Krónika

Már több mint százezren fertőződtek meg a koronavírussal világszerte

 Meghaladta a százezret világszerte a SARS-CoV-2 nevű új koronavírus által megfertőzöttek száma pénteken 16 órára az AFP francia hírügynökség hivatalos források alapján összeállított összefoglalója szerint. Kilencvenegy országban és területen összesen 100 002 ember fertőződött meg, 3407-en haltak meg.

Már több mint százezren fertőződtek meg a koronavírussal világszerte
Olaszországban több mint 4600 ember fertőződött meg a vírussal
Fotó: AFP/NurPhoto/Mauro Ujetto

 Magyarországon eddig négy külföldi állampolgárt diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, egyedi esetekről van szó, a cél a csoportos megbetegedések kialakulásának megakadályozása - jelentette be a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón a törzs vezetője. Lakatos Tibor elmondta: három iráni állampolgár és egy brit férfi van a fertőzöttek között; előbbiek Budapesten, a Szent László kórházban, a negyedik fertőzött a debreceni Kenézy Gyula kórházban van.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: az egyik iráni egyetemista enyhe tüneteket mutat, a másik sokat köhögött, de már jól van, a barátnője várhatóan még sokáig kórházban marad, míg a debreceni kórházban ápolt férfinek csütörtökön vesekárosodásra utaló tünetei voltak, ezért infúziós kezelést kapott.

WHO: Az országoknak együtt kell fellépni

Az országoknak együtt kell fellépni a koronavírus ellen ahelyett, hogy utazási korlátozásokat vezetnének be egymással szemben - szögezte le pénteken Genfben Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti programjának ügyvezető igazgatója. Iránnal kapcsolatban úgy fogalmazott, reméli, hogy a teheráni vezetés lépéseket fog tenni a vírus visszaszorításának az érdekében. Úgy vélte, az iráni kormány és az egészségügyi rendszer immár összehangolja a járvány ellen tett lépéseket.

Legfontosabb a tagállamok közötti szolidaritás - hangsúlyozta Sztella Kiriakidész egészségügyért felelős uniós biztos pénteken az európai uniós tagállamok egészségügyi miniszereinek rendkívüli ülése után. "A helyzet nagyon gyorsan, óráról órára változik a tagállamokban. Az együttműködés az, amitől ellenállóbbak leszünk a vírussal szemben, legfontosabb elvünk a partnerség, legyen szó gyógyszerekről, vagy orvosi védőfelszerelésekről" - hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az Európai Bizottság további 37,5 millió euróval növeli a vírus elleni oltóanyag kifejlesztésének finanszírozását.

Olaszországban csaknem ötvennel emelkedett a halottak száma az elmúlt huszonnégy órában

Az elmúlt huszonnégy órában csaknem ötvennel, 148-ról 197-re nőtt a halottak száma Olaszországban a járvány következtében. Az olasz polgári védelmi hatóság péntek este közölt adatai szerint a  Covid-19 vírus okozta járvány fertőzöttjeinek száma elérte a 4636-t, a betegek több mint felét kórházban kezelik. A 197 halott átlagéletkora 81 év.

Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője elmondta, hogy a fertőzöttek több mint hetven százaléka férfi. Eddig 523-en gyógyultak meg. Hangoztatta, a gócpontnak tartott Lombardia tartományban 70 ezer szájmaszkot adnak át a következő napokban.     

A közösségi élet minimális szintre csökkentésére szólította fel a már több mint kétezer fertőzöttet számláló Lombardia lakosait a tartomány jóléti és egészségügyi tanácsosa Giulio Gallera pénteken hangsúlyozva, hogy a járvány a vártnál gyorsabban terjed már egész Olaszországban.

A római kormány újabb intézkedések bevezetését tervezi, többek közt a bíróságok működésének felfüggesztését is.

Franciaországban közel hatszázra nőtt a betegek száma

Franciaországban két újabb áldozattal pénteken kilencre emelkedett az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak, és közel hatszázra a regisztrált fertőzöttek száma. Edouard Philippe miniszterelnök tárcaközi megbeszélést hívott össze estére az egészségügyi minisztériumba, ahol elképzelhető, hogy kihirdetik a betegség harmadik, járvány-fázisát.

Ausztriában péntekig 56-an fertőződtek meg koronavírussal - közölte az osztrák egészségügyi minisztérium. A legtöbb megbetegedést Bécsben (23 fő) és Alsó-Ausztriában diagnosztizálták, Stájerországban hatan, Salzburg tartományban öten, Tirolban, illetve Felső-Ausztriában is négyen kapták meg a koronavírus-fertőzést.

Szlovákiában és Szerbiában is megjelent a kór

Szlovákiában és Szerbiában is megjelent az új típusú koronavírus. Szlovákiában a fertőzést egy pozsonyi kórházban lévő 52 éves férfinál mutatták ki, Szerbiában egy Magyarországról hazatért szabadkai férfinál mutatták ki a vírus jelenlétét.

Tízre emelkedett pénteken a koronavírussal fertőzött román állampolgárok száma, miután egy újabb temesvári diáknál és egy olaszországi nőnél is kimutatták a kórokozó jelenlétét. Bár az első két - azóta gyógyulnak nyilvánított - román fertőzött a Japánban vesztegzárba került Diamond Princess tengerjáró személyzetének tagja volt, a többi román állampolgár a járvány olaszországi terjedésével összefüggésben kapta el a fertőzést.

Igazolt fertőzött személyt regisztráltak a Vatikán területén, ezért felfüggesztették a vatikáni ambuláns orvosi szolgáltatásokat Matteo Bruni szentszéki szóvivő pénteki bejelentése szerint.

Meghalt az első, újfajta koronavírussal fertőzött beteg Hollandiában, a szomszédos Belgiumban egy nap leforgása alatt megduplázódott, 109-re nőtt a fertőzöttek száma. Spanyolországban két újabb halálos áldozata van a koronavírus-fertőzésnek: egy 76 éves férfi egy madridi, egy 87 éves férfi pedig egy zaragozai kórházban hunyt el pénteken. Velük együtt már öt halottja van a kórnak.

Németországban már több mint 600-an fertőződtek meg

Németországban a fertőzöttek száma meghaladta a 600-at. A 16 tartomány közül 15-ben van legalább egy fertőzött, a kivétel Szász-Anhalt. A legtöbb fertőzést - 329 esetet - Észak-Rajna-Vesztfáliában mutatták ki. Jelentősebb számban még Bajorországban (117) és Baden-Württembergben (96) találtak fertőzöttetek, az összes többi érintett tartományban 20-nál kevesebb igazolt fertőzést regisztráltak.

A ZDF országos közszolgálati televízió adatai szerint a német lakosság 78 százaléka nem tart attól, hogy megfertőződik. Egy hónappal korábban 90 százalék volt ez az arány. A televízió megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a németek 69 százaléka megfelelőnek tartja a járványügyi védekezést. Februárban 80 százalék vélekedett így.

Hasonló adatokat mutatott ki a másik országos köztelevízió, az ARD megbízásából készített, csütörtökön ismertetett felmérés, amely szerint a németek 76 százaléka kevéssé tart attól, hogy megfertőződik, vagy közeli hozzátartozói megfertőződnek. Februárban 89 százalék volt ez az arány.

Az ARD adatai szerint a németek 66 százaléka érzi úgy, hogy a hatóságok ellenőrzés alatt tartják a járványt. Ez 16 százalékpontos visszaesés az egy hónappal korábbi 82 százalékhoz képest.

Németországban a fertőzöttek száma az előző héten, február 25-én kezdett növekedni, a járvány észak-olaszországi terjedésével párhuzamosan. A Kínában megjelent vírus németországi felbukkanásától, január végétől február 25-ig csupán 16 fertőzöttet találtak, már valamennyit gyógyultnak nyilvánítottak.

A brit kormány tudományos főtanácsadója, Sir Patrick Vallance szerint nem valószínű, hogy az új típusú koronavírus okozta jelenlegi járvány időtartama alatt elkészül a vírus elleni oltóanyag. Matt Hancock egészségügyi miniszter ugyanakkor nyomatékosan arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy semmi szükség a pánikszerű felvásárlásokra. Nagy-Britanniában jelenleg 116 fertőzöttet tartanak nyilván, és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 fertőzésnek eddig két brit halálos áldozata van.

Iránban tovább romlott a helyzet

Több mint ezerrel nőtt Iránban a koronavírussal fertőzöttek száma az ország egészségügyi minisztériumának pénteki bejelentése szerint, amely hozzáteszi, hogy péntekre virradóra 17-tel, 124-re emelkedett a halottak száma. A tárca szóvivője szerint 1234 új esetet regisztráltak, így a fertőzöttek száma Iránban összesen 4747.

Az amerikai kormány 8,3 millió dollárt irányzott elő a vírus elleni küzdelemre

Donald Trump amerikai elnök aláírta azt a kongresszus által megszavazott törvényt, amely 8,3 milliárd dollárt irányzott elő a koronavírus elleni küzdelemre. Az országban mintegy 220 beteget kezelnek koronavírusos fertőzéssel, és 14-en haltak meg.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom