Krónika

Kínában és Dél-Koreában lassult a koronavírus-járvány terjedése

Kínában és Dél-Koreában lassul az új koronavírus-járvány terjedése, Ázsia több más országából többségében mérsékelt számú újabb megbetegedéseket jeleztek, számos esetben külföldről érkező vagy hazatérő embereknél.

Kínában és Dél-Koreában lassult a koronavírus-járvány terjedése
Kínában és Dél-Koreában lassult a koronavírus-járvány terjedése
Fotó: AFP/Xinhua/Xiong Qi

Kínában, ahol a COVID-19 decemberben megjelent, vasárnap 20 új fertőzést jelentettek, 16 esetben - öt kínai tartományban és városban, köztük Pekingben és Sanghajban - külföldről hazatérő emberek fertőződtek meg.

Kínában az elmúlt 24 óra alatt 10 ember halt meg, valamennyien a járvány gócában, Vuhanban, így országszerte 3199-re nőtt a halálozások száma. A járvány kezdete óta összesen több mint 80 ezer ember fertőződött meg.

Kínában nyoma veszett egy ingatlancég vezetőjének, aki „bohócnak” nevezte Hszi Csin-ping elnököt a múlt hónapban a kormánynak a koronavírus elleni harc érdekében hozott intézkedéseiről tartott beszéde miatt - közölte a Reuters brit hírügynökséggel a férfi három barátja.

Zsen Cse-csianggal, a Kínai Kommunista Párt tagjával, az állami kézen lévő Huayuan Real Estate Group egyik volt vezetőjével március 12. óta nem tudnak kapcsolatba lépni - közölték a barátok. Hszi február 23-i beszédéről - az elnök nevének említése nélkül azt írta egy esszében: „azt látni, hogy nem egy császár mutatja be az új ruháit, hanem egy meztelenre vetkőzött bohóc, aki továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy császár” - írta az amerikai székhelyű China Digital Times című hírportál.

Tajvanon vasárnapra hattal 59-re emelkedett a megbetegedések száma, mind a hatan külföldről - Spanyolországból és Japánból - tértek vissza. A hatóságok elrendelték, hogy vasárnaptól 14 napos karanténba kell vonulniuk a schengeni övezet országaiból, valamint Nagy-Britanniából és Írországból érkezőknek. Tajvanon eddig egy ember halt meg, 20-an pedig felépültek a fertőzésből.

Dél-Koreában szombaton 76 új esetet jelentettek, 23 nap óta először 100 alatt van az új megbetegedések száma. Az összes esetek száma így 8162. A dél-koreai betegségellenőrzési és megelőzési központ (KCDC) három új halálesetet is jelentett, a betegségben eddig 75-en haltak meg.     

Thaiföldről vasárnap az egészségügyi minisztérium 32 új esetet jelentett, az igazolt fertőzések száma így elére a 114-et. Eddig ez volt a legnagyobb arányú napi emelkedés az országból, amely egyike azon első államoknak, amelyekben Kína után megjelent a COVID-19.

Az afgán kormány vasárnap öt új fertőzésről számolt be. Vahid Madzsar, az egészségügyi tárca szóvivője szerint 16 fertőzöttről tudnak. Négy új pozitív esetet az Iránnal határos nyugat-afganisztáni Herát tartományból jelentettek, egyet pedig Dajkundiból. Eddig 206 gyanús esetet teszteltek Afganisztánban.

Japánban 53-mal 773-ra nőtt vasárnapra a fertőzések száma az egészségügyi minisztérium és a helyi önkormányzatok adatai szerint. A többségüket - 144-et - Hokkaido prefektúrából jelentették. A legfrissebb adatok szerint Oszakában 102, Tokióban 87, Hiogóban 67 és Kanavaga prefektúrában 50 diagnosztizált fertőzést tartanak nyilván.

A jokohamai kikötőben karantén alá helyezett Diamond Princess óceánjárón megfertőződött 679 utas és személyzet nem szerepel az országos statisztikában, őket külön tartják nyilván.

Japánban eddig a vírusnak 29 halálos áldozata van, közöttük heten az óceánjárón betegedtek meg. Az egészségügyi tárca szerint a tünetek megszűntével 525 embert engedtek ki a kórházból.

Indiából, amely 1,3 milliárdos lakosságával a világ második legnépesebb országa, vasárnapig 107 esetet és csak két halálozást jelentettek hivatalosan. Szakértők szerint azonban az indiai egészségügyi rendszer nehezen fog megküzdeni a súlyosabb koronavírusos esetek számának jelentős növekedésével.

Kambodzsa megtiltotta iráni utasok belépését a járvány miatt. A 30 napos tilalom március 18-án éjfélkor lép életbe. Szombaton a délkelet-ázsiai ország az Olaszországból, Németországból, Spanyolországból, Franciaországból és az Egyesült Államokból érkezők belépését is megtiltotta március 17-i hatállyal. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Kambodzsa különböző állampolgárságú külföldieknél - 7 embernél - állapított meg koronavírus-fertőzést, ez indokolja a korlátozást.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom