Krónika

Diagnosztizálták a negyedik fertőzöttet Magyarországon

Diagnosztizálták a negyedik koronavírusos fertőzöttet Magyarországon - jelentették be a koronavirus.gov.hu oldalon csütörtökön késő este. A beteg a már ugyancsak koronavírussal diagnosztizált egyik iráni diák iráni barátnője.

Diagnosztizálták a negyedik fertőzöttet Magyarországon
A koronavírussal kapcsolatos magyarországi adatok
Fotó: MH

Mindketten már a Szent László Kórházban vannak.

A közlés szerint a barátnőnek a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában hitelesített laborvizsgálata pozitív lett. Emiatt „haladéktalanul megkezdődött a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás” is - áll a honlapon.

Az koronavirus.gov.hu péntek délelőtti adatai szerint 39-en vannak karanténban a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályán.

Müller Cecília országos tisztifőorvos péntek reggel a Kossuth Rádióban elárulta, a nő - akárcsak a korábban diagnosztizált barátnője - egy hónapot töltött Iránban, mielőtt visszatért volna Budapestre.

A hatóságok csütörtök délutánig 60 olyan esetet tártak fel, ahol a két fertőzött iráni diák másokkal egy légtérben, rendezvényen, közegben tartózkodhattak. Az érintett személyek minősítése folyamatban van, Müller Cecília szerint fontos kideríteni, hogy kivel milyen szoros kapcsolatba kerültek a fertőzött diákok. Ez feltehetőleg csak egyiküket érinti, hiszen a Szent István Egyetem doktorandusza elég hamar önkéntes karanténba vonult.

Brit férfi a debreceni fertőzött

Müller Cecília a Kossuth Rádió péntek reggeli adásában elárulta, a harmadik magyarországi koronavírus-fertőzött egy 69 éves brit állampolgár. Korábban annyit lehetett tudni róla, hogy egy Milánóban dolgozó debreceni férfi, aki rendszeresen ingázik a két város között.

A férfi február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel a hajdúsági megyeszékhelyen,  majd pár nappal később került kórházba, amikor megjelentek nála a fertőzés tünetei.

A tisztifőorvos a Kenézy Gyula Kórházban elkülönített fertőzöttről elmondta, más alapbetegsége is van.

Az ELTE kéthetes karantént rendelt azokra az oktatókra és hallgatókra, akik fertőzött területen jártak

Kéthetes karanténra kötelezi az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) azokat a hallgatókat és oktatókat, akik az új koronavírus terjedésének helyén jártak az elmúlt 14 napban, vagy olyan emberekkel voltak kapcsolatban, akik a vírus által érintett területen tartózkodtak - tette közzé honlapján az egyetem.

E szerint kötelezik azokat a hallgatókat, oktatókat, munkatársakat, akik az elmúlt 14 napban Kínában, Dél-Koreában, Észak-Olaszországban, Iránban jártak, vagy olyan emberekkel voltak közvetlen kapcsolatban, akik ezekben az országokban tartózkodtak a találkozást megelőző két hétben, hogy március 19-ig legyenek otthoni karanténban, ne menjenek be az egyetemre, illetve ne vegyenek részt az egyetem rendezvényein.

Felszólították azokat az oktatókat és hallgatókat, akik az elmúlt 14 napban részt vettek az ELTE Természettudományi Kara Biológiai és Kémiai Intézetei által a Semmelweis Egyetem (SE) gyógyszerészképzésében tartott órákon, és így közvetlen kapcsolatba kerülhettek az SE iráni hallgatóival, hogy két hétig maradjanak távol az ELTE épületeitől, illetve rendezvényeitől.

Ezentúl az ELTE határozatlan időre felfüggeszti a SE angol nyelvű gyógyszerészképzésének ELTE-s óráit.

Azok, akik vállalják az önkéntes otthonmaradást, vagy hatósági karanténba kerülnek, kötelesek bejelenteni a távollét okát és a távollét elejét és végét, és - ha van ilyen - a vírusteszt negatív eredményét.

Felkérték az egyetem professzor emeritusait, továbbá minden olyan munkatársat, oktatót, akiknek a kora vagy egészségi állapota miatt az új koronavírus az általánosnál magasabb kockázatot jelent, hogy tartsák távol magukat az oktatástól, az egyetemi élettől.

Azoknak az oktatóknak, kutatóknak, munkatársaknak, akik az új koronavírusra tekintettel önkéntesen vagy a fentiek alapján karanténba vonulnak, az érintett munkanapok igazolt távollétnek minősülnek, és így nem járnak fizetéscsökkenéssel. Akiket az egészségügyi ellátórendszerben helyeznek karanténba, táppénzben részesülnek - tartalmazza az ELTE járványügyi operatív koordináló testületének felhívása.

Kapcsolódó írásaink

Győrfi Pál: Őrizzük meg a nyugalmunkat

ĀA Mentőszolgálat szóvivője videókban foglalta össze, hogy előzhetjük meg a koronavírusos fertőzést, hol tájékozódhatunk és mi a teendő, ha tüneteket észlelünk magunkon