Krónika

A BKK felfüggeszti az elsőajtós felszállási rendszert

Karácsony Gergely főpolgármester döntése alapján 2020. március 12-én éjféltől átmenetileg, határozatlan időre felfüggesztik a fővárosi közösségi közlekedési járatokon az elsőajtós felszállási rendszert, amely rendelkezéssel a járművek jobb szellőzését segítik elő, és azt, hogy ne az első ajtónál tömörüljenek az utasok felszálláskor - írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A BKK felfüggeszti az elsőajtós felszállási rendszert
s
Fotó: MH

A BKK felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségi közlekedési szolgáltatók arra biztatják az utasokat, hogy minél gyakrabban nyissák ki a járművek ablakait, mert ez is jelentősen hozzájárul a szellőzéshez, aminek érdekében  minden jármű ablakának nyithatóságát biztosítani fogják. Az elsőajtós felszállási rend felfüggesztése mintegy kétszáz fővárosi autóbusz- és trolibusz-vonalat érint - emelte ki.

„A főpolgármester bejelentette azt is: tovább növelik az eddigi fokozott fertőtlenítés gyakoriságát a fővárosi közösségi közlekedési járatokon. (A járművek takarításával kapcsolatban a BKV részletesebb, múlt pénteki közleménye itt olvasható.) E hét péntektől kezdve a BKK ügyfélközpontjait is erős fertőtlenítővel takarítják naponta, illetve szükség esetén naponta többször is.”

Varga Ivett, a BKK vezérigazgatója szerint amennyiben szükséges, további intézkedéseket is elrendelnek, elrendelhetnek, ha azzal a fővárosi közösségi közlekedési szolgáltató hozzájárulhat a járvány terjedésének megelőzéséhez, megfékezéséhez - szögezte le a vállalat.

A BKK azonban hangsúlyozta, hogy a közlekedési szolgáltatást továbbra is érvényes jegy vagy bérlet megvásárlásával lehet igénybe venni, ugyanakkor aki mobiljegyet használ, a kihelyezett kód beolvasása nélkül is felszállhat a járatokra. A járművekről az elsőajtós felszállási rendre vonatkozó feliratokat, matricákat nem távolítják el, a vállalat kéri, ezeket az intézkedés visszavonásáig ne vegyék figyelembe, a vállalat jelezni fogja, ha a járványveszély elmúltával ismét életbe lép a korábbi rend.

Kapcsolódó írásaink

Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány

ĀAz egyetemeken intézménylátogatási tilalmat rendeltek el - Betiltják a 100 főnél nagyobb beltéri, valamint 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását