Krónika

Első reménysugár Olaszországban

A hétfő esti adatok szerint a koronavírus-fertőzöttek száma elsőként csökkent Olaszországban. A vasárnap esti 2853-hoz képest hétfő estére 2470 új fertőzött beteget regisztráltak, 383-mal kevesebbet, mint előző nap.

Első reménysugár Olaszországban
Kihalt utcák Rómában
Fotó: AFP/Tiziana Fabi

A gyógyultak száma növekvő tendenciát mutat: 414 személyt nyilvánítottak a koronavírus felépültjének. A mindeddig folyamatos növekedést mutató számadatok végre mérséklődni kezdtek a gócpontban, Lombardia tartományban.

Még korai lenne következtetéseket levonni, de a hétfői nap adatai reménysugárként hatnak az Olaszországot immár hetek óta nyomasztó kilátástalanságban. Angelo Borelli, a polgári védelmi hatóság vezetője úgy fogalmazott, „megcsillant a fény az alagút kijáratánál.” Jelenleg 23073 igazolt fertőzött van, a gyógyultak, illetve az elhunytak adatait is figyelembe véve 27980 személyt érintett a koronavírus Olaszországban. Az intenzív ellátásra szorulók száma továbbra is 10 százalék körül van.

Franco Locatelli, az Olasz Egészségügyi Tanács elnöke a sajtókonferencián biztatónak nevezte az új fertőzöttek csökkenő tendenciáját. „Természetesen az elkövetkező egy-két napban stabilizálódnia kellene a számok csökkenésének, ahhoz, hogy egyértelműbben kijelenthessük: jelentős eredményt ért el országunk. Elképzelhető, hogy még egy pár hónap szükséges a vírus legyőzéséhez, erre jelenleg senkinek sincs megbízható válasza. Az elmúlt évek járványai azt mutatták, hogy minél hatásosabb a fertőzések féken tartása, annál nagyobb a jelenlegi helyzet elkerülésének esélye” – nyilatkozta Locatelli.

Kapcsolódó írásaink

Élet a karanténban

ĀNem elég összefogni a szomszéddal, vagy ismerősökkel, az egész országnak együtt kell küzdenie a nehéz pillanatban