Krónika

Megállapította az NMHH a Közszolgálati Testület új tagjait

Megállapította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a közmédia társadalmi felügyeletét ellátó Közszolgálati Testület új tagjait. A csütörtökön kijelölt új testület március 31-én kezdi meg munkáját, megbízatása három évre szól.

Megállapította az NMHH a Közszolgálati Testület új tagjait
Megállapította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a közmédia társadalmi felügyeletét ellátó Közszolgálati Testület új tagjait
Fotó: nmhh.hu

Az NMHH kedden, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a tizenöt fős grémium hat helyére harminc civil jelölőszervezet jelentkezett.

Az egy csoportba tartozók közül csak egy szervezet jelölhet tagot a testületbe. Több érvényes jelentkezés esetén, kategóriánkénti közös megállapodás hiányában az NMHH sorsolással dönti el, melyik szervezet jelöltje delegálható, erre azonban idén nem volt szükség - közölték.

Ismertették, hogy három kategóriában csak egy-egy szervezet jelentkezett, ezért a Kisvárosok Szövetsége Magyarország települési önkormányzatainak szövetségeit, szervezeteit, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a családok érdekeit védő magyarországi szervezeteket, az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége Egyesület pedig a magyarországi nemzetiségek országos önkormányzatait képviseli.

A fogyatékossággal élők érdekvédelmi szervezetei kategória három jelentkezőjéből ketten nem feleltek meg a regisztráció követelményeinek, így a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége képviselője került be a testületbe. A szomszédos államok magyar kulturális, valamint a magyarországi kulturális szervezetek kategóriákban a tizennégy, illetve tíz társadalmi egyesület előzetesen, kategóriánként egy-egy közös delegáltat állított - tudatták.

Kitértek arra is: a médiatörvény alapján a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Művészeti Akadémia automatikusan delegálhat egy-egy főt.

2017-ben a hat, felhívásra nyitott kategóriából ötben a Kisvárosok Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség és az Arany János Alapítvány küldhetett egy-egy tagot a testületbe, míg a magyarországi nemzetiségek országos önkormányzatainak kategóriában nem volt érvényes jelölés - ismertették.

A közlemény szerint a Közszolgálati Testület ellátja a közszolgálati médiaszolgáltató feletti társadalmi felügyeletet és ellenőrzi a közszolgálatiság érvényesülését. A grémium elnökét a tagjai közül választják.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom