Krónika

Még nem bizonyított, hogy emberről állatra is át tud terjedni a koronavírus

Az új típusú koronavírus okozta betegségben szenvedő egyik hongkongi páciens kutyája is megkapta a fertőzést, amiből szakemberek szerint következhet, hogy a vírus képes emberről állatra átterjedni, de ennek bizonyítására további vizsgálatokat kell elvégezni az eddigieken túl - jelentette a különleges kínai közigazgatási terület egészségügyi hatóságaira hivatkozva a South China Morning Post (SCMP) című helyi lap csütörtökön.

Még nem bizonyított, hogy emberről állatra is át tud terjedni a koronavírus
Minden erőfeszítés ellenére a koronavírus egyre többeket fertőz meg
Fotó: AFP

A fertőzöttnek nyilvánított pomerániai törpespicc esetében a szakértők „alacsony szintű fertőzést” állapítottak meg. Ez az első ismert eset, amelyben a betegség emberről állatra terjedhetett át. Az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint továbbra sincsen bizonyíték arra, hogy a háziállatként tartott állatok fertőzésveszélyesek az emberre, mint ahogy arra sem, hogy a fertőzésben megbetegedhetnek. A szóvivő ezért hozzátette: a háziállattartóknak a megfelelő higiéniai óvintézkedések betartása mellett nincs okuk az aggodalomra, és semmi esetre se hagyják magukra házi kedvenceiket.

Vanessa Barrs, a hongkongi Városi Egyetem állategészségügyi szakértője a SCMP-nek elmondta: a 2002-2003-as SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) járvány idején is előfordult, hogy a tesztek néhány háziállatnál kimutatták a vírust, de nem alakult ki náluk a betegség.

Hangsúlyozta: a szintén a koronavírusok családjába tartozó SARS esetében sem találtak bizonyítékot arra, hogy a háziállatként tartott kutyák vagy macskák megfertőzhetnék az embert. Barrs szerint a törpespicc „gyenge pozitív” vírustesztje csupán arra utal, hogy az állat ki volt téve a vírusnak, ami nem meglepő, hiszen a gazdája elkapta a fertőzést.

A fertőzöttnek nyilvánított, tünetmentes kutyát egy külön erre a célra kialakított helyen karanténba helyezték.

Hongkongban szerda éjfélig 104 fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 43-an már felgyógyultak a betegségből. A koronavírus a városban eddig két halálos áldozatot követelt.
 

Őssejtterápiával gyógyítottak meg új koronavírussal fertőzötteket Kínában

Az őssejtkezelés klinikai vizsgálatai folytatódnak - idézte a lap Hszü Nan-ping tudományos és technológiai miniszter-helyettest.

Az őssejtek képesek az önmegújulásra vagy sejtosztódással differenciálódni a szervezet speciális funkciót ellátó testi sejtjeivé, például vér-, tudő-szívsejtekké. Az őssejtterápiákat már használják egyes fertőző betegségek és komplikációk kezelésében. A H7N8 madárinfluenza idején jó eredményeket mutattak fel a fertőzöttek kezelésében.

Csuo Vej, a kínai nemzeti őssejtkutató program vezetője elmondta, hogy a kutatók jelenleg a kritikus állapotú új koronavírus-fertőzöttek állapotának javítására összpontosítanak elsősorban az őssejtkezeléssel.

A súlyos betegeknél állapotuk súlyosbodását vagy halálukat a "gyulladásos roham" okozza, amikor a immunrendszer a gyulladás által túlzottan aktiválódik. Ez tüdőkárosodást, légzésgyengülést okozhat, egyes betegeknél légzéselégtelenség léphet fel. "A tüdő gyulladása és sérülése áll az őssejtkezelés középpontjában" - hangoztatta Csuo. A tüdőszövetek károsodása halálos lehet, és az őssejtterápia segíthet helyreállítani a károsodást - magyarázta.

A kezelésekben a kutatók jelenleg három - mesenchymális, tüdő és embrionális - őssejttípust alkalmaznak.  Az őssejtekből készített szert a tüdőbe fecskendezik be. Az őssejtek javíthatják az immun mikrokörnyezetet a tüdőben és csökkenthetik a gyulladás okozta tüdőelégtelenség kockázatát.

A technológia széles körű használata azonban még távoli a Covid-19 betegeknél - figyelmeztettek a kutatók.

Az ilyen típusú új szereknek vagy terápiának a biztonságosságát és hatékonyságát klinikai tesztek során kell igazolni - hangsúlyozta Csuo.
 

Kapcsolódó írásaink