Krónika

A testi kontaktus kerülését kéri az evangélikus egyház

A koronavírus világméretű terjedése miatt a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa a testi kontaktus kerülését kéri az istentiszteleteken.

A testi kontaktus kerülését kéri az evangélikus egyház
Bizonyos szabályok betartása mellett járványveszély esetén is kereshető az istentiszteleti közösség
Fotó: MH

A püspöki tanács szombati körlevelében azt kéri a hívektől, hogy az általánosságban ajánlott sűrű és alapos kézmosás mellett kerüljék egyházi alkalmaikon a testi kontaktussal járó kézfogást mind a úrvacsoraosztás előtt a „béke megosztásakor”, mind a kimenetelkor, amikor szokás szerint a kapuban álló lelkész kezet fog és néhány szót vált a templomból távozó hívekkel.

Javasolják továbbá, hogy a lelkészek és a hívek fokozottan ügyeljenek a higiéniai szabályok betartására az úrvacsoraosztáskor.

Azt kérik, hogy kerüljék a közös kehelyből ivást. Amennyiben nincs mód külön kis kelyhek használatára, akkor a lelkész mártsa az ostyát a kehelybe, és úgy adja azt oda a híveknek.

Hozzátették: e szabályok betartása mellett „jó lelkiismerettel” bátoríthatják híveiket arra, hogy a „járványveszély idején is keressék az istentiszteleti közösséget és éljenek a szentséggel, különösen az úrvacsora évében”.

Kapcsolódó írásaink