Krónika

Az olasz profik üzenete: stop vagy sztrájk

Az olasz labdarúgó-bajnokságban, a Serie A-ban a lapzártánkig esedékes vasárnapi mérkőzéseket lejátszották, kivétel nélkül zárt kapuk mögött.

Az olasz profik üzenete: stop vagy sztrájk
Szakemberek fertőtlenítik a Stadio San Paolót, Itália egyik legnagyobb stadionját
Fotó: AFP/ANSA/Ciro Fusco

A legnagyobb veszélyben a Parma–SPAL találkozó volt, amelyet csak hetvenöt perces késéssel kezdtek, miután a tervezett első sípszó előtti percekben az olasz sportminiszter, Vincenzo Spadafora azt mondta: a ligának el kellene gondolkoznia a találkozók törlésén. Úgy vélte, ők hiába tesznek meg mindent állami szinten a járvány megfékezéséért, ha a szurkolók valahol összegyűlnek, és közösen nézik a zárt kapus mérkőzéseket.

Keddre válságértekezletet terveznek, amelynek témája a bajnokság felfüggesztése lesz. Ezt követeli az AIC, a labdarúgók szakszervezete. Az AIC elnöke, Damiano Tommasi, az AS Roma korábbi válogatott középpályása levelet írt Giuseppe Conte miniszterelnöknek, Vincenzo Spadafora sportminiszternek, Giovanni Malagònak, az Olasz Olimpiai Bizottság elnökének, Gabriele Gravinának, az Olasz Labdarúgó-szövetség elnökének, valamint a különböző szintű futball-ligák elnökeinek, hangsúlyozva: „Jelenleg az ország szempontjából a leghasznosabb lépés a futball leállítása lenne.”

Spadafora már csatlakozott Tommasihoz, illetve a játékosok véleményéhez, ezzel összefüggésben próbálta rábírni az illetékeseket a parmai mérkőzés elhalasztására. A La Gazzetta dello Sport szerint a játékosok – egészségük védelmére hivatkozva – sztrájkba lépnek, ha követelésüket nem teljesítik.

A magyar sportot is érinti a krízis

A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) döntése értelmében a koronavírus-járvány miatt a jövő évre halasztják a március végi rajttal tervezett női jégkorong-világbajnokságot, amelyen – története során először – a magyar válogatott is szerepelt volna. A magyar tornászválogatott nem vesz részt a világkupa-sorozat bakui és dohai állomásán. Mindkét eseményre márciusban kerül sor. Altorjai Sándor főtitkár szerint a két verseny amúgy is csak felkészülési állomás lett volna a májusi férfi és női Európa-bajnokság előtt. (AD)

Kapcsolódó írásaink