Krónika

Aki a vírust által érintett területre utazik, regisztráljon konzuli védelemért!

 A jelenlegi helyzetben felértékelődik a konzuli regisztráció, ezért a külügyi tárca azt kéri, aki olyan területre utazik, amelyet érint a koronavírus-járvány, az regisztráljon konzuli védelemért - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Aki a vírust által érintett területre utazik, regisztráljon konzuli védelemért!
Menczer Tamás: A jelenlegi helyzetben felértékelődik a konzuli regisztráció
Fotó: MH

Menczer Tamás hangsúlyozta: a konzuli regisztráció abban segít, hogy ha valahol karantént rendelnek el, akkor pontosan tudják, mennyi magyar tartózkodik ott, és fel tudják velük venni a kapcsolatot.

Hozzátette: regisztrálni a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon lehet, de a Google keresőjében a „külügyminisztérium” keresőszóra ez az első találat.

Az oldalon könnyen megtalálható a 24 órában hívható call center száma, az országonkénti utazási tanácsok, valamint a milánói és római ügyeleti telefonszám is.     Az államtitkár elmondta: jelenleg 49 ország érintett a járványban, Európában 18, az Európai Unióban 13, Olaszország Lombardia tartományában tíz, Veneto tartományában egy település van karanténban. Hozzátette: a lombardiai tartományban lévő, karanténnal elzárt terület fontos az árufuvarozás szempontjából, mivel ott nagy az átmenő kamionforgalom.

Közölte: ezért tárgyalt a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkárával, Karmos Gáborral, és azt kérte, az egyesület juttassa el a felhívást a sofőröknek, hogy ha valaki észak-olasz területen járt és a megbetegedés tüneteit - láz, köhögés, rossz közérzet - tapasztalja magán, azonnal jelezze az egyesületnek és a háziorvosnak, vagy jelentkezzen a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöldszámán.

Menczer Tamás elmondta: Olaszországban 11 tartomány érintett a koronavírussal, Lombardia és Veneto a gócpont, Lombardiában 305 esetet találtak, a halottak száma tíz. Veneto tartományban 71 eset és egy halott van. Emilia-Romagna tartományban 47 esetről tudnak, egy beteg elhunyt, ezért ezt a tartományt is „beemelik” Lombardia és Veneto mellé, és azt kérik, csak az utazzon e három tartományba, akinek halaszthatatlan dolga van, és az is jól fontolja meg az utazást.

Lehet, hogy hazatérhetnek a tenerifei szállodában rekedt magyarok

Az államtitkár elmondta: a spanyol fél arról tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, elképzelhető, hogy lehetővé teszik a koronavírus miatt lezárt tenerifei szálloda elhagyását a nem spanyol állampolgároknak.

A KKM arra utasította a helyszínen tartózkodó tiszteletbeli konzult és a Madridból érkezett konzult, hogy konzultáljanak a szomszédos országok megbízottaival, szervezik-e állampolgáraik hazahozatalát.

Az államtitkár közölte azt is, hogy tájékoztatta a spanyol elképzelésről az operatív törzset, és Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, „ha az a járható út”, akkor Magyarország repülőt küld az öt magyarért.

Menczer Tamás szólt arról is, hogy Tenerifén öt magyar tartózkodik a lezárt szállodában, egy idős házaspár és egy háromfős, kisgyerekes család. Eredetileg mindkét család úgy tervezte, hogy a hétvégén hazajön. Hozzátette: az idős házaspár fontos gyógyszereket szed. Ha nem jöhetnek haza, és a szállodában kell maradniuk, akkor a szálloda vagy a konzul veszi meg és juttatja be hozzájuk a gyógyszereket. Nem fordulhat elő, hogy magyar állampolgár fontos gyógyszer nélkül marad - szögezte le.

A kormány mindent megtesz az itthon élők egészségnek biztosításáért, és azokért is, akik külföldön tartózkodnak

A Japán partjainál vesztegzár alá helyezett hajón dolgozó, pozitív tesztet produkáló magyar férfiról azt mondta, továbbra is kórházban van, és várja a második teszt eredményét. A másik két magyart is leszállították a hajóról, továbbra is negatív a tesztjük, jelenleg karanténszálláson vannak megfigyelésen, ők újabb kéthetes karantént kezdtek csütörtökön.

A KKM kapcsolatban van az Olaszországban, lezárt területen lévő magyar kamionsofőrrel, aki jól van, étkezése, tisztálkodása biztosított, jó kedélyű.

Kínában 175 magyar tartózkodik, közülük húszan a legfertőzöttebb öt tartományban, valamennyien jól vannak.

Dél-Koreában konzuli regisztráció alapján 35 magyar van. A vírusfertőzés gócpontja Daegu és Cheongdo városában található, a két települést a fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriájába sorolták. Daeguban egy magyar van, ő nem akarja elhagyni a várost.

Menczer Tamás hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz az itthon élők egészségnek biztosításáért, és azokért is, akik külföldön tartózkodnak.

A nyugalom megőrzését kérte, és kiemelte: minden intézkedést az egészségügyi szakértők és a nemzetközi protokollok mérlegelése alapján hoznak meg.     Mindent megtesznek azért, hogy a külföldön lévő magyaroknak segítsenek, de tiszteletben tartják, ha valaki nem akar ezzel élni - közölte.

Kapcsolódó írásaink

Senki ne utazzon koronavírus által fertőzött területekre!

ĀA kormány felhívást intézett a fertőzött térségben járt magyarokhoz - A szakminisztériumok kérték az általános és középiskolákat, valamint az egyetemeket, hogy ne szervezzenek kirándulásokat a gócpontnak számító térségekbe

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom