Krónika

Enyhe tünetei vannak a két koronavírusos diáknak

Enyhe tünetei vannak annak a Magyarországon tanuló két iráni diáknak, akinél kimutatták a koronavírust. Lázuk nincs, kivizsgálásuk zajlik - mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Enyhe tünetei vannak a két koronavírusos diáknak
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa a
Fotó: MTI/Kovács Attila

 Az infektológus elmondta, két elszigetelt esetről van szó, a diákok nem ismerik egymást. Amint megérkeztek a kórházba, szinte azonnal hivatalos "kontaktkutatás" kezdődött, ami azt jelenti, hogy pontosan feltérképezik, merre jártak, kivel kerültek kapcsolatba, amióta visszaérkeztek Iránból - közölte. Hozzátette, párjukat is elkülönítették, vizsgálati eredményük várhatóan még csütörtökön rendelkezésre áll.

Szlávik János emlékeztetett, az egyik diák február 22-én, a másik 28-án érkezett Magyarországra. A gyógyulási idejüket a laboratóriumi vizsgálatok határozzák meg, ezt azt jelenti, hogy egy koronavírusos beteg akkor tekinthető gyógyultnak, ha az egymást követő vizsgálatok nem mutatják ki a betegség jelenlétét szervezetében. Ez általában a betegség kezdetétől 10-14 napig tart, de egyénileg változhat - mondta.

Objektum doboz

Közölte: a 15 főből - 11 diákból, két tanárból és két sofőrből - álló csoport előreláthatóan vasárnap elhagyhatja a karantént.

 Egy fogorvos és az asszisztense pedig jövő hétfőn távozhatnak az elkülönítésből. Mivel mindannyian jól vannak, valószínűleg nem fertőzöttek, de még az utolsó napon is vizsgálatokat végeznek rajtuk - mondta Szlávik János.

A Semmelweis Egyetem gyógyszerész hallgatója az egyik fertőzött diák, az egyetem otthoni karanténba küldte az évfolyamtársait

A Semmelweis Egyetem gyógyszerész hallgatója az egyik koronavírussal fertőzött diák, ezért az egyetem rektora, Merkely Béla úgy intézkedett, hogy a 16 fős évfolyam tagjai két hétig nem vehetnek részt előadásokon és gyakorlaton. 

Objektum doboz

Az egyetem további óvintézkedéseket is tesz, ebből kiemelendő, hogy a rektor a most szombatra tervezett nemzetközi fesztivált későbbi időpontra halasztotta - írja az egyetem Facebook-közleményében.

Kapcsolódó írásaink