Krónika

Ferenc pápa a koronavírus fertőzöttjeihez szólt

A koronavírus fertőzöttjeihez és a betegeket kezelő orvosokhoz, ápolókhoz való közelségét hangoztatta vasárnap Ferenc pápa, aki a  járvány olaszországi terjedése miatt nem jelent meg személyesen a Szent Péter téren, hanem videokapcsolatban mondta el beszédét.  

Ferenc pápa a koronavírus fertőzöttjeihez szólt
Ferenc pápa
Fotó: AFP/NurPhoto/Massimo Valicchia

 Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy „bezárva érzi magát”.„ Nagyon furcsa számomra is, hogy így kell veletek találkoznom, de veletekoronavírusk vagyok, látlak benneteket” - mondta a hívőknek. Arra kért mindenkit, tartsa be az óvintézkedéseket, és korlátozza a közösségi találkozásokat. 

Az egyházfő a pápai lakosztály könyvtárterméből mondta el vasárnap déli beszédét egyenes internetes közvetítéssel.  Általában ennek a teremnek a Szent Péter térre néző ablakából szokta felolvasni szavait a téren hallgató hívőknek és turistáknak. 

Ez az első alkalom a Vatikán modernkori történetében, hogy a pápa nem saját betegsége miatt, hanem egészségügyi óvintézkedésből nem a megszokott helyszínen mond beszédet.

Beszéde végén Ferenc pápa közölte, azért egy pillanatra kinéz az ablakon, hogy ő is lássa a hívőket. Ki is nyitotta az ablakot, és kipillantott, a Szent Péter téren állók tapssal üdvözölték.

Sok turista nem tudta, hogy Ferenc pápa nem lesz személyesen jelen, és csak a téren felállított kivetítőkön látható. A Szent Péter tér és környéke egyébként is majdnem teljesen üres volt, pár százan voltak a pápai beszéd időpontjában a megszokott tízezrek helyett. 

Vatikán területén pénteken szigorították az óvintézkedéseket az után, hogy egy fertőzöttet diagnosztizáltak, további négy személyt pedig karantén alá helyeztek megfigyelésre. A 83 éves Ferenc pápa programjait, találkozóit is minimálisra csökkentették. Az egyházfő a reggeli misét is hívők nélkül mutatja be a vatikáni lakosztályaként ismert Szent Márta-házban. A szerdai általános audiencián sem lesz majd jelen a Szent Péter téren, ismét egyenes internetes közvetítéssel mond beszédet.

A szentszéki sajtóközpont bejelentette, hogy április 3-ig lezárják a Vatikáni Múzeumot, a Szent Péter-bazilika alatti katakomba és ásatások területét, valamint a pápai állam többi múzeumként működő és látogatható részét. A Szent Péter-bazilikát nem érinti az intézkedés.

Tömegek „menekülnek” délre Észak-Olaszországból, a déli tartományok vissza akarják őket fordítani

A dél-olaszországi Puglia tartomány elnöke azonnali megállásra szólította fel azokat, akik az északi tartományokban elrendelt szigorú óvintézkedések bejelentését követően elindultak Olaszország déli térségeibe vasárnap. Az északon elrendelt mozgáskorlátozás ellenőrizhetetlen helyzetet teremtett az egész országban.  

Michele Emiliano az olasz csizma sarkában található Puglia tartomány elnöke közösségi oldalán még éjszaka arra kérte az Észak-Olaszországban élő vagy dolgozó „déli honfitársait”, hogy ne induljanak el dél felé. 

„Ha elindultatok, álljatok meg, és térjetek vissza északra. Szálljatok le az első vasútállomáson, ne szálljatok repülőre Bari és Brindisi felé, forduljatok meg az autókkal, és azonnal szálljatok le a buszokról” - írta Emiliano. Hangsúlyozta: „ne hozzátok Pugliába a lombardiai, venetói és emiliai járványt, menekülve a kormányrendelkezések elől”. 

„Ez őrület” - nyilatkozta Jole Santelli az olasz csima orrában levő Calabria tartományi elnöke. 

A felhíváshoz többek közt a dél-olaszországi Campania, Basilicata, Szicília, Szardínia kormányzója is csatlakozott az északi városokban tanuló, dolgozó déliek „hazazarándoklásának” megállítására. Bejelentették, hogy az északi „vörös zónákból” délre érkezőknek két hétig karanténban kell maradniuk.  A tízmilliós Lombardia tartomány munkaerő piacán több mint negyven százalékban dél-olaszok dolgoznak.         Toscana tartomány is arra kérte a szigorított óvintézkedésektől érintett szomszédos Emilia Romagna és Marche lakosait, ne menjenek át Toscanába. 

A Giuseppe Conte olasz miniszterelnök aláírta szombat éjjel azt a rendeletet, amelynek értelmében a hatóságoknak le kell állítaniuk a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, 15 másik észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be. A kormányrendelet már a hivatalos közlönyben is megjelent, az intézkedések teljes tiszteletben tartása azonban még napokat vehet igénybe. Az óvintézkedések tiszteletben tartását területi szinten a prefektusoknak és más helyi hatóságoknak kell ellenőrizni. 

Az újabb karanténzónák Lombardia mellett Modena északi területeit, valamint Pármát, Piacenzát, Reggio Emiliát, Riminit, Pesarót, Urbinót, Alessandriát, Astit, Novarát, Verbano-Cusio-Ossolát, Vercellit, Padovát, Trevisót és Velencét érintik. Megyeközpontként működő városokról van szó: területükön - a 10 milliós Lombardiát is beleszámolva - 16 millióan élnek. 

Lombardia tartományi elnöke, az önkéntes karanténba vonult Attilio Fontana kijelentette, „nincs háborús helyzet, nem kell ellátási hiánytól tartani, és mindenki nyugodtan utazhat és munkába járhat”

Az északkeleti Venetót vezető Luca Zaia „aránytalannak” nevezte az intézkedéseket: „helyeseltem a közösségi élet korlátozását, de ez túlzás, és teljesen betarthatatlan”.  

A hatóságok továbbra sem közölték, mikor és ki zárja le ténylegesen az érintett térségeket. Miként lehet indokolni a területekről való ki- vagy belépés szükségességét.  Sajtóértesülések szerint a fegyveres erők katonái és a rendőrség ellenőrizhetik a rendelkezésék betartását.  Az egészségügyi hatóságok szerint nagyon sok függ az egyéni magatartástól: emlékeztettek arra, hogy a korábbi óvintézkedések ellenére szombaton tele volt vásárlókkal Milánó központja,  vendégek sokasága ült Padova presszóteraszain és az északi sípályák is teljes üzemben dolgoztak, miközben már két hete érvényes a találkozások, emberekkel teli helyek elkerülésére vonatkozó rendelet.  „Az olaszok egy része eddig nem vette komolyan a helyzetet, miközben a kórházak megteltek” - mondta Roberto Speranza egészségügyi miniszter. 

Silvio Brusaferro a közegészségügyi hivatal igazgatója úgy vélte, Lombardia és a többi terület „nem lesz soha lezárva”, egyszerűen a legszigorúbban korlátozni igyekeznek a mindennapi mozgást a vírusfertőzés üteme növekedésének megállítására. 

Matteo Salvini, a jobboldali ellenzék és a Liga párt vezetője közösségi oldalán a helyzet és az intézkedések azonnali tisztázását sürgette a Conte-kormánytól. Salvini szerint a kormánynak érthetővé kell tennie, ki mit csinálhat, hogyan változnak meg a munkafeltételek, mi történik az áruszolgáltatással, a gyárakkal, az ingázókkal. „Nem engedhetjük meg, hogy az olaszok ne tudják megkeresni a kenyeret gyerekeiknek” - írta Matteo Salvini.

Olaszország 133 halálos áldozatot regisztrált 24 óra alatt

Olaszországban 133 újabb halálos áldozatot regisztráltak 24 óra alatt, ezzel szombaton 366-ra emelkedett az új koronavírus fertőzés halálos áldozatainak a száma - jelentették be olasz egészségügyi illetékesek vasárnap este.

Karanténban van a portugál köztársasági elnök

A portugál köztársasági elnök bejelentette vasárnap, hogy karanténba helyezi magát, és elhalasztja a következő két héten esedékes találkozóit, mert múlt kedden olyan gyerekekkel került közvetlen kapcsolatba, akiknek az iskolájában azóta kimutatták az új típusú koronavírus megjelenését.

Marcelo Roberto Sousa az államfői rezidencián fogja tölteni ezeket a napokat, és az elnökségi hivatal közlése szerint elhatározásával példát akar mutatni a lakosságnak.

Sousa egy kulturális rendezvényen találkozott a tanulókkal, akiknek az Idaes faluban lévő iskoláját azóta bezárták a járvány miatt. Az elnök a rezidenciáról fogja ellátni a teendőit, csak a vendégek fogadását és a betervezett utazásait mondja le.

Sousa 71 éves, vagyis abba a korcsoportba tartozik, amelyet fokozottan fenyeget a koronavírus.

A portugál kormány szombat este bejelentette, hogy az ország északi részén betiltják a látogatásokat a kórházakban, idősotthonokban és börtönökben. Azért ott, mert az eddig észlelt 25 fertőzésből 20-at ott diagnosztizáltak.

Meghaladta a százat a fertőzöttek száma Ausztriában

Erősen emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában, vasárnap reggelig 104 embernél diagnosztizálták a vírust - közölte az osztrák egészségügyi tárca.

Szombat estig 81 Covid-19 vírusfertőzöttet tartottak nyilván. A tárca szerint eddig 4509 emberen végezték el a koronavírus-tesztet.

A legtöbb, 36 fertőzött Alsó-Ausztriában és 32 Bécsben van, Tirolban és Stájerországban nyolc-nyolc, Salzburgban és Felső-Ausztriában hét, Burgenlandban és Vorarlbergben egy-egy esetet tartanak nyilván. Két beteg már felépült a fertőzésből.

 Jegybanki és költségvetési intézkedések a gazdasági károk kivédésére

Világszerte jegybanki monetáris intézkedésekkel és költségvetési források felszabadításával igyekeznek mérsékelni és ellentételezni a koronavírus-járvány gazdasági aktivitást fékező következményeit.

Az Európai Unió pénzügyminisztereinek a tanácsa jelezte, hogy az EU-ban minden rendelkezésre álló eszközt igénybe fognak venni a gazdasági aktivitás lendületvesztésének a megakadályozására. Az Európai Központi Bank (EKB) is kifejezte már szándékát, hogy „célzott és arányos” intézkedésekkel kíván fellépni a járvány negatív gazdasági következményeinek a kivédésére. 

Az EKB jelzésének tükrében számos gazdasági elemző nem tartja kizártnak a héten csütörtökön sorra került kamatdöntő ülésen a negatív irányadó eurókamat további mélyítését a bankok hitelezési aktivitásának a fokozása érdekében. Egyes szakértők rámutatnak ugyanakkor, hogy a már egyébként is meglehetősen laza euróövezeti monetáris politika további fokozásától már nem lehet igazán erős ösztönző hatásra számítani.

A piac 90 százalékos valószínűséggel árazta be az EKB 10 bázispontos kamatcsökkentését. 

Az Európai Unióban a koronavírus-fertőzéssel leginkább érintett és egyébként is meglehetősen eladósodott Olaszország 7,5 milliárd eurót szabadított fel a költségvetéséből a gazdasági aktivitást élénkítő intézkedések finanszírozására. Az összeg egy részét a közvetlenül érintett vállalkozások és családok támogatására szánják fordítani. 

Az Európai Bizottság támogatásáról biztosította Olaszországot gazdaságélénkítő igyekezetében: Valdis Dombrovskis bizottsági alelnök és Paolo Gentiloni uniós gazdasági biztos a hét végén levélben tájékoztatta Roberto Gualtieri olasz pénzügyminisztert arról, hogy a vírusellenes és gazdaságélénkítő intézkedésekre fordított összeget nem fogják figyelembe venni az Olaszország elleni túlzottdeficit eljárásban, ha arra sor kerül. 

Az Egyesült Államok és Kanada jegybankjai már kamatcsökkentéssel reagáltak a koronavírus-járvány gazdasági aktivitást fékező hatására. 

Az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed a héten kedden, rendkívüli ülésen 50 bázisponttal 1,00-1,25 százalékra csökkentette az irányadó dollárkamat-sávot. A Fed 2008 vége óta első alkalommal hajtott végre kamatcsökkentést. Csütörtökön az amerikai Kongresszus 8,3 milliárd dolláros keretet fogadott el a vírusfertőzés terjedése elleni intézkedések finanszírozására. 

A kanadai jegybank szerdán követte a Fed példáját, szintén 50 bázisponttal 1,25 százalékra vitte le az irányadó kamatot.

Az ázsiai-csendes-óceáni térséget a Standard & Poor's hitelminősítő intézet becslése szerint 200 milliárd dolláros veszteség érheti a koronavírus-fertőzés miatt. 

Kína a már elszenvedett gazdasági károk tükrében csökkentette az alapkamatot és egyéb ösztönző intézkedéseket helyezett kilátásba;  így adócsökkentéséket, valamint a leginkább érintett térségeknek nyújtott központi támogatást. 

Hongkongban szokatlan megoldáshoz folyamodtak: minden állandóra bejelentett lakos 10 ezer hongkongi dollár (380 ezer forint) készpénz támogatást kap. A kormányzat 120 milliárd hongkongi dollárt különített el a járvány káros gazdasági hatásainak kompenzálására. 

A japán jegybank a hét elején rendkívüli közleményben deklarálta elkötelezettségét a pénzügyi rendszer stabilitásának a megőrzése mellett. 

Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnöke „globális összefogást igénylő globális problémának” minősítette a járványt és közölte, hogy 50 milliárd dollárt különítenek el az érintett tagállamok megsegítésére. 

 WHO: A járvány már százegy országban jelent meg

Vasárnapra virradóra már 101 országban jelent meg az új típusú koronavírus - közölte újságírókkal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője.

Fadela Chaib hozzátette, hogy összesen 105 427 fertőzöttet jelentettek világszerte, akik közül 3583 meghalt.

A legtöbb megbetegedést és elhalálozást Kínából, Dél-Koreából, Iránból és Olaszországból jelentették.

A hét végén négy újabb országban, Bangladesben, Bulgáriában, Moldovában és Paraguayban jelent meg a fertőzés. 

Vasárnap Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója Twitter-üzenetben méltatta Olaszországnak a járvány megfékezése érdekében tett „bátor lépéseit”, amelyeket igazi áldozathozatalnak nevezett. Leszögezte egyúttal: a WHO szolidáris Olaszországgal, és támogatja. 

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szombat éjjel írta alá azt a rendeletet, amelynek értelmében a hatóságoknak le kell állítaniuk a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, és 15 másik észak-olaszországi városban is vesztegzárat vezettek be.

A Világbank 12 milliárd dollárral kész „gyorsan és hatékonyan” a vírusfertőzésben érintett szegényebb országok segítségére sietni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom