Krónika

Rendkívüli ítélkezési szünetet tartanak a Fővárosi Törvényszéken

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben rendkívüli ítélkezési szünet lesz a Fővárosi Törvényszéken, hétfőtől az ítélkezési szünetre vonatkozó ügyeleti rendben működik a törvényszék és az illetékességi területén működő bíróságok, a már kitűzött tárgyalásokat főszabály szerint hivatalból elhalasztják - tudatta a törvényszék közleményben szombat este.

Rendkívüli ítélkezési szünetet tartanak a Fővárosi Törvényszéken
Rendkívüli ítélkezési szünet a Fővárosi Törvényszéken
Fotó: MH

A törvényszék elnökének utasítására az egyes szervezeti egységek a napokban már kidolgozták veszélyhelyzeti ügyfélfogadási rendjüket, erről ezen az oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Fővárosi Törvényszék minden általános iskolás korú és  fiatalabb gyermeket nevelő bírósági munkatárs részére biztosítja az otthondolgozás lehetőségét, így a családok a koronavírus-fertőzés által legveszélyeztetettebb csoportba tartozó nagyszülők bevonása nélkül tudják megoldani a gyermekek felügyeletét.

A Fővárosi Törvényszék az alaptörvényben rögzített kötelezettségeinek az ítélkezési szünetben is maradéktalanul eleget tesz - tartalmazza a törvényszék közlemény.

A rendkívüli ítélkezési szünet elrendelésére a Magyar Közlönyben szombaton kihirdetett és következő nap, vasárnap hatályba lépő kormányrendelet alapján került sor.

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló szombati kormányrendelet első paragrafusa tartalmazza: „a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára rendkívüli ítélkezési szünet kerül elrendelésre”.

Kapcsolódó írásaink