okmányok postai úton való kézbesítésére.

A kormány elrendeli az emberi erőforrások minisztere számára, hogy mérje fel és vegye nyilvántartásba az egészségügyi szakképzésben részesült és nappali tagozatos képzésben résztvevők adatait, hogy szükség esetén az ilyen képzésben résztvevők az egészségügyi válsághelyzet kezelésébe bevonhatóak legyenek.

Felhatalmazást ad a kormány arra is, hogy a rendőrség a járványügyi hatósági feladatainak végrehajtása érdekében kezelje azokat az egészségügyi adatokat, amelyek feladatának ellátásához szükségesek.

A kormány rendelkezni fog az időskorúak ellátásáról is. A rendőrség ellenőrzési tevékenységéről szólva elmondta, már 40 olyan embert ellenőriztek, aki nem tartotta be a hatósági házi karantén szabályait.

Rögzítette: külföldiek nem léphetnek be Magyarországra sem légi, sem vasúti, sem vízi, sem szárazföldi úton. Hozzátette: családokat nem fognak szétszakítani, magyar állampolgár nem magyar állampolgárságú szülei, házastársa, amennyiben tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, beléphetnek az ország területére.

A kormányzati oldal, a koronavirus.gov.hu portál hétfői ideiglenes leállásával összefüggésben azt mondta: olyan terhelésnek volt kitéve az oldal, hogy egy ideig nem volt elérhető. A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vizsgálja, hogy történt-e olyan szándékos cselekmény, amely az oldal működésének gátlását célozta, s ha ilyet megállapítanak, annak büntetőjogi következményei lesznek.

Leszögezte: a megelőzés-védekezés új szakaszába lépett, ezért arra kér mindenkit, hogy önkéntesen tartsa be a vírus terjedésének lassítását célzó intézkedéseket.
 

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy miért Kiskunhalason építik fel a konténerkórházat, Lakatos Tibor azt mondta: „viszonylag közel van” a fővároshoz, ahol jelenleg a legtöbb megbetegedést észlelték, és a megfelelő infrastrukturális háttér rendelkezésre áll.

Kapcsolódó írásaink