Krónika

Minden kontinensen jelen van a koronavírus

Az Antarktisz kivételével már minden kontinensen jelen van az új koronavírus a hírügynökségek csütörtöki összesítése alapján. Világszerte már csaknem 300 millió gyerek nem járhat iskolába ideiglenesen.

Minden kontinensen jelen van a koronavírus
Gyanús tünetekkel forduljon orvoshoz
Fotó: MTI

Görögországban, ahol tíz embernél mutatták ki a vírusfertőzést, a kormány három nyugati megyében legalább a hét végéig betiltott minden olyan rendezvényt, amely sok ember részvételével jár, és bezárták az iskolákat, felsőoktatási intézményeket. Indiában bejelentették, hogy a fővárosban, Újdelhiben március 31-éig bezárták az összes állami általános iskolát.

Svájcban meghalt a koronavírus első áldozata, egy 74 éves asszony - közölték hivatalosan. Svájcban 60 koronavírus-fertőzött van.

Spanyolországban egy 99 éves, krónikus beteg asszony a koronavírus harmadik halálos áldozata, aki egy madridi kórházban hunyt el, és halála után mutatták ki nála a betegséget - jelentette be a spanyol egészségügyi miniszter.

Az elmúlt 24 órában 41-gyel nőtt a regisztrált esetek száma. Eddig összesen 234 fertőzöttet jelentettek, a legtöbbet, 90-et a madridi tartományból. A betegséget tíz, intenzív osztályon kezelt páciens esetét kivéve enyhe lefolyásúnak minősítették a fertőzötteknél.

A cseh kormány határozatlan időre felfüggesztette az ország repülőterei és az észak-olasz, valamint a dél-koreai repülőterek közötti közlekedést, ami hetente körülbelül 50 járatot érint. A Csehország és Kína közötti járatokat már korábban felfüggesztették. A LOT lengyel nemzeti légitársaság április 25-éig meghosszabbította a Varsó és Peking közötti járatainak felfüggesztését, csökkentette a Varsó és Milánó közötti járatainak számát, április 8-áig pedig felfüggesztette a Budapest és Szöul közötti járatait a járvány miatt.

India elhalasztotta Narendra Modi miniszterelnök március végi látogatását az Európai Unió brüsszeli központjában, ahol csúcstalálkozó lett volna az ázsiai ország és az EU között.

A Németországban állomásozó amerikai erők bejelentették, hogy az idén nem tartják meg az izraeli erőkkel közös, minden évben megrendezendő Juniper Cobra hadműveletet.

A koronavírus-járvány miatt csütörtök reggelre már csaknem száz ország szigorította meg azoknak a külföldieknek a belépését, akik Dél-Koreából érkeznek, ami azt jelenti - közölte a szöuli külügyminisztérium. Harminchét ország pedig azt tervezi, hogy csütörtöktől egyenesen megtiltja olyan külföldiek belépését, akik Dél-Koreában jártak az utóbbi két hétben. A külügyminisztérium emiatt bejelentette, hogy még a héten tájékoztatót tart a Szöulban akkreditált nagyköveteknek arról, hogy Dél-Korea milyen óvintézkedéseket hozott a járvánnyal szemben.

Dél-Koreában csütörtökre 6000 fölé nőtt az új koronavírussal fertőződött emberek száma, mert az utóbbi egy napban 322 új esetet regisztráltak. A legtöbb fertőzött továbbra is a délkeleti Tegú városban van. A városban és környékén már három olyan övezetet alakítottak ki a hatóságok, amelyben különleges ellátási intézkedéseket vezettek be. A napi új megfertőződések száma csökken. Az eddigi halálos áldozatoké 40 volt csütörtökön, a kór főleg olyan, idős emberek halálát okozta, akik más krónikus betegségekben is szenvedtek.

A Hszinhua hírügynökség csütörtökön azt jelentette, hogy a járvány eredeti gócpontjának számító kínai Vuhan városban, ahol sokáig az egészségügyi hatóságok jóformán csak a koronavírus-betegekre tudtak koncentrálni, újra figyelmet tudnak fordítani a nem koronavírusos betegekre is.

A gyógyítás hatékonyságát jelzi Kínában az egészségügyi hatóságok szerint, hogy egyre több beteget engednek ki gyógyultan a kórházakból. Már több mint 17-szer több a gyógyultak száma az országban, mint a halálos áldozatoké, míg február elején egyenlő arányban voltak. Csütörtökön már több mint 52 ezer volt a meggyógyultak száma, a halálos áldozatoké pedig 3012 volt.

A kínai hatóságok figyelmeztették az ország lakosait, hogy nem menjenek az észak-koreai határnak még a közelébe se, mert az észak-koreai határőrök figyelmeztetés nélkül lőhetnek rájuk - közölték a határ közelében élő kínai lakosok csütörtökön. Észak-Korea korábban teljesen lezárta Kínával közös határát.

Hszi Csin-ping kínai elnök elhalasztotta áprilisra tervezett japán látogatását - jelentették be csütörtökön mindkét fővárosban. A kínai elnöknek ez lett volna az első állami látogatása Japánban több mint tíz év óta. Tokióban közölték, hogy a látogatást egy későbbi időpontban fogják megtartani. Japánban bejelentették azt is, hogy felfüggesztik a beutazóvízum kiadását a kínai és a dél-koreai állampolgároknak.

Macky Saal dél-szudáni elnök elővigyázatosságból megtiltotta minisztereinek, hogy elhagyják az országot.

Róma belvárosából eltűntek a turisták, a stadionokban „néma” meccsekre készülnek

A római Navona-tér presszóteraszai üresek, miközben a taxiállomások tele vannak kocsikkal a Covid19-fertőzés okozta félelmek miatt. Az országos óvintézkedések első napján Olaszország attól tart, hogy a  járványhelyzet még hetekig eltarthat.

A római belvárosi presszók és éttermek pincérei csütörtökön úgy nyilatkoztak az MTI-nek, számításaik szerint máris hetven százalékkal visszaesett a forgalom.

Sokakat elbocsátottak, mivel vendég nélkül nincsen szükség felszolgálókra. Mások maguktól mondtak le más állás után nézve, mivel az „idegenforgalom vagy a vendéglátás jelenleg már Rómában sem nyújt életbiztosítást”. Az egyik pincér nevetve kommentálta azt az előírást, hogy a vendégektől legalább egy méteres távolságot kell tartania. „Így nem lehet dolgozni” - jelentette ki. Kollégái hozzátették, nem adják fel, bár úgy látják, a „vírushelyzet” akár hetekig is eltarthat.

A Pantheon-tér asztalkáinál majdnem kivétel nélkül idős urak isszák kávéjukat a napsütésben. Arra a kérdésre, hogy miért nem maradtak otthon, hiszen a kormány szerint a 65 év felettieknek nem tanácsolt utcára menni, azt válaszolják, hogy a miniszterelnök Giuseppe Conte kizárólag „magáért aggódik”.

„Betartjuk a higiéniai előírásokat, de nem akarunk a pánikba belehalni! A kormány túlzásba viszi a rendelkezéseket, és terrorizálja a lakosságot, ez lesz a veszte!” - vélte  az egyik férfi.

Üresek a fagylaltozók és majdnem teljesen üres a Pantheon is, kivételt a taxiállomás jelent, ahol tömött sorokban várakoznak a járművek. A szintén itt parkoló konfliskocsik vezetői szerint ekkora idegenforgalmi visszaesést még a Sars-járvány sem okozott 2003-ban.

A hentesüzlet tulajdonosa hangsúlyozta, a kormány ígérte hosszú távú adókedvezményekkel nem tudnak mit kezdeni, hiszen „vevő nélkül nincsen bevétel, de a bérleti díjat, a szállítókat és a beosztottakat már március végén ki kell fizetni”. A kereskedők, presszótulajdonosok, szállodások Róma külvárosában is panaszkodnak: nemcsak a turisták, az olasz vevőkör is inkább távol marad az emberekkel teli helyektől.

A március 15-ig meghirdetett oktatási szünet ellenére az utcák nincsenek tele gyerekekkel. „A nagyszülőkkel otthon maradtak” - mondta egy édesapa. Megjegyezte, nagyon súlyos lehet a helyzet, ha az iskolákat az egyik napról a másikra az egész országban be kellett zárni. A tanulók a kezdeti ünneplés után már azt kérdezik, mi lesz az év végi bizonyítványukkal. Aggódnak az érettségizők is.

Dario Nardella Firenze polgármester az olasz közrádiónak elmondta, hogy a toszkán fővárosban már egymillió szálláshelyet mondtak le, ami több száz kisebb szálláshely ideiglenes bezárásához vezetett.

A szicíliai Palermóban is érzik a látogatók távolmaradásának hatását. A hotelek, éttermek kirakataira az #Itt minden rendben van - feliratot tették ki, a közösségi oldalakon is terjesztve. Az egyik palermói étterem csütörtökön lombardiai fogásokat készített szolidaritásként a legtöbb igazolt fertőzöttet számláló észak-olaszországi régió felé.

A labdarúgó bajnokság a zárt ajtók mögötti, közönség nélkül „néma” találkozókra készül. Az olaszok a nappalik díványáról követik majd a mérkőzéseket, hiszen óvintézkedésként nem tanácsolt, ha a sörözőkbe mennek el megnézni.

A belföldi fertőzések váltak meghatározóvá a vírus németországi terjedésében

Új szakasz kezdődött Németországban az új koronavírus okozta járványban, most már nem a külföldön történt fertőzések a meghatározóak, hanem a belföldiek - mondta Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője csütörtöki berlini tájékoztatóján.

Az intézet összesítése szerint csütörtökön nap közben elérte a 400-at megerősített koronavírus-fertőzések száma. Ez 160 esettel több az egy nappal korábbi 240-nél. A 16 tartomány közül 15-ben van legalább egy fertőzött, a kivétel Szász-Anhalt. A fertőzöttek 2 és 91 év közöttiek, többségében férfiak, a csoport egészének medián életkora - vagyis azok életkora, akiknél idősebbek és fiatalok egyenlő számban fordulnak elő a csoportban - 40 év.

Az esetek száma tíz napja, február 25-én kezdett növekedni, a járvány észak-olaszországi terjedésével párhuzamosan. A Kínában megjelent vírus németországi felbukkanásától, január végétől február 25-ig csupán 16 fertőzöttet találtak, már valamennyit gyógyultnak nyilvánítottak.

A február 25-én kezdődött időszak első napjaiban a külföldön történt fertőzések voltak a meghatározóak. Olaszországban 64, Iránban 14, Kínában 2 olyan ember szervezetébe jutott be a vírus, akinél Németországban mutatták ki a kórokozó jelenlétét. Újabban viszont már a határon belüli fertőzések vannak többségben, a vírus már nem kívülről hatol be, hanem az országon belül terjed - fejtette ki az RKI vezetője.

Ez igen fontos fejlemény, és esélyt kínál a települési, járási egészségügyi hivataloknak, hogy megtalálják és szükség esetén karantén alá helyezzék mindazokat, akikkel a fertőzöttek érintkeztek - tette hozzá Lothar Wieler, aláhúzva, hogy továbbra is következetesen érvényesíteni kell a járvány terjedésének feltartóztatását célzó stratégiát.

Arról is szólt, hogy a nem ismert fertőzések száma minden bizonnyal igen alacsony, mert igen széles körben végeznek koronavírus-teszteket az országban. A kórokozó jelenlétét vizsgáló tesztet „talán túl gyakran” rendelik el az orvosok, ami a rendszer túlterheltségéhez vezethet - figyelmeztetett a járványügyi vezető.

Mint mondta, a fertőzöttek száma tovább emelkedik, és valószínűleg halálos áldozatok is lesznek.

Azonban nem szabad megfeledkezni az influenzajárványról sem - hangsúlyozta az RKI vezetője, ismertetve: az év eleje óta csaknem 120 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és a megbetegedésekkel összefüggésben 202 haláleset történt.

Meghalt egy brit beteg, száz felett a nagy-britanniai fertőzöttek száma

Meghalt csütörtökön Nagy-Britanniában egy beteg, akit az új típusú koronavírus okozta fertőzéssel kezeltek. Ő az első fertőzött, aki Nagy-Britanniában a betegség áldozatául esett. A brit egészségügyi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a hatóságok egy nap alatt 31 páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 elnevezésű betegséget okozó vírust, így az azonosított nagy-britanniai fertőzöttek száma jelenleg 116.

Az első csütörtöki tájékoztatás 115 igazolt nagy-britanniai fertőzésről szólt, de este Walesben egy újabb betegnél azonosították a kórokozót. A tárca által a bejelentéssel egy időben közzétett grafikus kimutatás szerint Angliában 105, Skóciában hat, Észak-Írországban három, Walesben két koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván.

A minisztérium adatai szerint Nagy-Britanniában csütörtökig 18 083 szűrést végeztek, és ezek eredményei között azonosították az eddigi 116 pozitív leletet. Londonban 25 beteget kezelnek.

A Nagy-Britanniában csütörtökön meghalt páciens a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) tájékoztatása szerint krónikus betegségekkel küszködő idős ember volt, aki fertőződése előtt is rendszeres kórházi kezelésre szorult.

A pácienst a Londontól nyugatra fekvő Reading nagyváros Royal Berkshire Hospital nevű kórházában érte a halál.

Chris Whitty angol tisztifőorvos közölte, hogy a beteg a vizsgálatok szerint valószínűleg Nagy-Britanniában fertőződött meg, és a vírus jelenlétét egy nappal halála előtt, szerdán mutatták ki szervezetében.

Egy brit állampolgár, aki a Japán partjainál vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjárón utazott, már a múlt hónapban meghalt koronavírus-fertőzésben, de ő egy japán kórházban hunyt el. A brit kormány a héten részletes, 28 oldalas készenléti tervcsomagot tett közzé arra az esetre, ha az új típusú koronavírus okozta járvány széleskörűvé válna Nagy-Britanniában.

A Koronavírus-akcióterv című - a brit, a skót, a walesi és az észak-írországi kormány által közösen összeállított - dokumentum szerint a járvány terjedésének megfékezését célzó intézkedések között szerepelhet iskolák bezárása, az otthoni munkavégzés kiterjesztésének ösztönzése és a nagy tömegeket vonzó rendezvények számának csökkentése.

Boris Johnson miniszterelnök ugyanakkor az ITV brit kereskedelmi televíziónak nyilatkozva csütörtökön azt mondta: a kormány különleges helyzetekben működő tudományos tanácsadó stábjának (SAGE) útmutatása szerint az iskolák bezárása és a nagyszabású tömegrendezvények törlése „nem annyira hatékony eszköze a járvány megfékezésének, mint ahogy azt a legtöbben gondolnák”.

Johnson szerint a tudományos közösségben honos elméletek egyike szerint drákói intézkedések nélkül hagyni kell, hogy a járvány „egy menetben” lecsengjen. Hozzátette: meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a járványkockázat és az erre adott válaszintézkedések között.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos a londoni alsóház egészségügyi bizottságának csütörtöki meghallgatásán kijelentette: nincs szükség élelmiszerek és gyógyszerek lakossági felvásárlására. Whitty professzor szerint a jelenlegi környezetben semmiféle racionális ok nincs arra, hogy bárki készletek halmozzon fel otthon ilyen árucikkekből.

Kapcsolódó írásaink