Krónika

„Technikailag ezt már világjárványnak nevezzük”

Ha a járványügyi hatóságok időben felmérik a vírus terjedési láncolatát, akkor nincs baj. Ha kicsit is elcsúsznak, úgy járhatunk, mint Olaszország – nyilatkozta lapunknak Kemenesi Gábor virológus.

„Technikailag ezt már  világjárványnak nevezzük”

– A vírus ugyan minden kontinensen megjelent már, de járvány csak néhány országban van. Definíció szerint mikortól beszélhetünk világjárványról?  

– Technikailag a pandémia fogalma a több kontinensre, nagyobb földrajzi régióra kiterjedő aktív terjedést jelenti. Ez már létezik, attól függetlenül, hogy csak Európáról és Kínáról beszélünk, és vannak gócpontjai. Hogy a WHO mikor mondja ki a világjárványt, annak elsősorban intézkedésügyi jelentősége lesz.  

– Ön hogy látja, szükségszerű volna bejelenteni?

– Ezt hozzáértő emberek döntik el, olyanok, akik járványügyi intézkedéseket hoznak világszerte. De még egyszer hangsúlyozom: technikailag ezt már világjárványnak nevezzük. Hogy ezt cselekvéstervileg mikor hirdetik ki, az más kérdés, az érvekre nekem nincs rálátásom.  

– Most már tényként kezeljük, hogy a vírus nem kerüli el Magyarországot. Lehetséges felbecsülni, hogy mekkora mértékben terjed el?

– Ehhez jobban kellene ismerni a vírus természetét, például hogy milyen a környezeti túlélése. A legtöbb kockázatot azok az emberek jelentik, akik a gócpontok valamelyikébe utaznak, vagy onnan térnek haza. Ők azok, akik továbbadhatják a fertőzést, és újabb gócpontokat nyithatnak, amennyiben az aktuális terület járványügyi hatósága nem szűri ki őket időben. Ám ha időben elcsípik és felmérik a terjedési láncolatokat, akkor nincs baj. A labda tehát abszolút a járványügynél pattog.

– Elégedett azzal, ahogy a járványügy kezeli a helyzetet itthon?

- Nehéz kérdés, hiszen nem láthatok bele a folyamatokba. Abban biztos vagyok, hogy egy ilyen felfokozott helyzetben roppant fontos, megfelelően és folyamatosan kommunikálni, hogy az embereket ne érje váratlanul a vírus megjelenése vagy egy karanténintézkedés. Ez az egyetlen módja, hogy megelőzzük a pánikot.

Azon országok listája, ahol már igazoltan kimutatták a Covid–19 jelenlétét
Azon országok listája, ahol már igazoltan kimutatták a Covid–19 jelenlétét
Fotó: South China Morning Post

Röviden

Döntő ponthoz érkezett a koronavírus-járvány, ezért a kórokozó terjedésének feltartóztatására irányuló erőfeszítések megkettőzésére lenne szükség – mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. Mint mondta, hiba lenne bármelyik országnak is azt feltételeznie, hogy őt nem fogja érinteni a járvány.

Dániában és Észtországban is megjelent a vírus. Dániában egy férfiről van szó, aki Észak-Olaszországból tért vissza. Észtországban a megbetegedés egy iráni állampolgárhoz köthető, akinek állandó lakhatási engedélye van.

Emmanuel Macron szerint „válság előtt állunk, még csak most érkezik a járvány”. A francia elnök ezt abban a párizsi kórházban mondta csütörtökön, ahol előző nap meghalt a kór első francia áldozata. Az országban már ketten haltak meg a Covid–19 miatt.

Először diagnosztizálták a betegséget Bécsben, az osztrák fővárosban egy 72 éves férfi fertőződött meg elsőként. A nyugdíjas férfi jelenleg karanténban van, és vizsgálják, hol kaphatta meg a fertőzést. Ausztriában elsőként Tirolban bukkant fel a vírus.

Romániában egy Gorj megyei férfinél mutatták ki először a fertőzést.
Az országban straté­giai kommunikációs törzs alakult a rémhírek ellen.

Szlovákiában péntektől az ország hét nemzetközi repülőterén egészségügyi ellenőrzésnek vetnek alá minden utast. Míg a határátkelőkön szúrópróbaszerűen vizsgálják az országba beutazókat.

Egy futballmeccs lehet a javulás jele

Reménysugár, hogy javulhat az olaszországi helyzet: Attilio Fontana, Lombardia tartomány elnöke kilátásba helyezte: van esély arra, hogy ne zárt kapuk mögött rendezzék meg Torinóban a Juventus–Internazionale bajnoki labdarúgó-rangadót. Az olasz kormány korábban úgy döntött, március 1-ig minden tervezett futballmeccset zárt kapuk mögött játszanak le. Ebbe a periódusba esik a Derby d’Italia nevet viselő mérkőzés is, amely a tavasz egyik leginkább várt bajnokija Itáliában. Fontana most kilátásba helyezte, hogy mivel a helyzet javul, elképzelhető, hogy Piemont székhelyén már vasárnap mehetnek nézők a találkozóra. Hozzátette: „Első a biztonság. Várjuk meg a szombati helyzetet, várhatóan akkor lesz döntés. Ha bemehetnek a nézők a stadionba, én is ott leszek.”
(RR)

Ritkította olaszországi járatait a Wizz Air

Csaknem három százalékkal zuhant és több mint egyéves mélypontra csökkent a kőolaj világ­piaci ára tegnap. A Kínán kívüli  megbetegedések gyors emelkedése felszította azokat a félelmeket, hogy az egész világra kiterjedő járvány alakul ki, ami lassíthatja a globális gazdaság növekedését és visszavetheti az olaj iránti keresletet – írta az MTI. A Wizz Air bejelentette, hatvan százalékkal csökkenti olaszországi járatainak számát március 11. és április 2. között. Az autóiparra is kihat a járvány, a német iparági szereplők szerint januárban hét százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új járművek száma. Az Országos Kereskedelmi Szövetség pedig közölte, az elmúlt 24 órában növekedett a tartós élelmiszerek iránti kereslet, de a szövetség tagvállalatainál nem alakult ki áruhiány.
(MOA) 

Kapcsolódó írásaink

„Döntő ponthoz érkezett a koronavírus-járvány”

ĀAz Egészségügyi Világszervezet főigazgatója szerint a kórokozó terjedésének feltartóztatására irányuló erőfeszítések megkettőzésére lenne szükség - Tizenhétre nőtt a kór halálos áldozatainak száma Olaszországban