Krónika

Már 79 áldozata van a koronavírusnak Olaszországban

Hetvenkilencre emelkedett az újfajta koronavírus okozta megbetegedés halottjainak a száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság keddi tájékoztatása szerint. Előző nap 52 halott volt.

Már 79 áldozata van a koronavírusnak Olaszországban
Nagyon rossz a helyzet Olaszországban
Fotó: NurPhoto/Massimo Bertolini

Angelo Borelli, a szervezet vezetője szokásos esti tájékoztatóján közölte, hogy a megerősített, pozitív esetek száma elérte a 2263-at, 88 százalékukat Lombardia, Emilia Romagna és Veneto tartományban regisztrálták. A gyógyultak száma 160-ra nőtt. A fertőzöttek közül ezren otthoni karanténban vannak.

Attilio Fontana, Lombardia tartomány kormányzója szerint ezek a járvány „legnehezebb napjai”, egészségügyi és pszichológiai szempontból is, mivel a koronavírus-tesztre pozitívak száma „kezd sok lenni”, és ezzel együtt nő a fertőzés további terjedésének veszélye is.

Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője szokásos esti tájékoztatásán elmondta, hogy a megerősített fertőzöttek száma elérte a 2263-t, ezek 88 százaléka Lombardia, Emilia Romagna és Veneto tartományban vannak. Ezren otthoni karanténban tartózkodnak. A kórházban kezeltek között 229-en vannak intenzív osztályon, a legtöbben Lombardiában.

A halottak  száma 79-re emelkedett, hétfőhöz képest huszonhét újabb beteg veszítette életét. Borrelli elmondta, hogy eddig Olaszországban több mint 25 ezer koronavírus-tesztet végeztek. Jelentős számú szájmaszkot rendeltek Dél-Afrikából - jelentette be Borrelli. Hozzátette, hogy az olasz kórházaknál és börtönöknél is több mint sátorkórházat állítottak eddig fel a fertőzöttek kiszűrésére.

Angelo Borrelli kifejtette, senki sem lát a jövőbe, az egészségügyi hatóságok a koronavírus-fertőzés  alakulása szerint intézkednek, amíg a  fertőzöttek emelkedésének üteme nem csökken a szigorú óvintézkedések érvényben maradnak.

Lombardiában kedd estig 1520 személy bizonyult potizívnak: 698-an vannak kórházban, ebből 167-en intenzív osztályon. Lombardiában 55-en haltak meg eddig. A tartomány kormányzója február 27-én önkéntes karanténba vonult, amikor egyik közeli munkatársa pozitívnak bizonyult. Azóta Fontana hivatalában él, és innen irányítja a régiót. Fontana hangsúlyozta, péntekre talán már meg lehet állapítani, hogy a két hete tartó óvintézkedések hatására a fertőzés terjedését sikerült-e lassítani vagy egyenesen megfékezni. A tartomány elnöke elmondta, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek több mint fele 56 év fölötti. Szerdán az olasz egészségügyi miniszter Lombardiába látogat.

Giulio Gallera lombardiai egészségügyi tanácsos megjegyezte, első számú feladatnak a kórházak működtetését tartják. Adatai szerint Lombardiában közel ezer intenzív osztályú helyre van szükség, ezért magánkórházak, magánklinikák együttműködését kérték. Bejelentette, figyelemfelkeltő kampányt indítottak, hogy a fertőzésre hajlamosabb 65 év fölöttiek a következő két-három hétben ne menjenek utcára. Felgyorsították az orvosi habilitációs vizsgákat, valamint az ápolói álláspályázatokat is.

A lombardiai Milánó bírósági épületéből kedden egy tucatnyi bírót, ügyészt és ügyvédet kórházba szállítottak, és karanténba helyeztek. A bíróság épületét fertőtlenítésre lezárták, a nem sürgős tárgyalásokat április végéig felfüggesztették. Ez az egyébként is lassú olaszországi igazságszolgáltatásban kaotikus helyzetet teremthet a szakértők szerint. A szintén lombardiai Como kórházi vesztegzárából egy 71 éves férfi taxival hazatért otthonába, visszaszállították a kórházba, és a taxist is karanténba helyezték.

A fertőzés a Lombardiával szomszédos Liguria tartományban terjed, ahol ismét leállították az oktatást, valamint Emilia Romagnában.

A fertőző betegségekre szakosodott római Spallanzani kórházban 12 pozitív személyt tartanak karanténban, köztük két római tűzoltó és egy rendőr is van. Két beteg állapota súlyos. Mindegyikük lombardiai személyekkel került kapcsolatba.

Luigi Di Maio külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte az olaszokkal szemben a világ számos részén bevezetett korlátozásokat. Kína bejelentette, hogy karanténba helyezi a Lombardiából érkezőket, India egyenesen lezárta határait az Olaszországból érkezők előtt.

A francia állam lefoglal minden maszkot az országban, négyre emelkedett a halottak, kétszáz fölé a fertőzöttek száma

Emmanuel Macron francia államfő kedden bejelentette, hogy az állam lefoglalja az egészségügyi dolgozók számára az országban rendelkezésre álló teljes egészségügyi maszkkészletet és a gyártás alatt lévő maszkokat is, miután négyre emelkedett az új koronavírus okozta megbetegedésben elhunytak és kétszáz fölé a fertőzöttek száma.

Az intézkedés értelmében a Franciaországban raktáron vagy gyártás alatt lévő maszkokat nem lehet exportálni, az állam belföldön osztja szét a teljes készletet az egészségügyi dolgozóknak. Kedd délelőtt az egészségügyi tárca már bejelentette, hogy az egészségügyben dolgozók számára 10 millió egészségügyi maszkot osztottak szét a gyógyszertárakban és további 15-20 millió leszállítása várható az igények szerint az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez.

Kedd délig 13 újabb megbetegedést regisztráltak az előző naphoz képest, így az utolsó hivatalos közlés szerint 204 beteget tartanak nyilván Franciaországban. Az egészségügyi minisztérium azt is bejelentette, hogy az egyik franciaországi gócponton, a Bretagne-ban található Morbihan megyében egy 92 éves férfi belehalt a fertőzés szövődményeibe. Az első három halott egy 80 éves kínai turista, egy 60 éves tanár és egy 89 éves nő volt.

A megbetegedések száma a héten gyorsult fel Franciaországban, amely Olaszország és Németország mellett a Covid-19 fertőzés egyik fő gócpontja lett Európában. Az országon belül három fő gócpontot tartanak nyilván: Morbihan mellett a Párizstól északra található Oise megyét és a kelet-franciaországi Haute-Savoie-t.

Országszerte mintegy 120 iskolát bezártak a gócpontok régióiban, az intézkedés 45 ezer diákot érint az országban, de az oktatási tárca kizárta azt a lehetőséget, hogy minden iskolát bezárjanak az országban.

A kormány ugyanakkor rendeletet adott ki arról, hogy teljes összegű betegállományra jogosultak azok a munkavállalók, akik a járvány terjedése miatt karanténba kerültek és nem járhatnak be a munkahelyükre, de nem fertőzöttek, illetve azon gyerekek szülei, akiknek az iskoláját a járvány miatt bezárták és ezért otthon kell rájuk vigyázni.

Franciaországban egyre inkább érződik a járványt okozó SARS-CoV-2 koronavírus hatása a mindennapokban, amióta szombaton lemondtak minden olyan, zárt térben tartandó rendezvényt, amelyeken várhatóan 5000 embernél több venne részt, és az iskolák nem szervezhetnek külföldi kirándulásokat. A Louvre múzeumhoz hasonlóan több vidéki város buszvállalatának dolgozói is úgy döntöttek, hogy hogy élnek azon törvény adta jogukkal, miszerint megtagadhatják a munkát, ha a munkavégzés „súlyos és közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre”. Miután az egészségügyi hatóságok nem tartják indokoltnak a döntést, a munkáltatók fizetésmegvonással fenyegetik azokat a sofőröket, akik nem hajlandók felvenni a munkát.

Kapcsolódó írásaink

Az olimpiát is elhalaszthatják a koronavírus-járvány miatt

ĀAz eredetileg tervezett nyári időpont szerint elképzelhető, hogy az év későbbi szakaszában kerül sor az ötkarikás játékokra - A NOB szerint nincs veszélyben a nyári rendezés, minden sportolót arra buzdít, hogy folytassa a felkészülést