Krónika

Meghalt az első francia állampolgár a koronavírus miatt

Meghalt egy második beteg szerdára virradó éjjel Franciaországban az új koronavírus okozta megbetegedésben, ő a járvány első francia állampolgárságú áldozata - jelentette be a francia egészségügyi minisztérium.

Meghalt az első francia állampolgár a koronavírus miatt
Képünk illusztráció
Fotó: Mladen ANTONOV / AFP

Az áldozat egy 60 éves férfi, Kínában kapta el a vírust, kedd este szállították súlyos állapotban kórházba Párizsban.

Az első áldozat egy nyolcvanéves kínai turista volt, aki egy héttel ezelőtt szintén egy párizsi kórházban hunyt el.

Az egészségügyi hatóságok „sürgős vizsgálatot” indítottak a férfi környezetének feltérképezésére, hogy kiderüljön, megfertőzött-e másokat.

A Franciaországban talált esetek száma 17-re emelkedett, köztük öt embernél az elmúlt 24 órában bizonyultak pozitívnak a koronavírus-tesztek, míg a korábban kezelt betegek már meggyógyultak.

Az elhunyt férfin kívül kedd este óta további négy esetben mutatták ki az új koronavírusos fertőzést - jelezte a francia egészségügyi minisztérium.

Egy 55 éves férfit az észak-franciaországi Amiens kórházában kezelnek, súlyos állapotban van.

Egy 36 éves férfi, aki az olaszországi Lombardiában kapta el a fertőzést, a kelet-franciaországi Strasbourgban került kórházba, az ő állapota nem súlyos.

Egy kínai lányról - aki február 7-én tért vissza Franciaországba Kínából, és jelenleg Párizsban megfigyelés alatt tartják kórházban - is kiderült, hogy megfertőzhetett az új koronavírus okozta megbetegedéssel, de ő időközben - kezelés nélkül - meggyógyult. A francia egészségügyi tárca tájékoztatása szerint a lány jól van, alig vannak tünetei, a koronavírus-tesztje negatív, és a hivatalos közlés szerint „a gyógyulás nyomait” hordozza.

„Olyan érzékeny tesztjeink vannak, amelyekkel a betegség olyan embernél is kimutatható, aki már nem hordozza a vírust, de korábban fertőzött volt” - mondta Jérome Salomon, a francia egészségügyi tárca illetékese. „A párját is megvizsgáltuk, ő is negatív, és az a négy ember, akivel a lány kapcsolatban állt, karanténban van az otthonában” - tette hozzá.

A negyedik fertőzött is egy Lombardiából hazatért 60 éves francia állampolgár, akit a közép-franciaországi Auvergne-Rhone-Alpes régió egyik kórházában kezelnek. Nála kedd este mutatták ki a fertőzést, és az ő esetében is megkezdődött annak a feltérképezése, hogy kikkel került kapcsolatba, amióta hazaért Olaszországból.

Kedd este egyébként egy Lombardiából hazatért iskolai csoportot is karanténba helyeztek Párizsban néhány órára, mert több gyerek is tüneteket mutatott, de miután a koronavírus-teszt mindegyikük esetében negatívnak bizonyult, feloldották a vesztegzárat.

Feltételezhetően koronavírus okozta egy olasz nő halálát Ausztriában

Nem zárható ki, hogy koronavírus-fertőzés okozta egy Ausztriában vakációzó olasz nő halálát - jelentették be az osztrák hatóságok szerdán. Közben egy bécsi tanárnőnél is jelentkeztek a fertőzés tünetei, ezért az intézményben beszüntették az oktatást.

A gyógyüdülőként, fürdővárosként és síterepként is ismert Bad Kleinkirchheimben szabadságát töltő olasz nő Udine térségéből származik, és pénteken érkezett Karintia tartományba. Szerdára virradóra érte a halál; a helyszínre siető orvos nem zárta ki a koronavírus-fertőzést, de a vizsgálatok még tartanak.

Közben ki kellett üríteni Bécs nyolcadik kerületében egy iskolát, mert felmerült a gyanú, hogy az egyik tanárnő megfertőződött a koronavírussal. A pedagógus azóta karanténban van; nemrég Olaszországban járt, ott kaphatta meg a fertőzést.

Rendőrök a kiürített bécsi gimnázium előtt
Rendőrök a kiürített bécsi gimnázium előtt
Fotó: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

Tirol tartományban azt próbálják felderíteni, kikkel állhatott kapcsolatban a két, koronavírussal fertőzött fiatal. Hatvankét embert vizsgáltak meg, 12 esetben karantént rendeltek el.

A körülményekhez képest jól van az a magyar nő, akit egy bécsi kórházban ápolnak koronavírus gyanújával. A nő az MTI-nek elmondta: a láza megszűnt, ugyanakkor gyengének érzi magát. Vizsgálják, hogy koronavírus okozta-e a magas lázat és a levertséget. A beteg korábban Velencében járt.

A pánikterjesztés leállítását kérte az olasz kormányfő

Meg kell állítani az új koronavírus-fertőzés miatti pánikhangulatot Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerint, aki az olasz közszolgálati médiától is a „félelemgerjesztés” megfékezését szorgalmazta. A polgári védelmi hatóság friss adatai szerint Olaszországban eggyel nőtt, 12-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

A polgári védelmet vezető Angelo Borrelli déli sajtótájékoztatója szerint a legújabb áldozat Emilia Romagna tartományban halt meg, a 69 éves férfi azonban a szomszédos lombardiai gócpontról származott. Eddig 9 személy Lombardiában, 2 Venetóban hunyt el, mindannyian idősek voltak, más betegségben is előrehaladott állapotban. A Kínában felbukkant vírus olaszországi fertőzöttjeinek száma elérte a 374-t.

Lombardiában már hat kiskorú beteget is számon tartanak, a betegek között ők az első gyerekek, állapotuk nem súlyos.

Giuseppe Conte nemzeti egységre szólította fel Olaszország politikai erőit és a lakosságot a Corriere della Sera napilapnak adott interjúban. „Alaptalannak” nevezte a pánikhangulatot: példaként az élelmiszerüzletek megrohamozását említette Olaszországnak a gócpontoktól távoli részein is, ami szerinte teljesen indokolatlan.

Pestisdoktornak öltözött bálozók utaznak tömegközlekedéssel a velencei karnevál vége előtt
Pestisdoktornak öltözött bálozók utaznak tömegközlekedéssel a velencei karnevál vége előtt
Fotó: Giacomo Cosua / NurPhoto

A miniszterelnök „erkölcsi kötelességnek” tartja, hogy a római kormány és az ellenzéki vezetésű tartományok is együttműködjenek a helyzet kezelésében. Hangoztatta, hogy Olaszország bizonyította, hogy tüzetesen ellenőrzi a fertőzés terjedését, és azonnali és „drákói” intézkedésekkel lépett fel. Giuseppe Conte nem titkolta, hogy az új koronavírus-fertőzés azonnali és hosszú távú gazdasági következményeitől tart. A kormányfő a hangulat tompítására kérte a RAI olasz közszolgálati rádió-televíziót.

Luigi Di Maio külügyminiszter nemzetközi kampányt tervez az olasz járványhelyzetről elterjedt álhírekkel szemben.

Az Il Messaggero című napilap szerint az olaszországi szállodafoglalások máris 70 százalékkal visszaestek. Milánóban júniusra halasztották a nemzetközi bútorvásárt, amely 60 ezer embernek szokott munkát adni. Az úgynevezett „vörös zóna”, vagyis a legtöbb fertőzöttet számláló Lombardia és Veneto tartomány számít az olasz gazdaság motorjának több mint hatvan nagy és közepes vállalkozással: itt állítják elő a nemzeti össztermék 12 százalékát, az eurózóna GDP-jének 2 százalékát.

A pánik megfékezését szorgalmazta Attilio Fontana lombardiai kormányzó: a koronavírus-fertőzés „nem több egy influenzánál” - mondta. Adatai szerint csak Lombardiában a fertőzöttek száma megközelítette a 260-at, és legújabb betegként egy 4 éves kislányt regisztráltak a vesztegzár térségében található Castiglione d'Addában.

A vesztegzár alá helyezett venetói Vo'Euganeo polgármestere a SkyTG24 hírtelevíziónak kifejtette, hogy a 3500 lakosú településen mintegy 30 fertőzött van. „Türelemmel várjuk a karantén végét” - jelentette ki.

Turista eteti a galambokat a milánói dóm előtt
Turista eteti a galambokat a milánói dóm előtt
Fotó: Miguel MEDINA / AFP

A közép-olaszországi Marche tartományban nincsen beteg, ennek ellenére beszüntették az oktatást, majd a kormányfő tiltakozására visszavonták a rendeletet. Ezt követően viszont Marche ismét leállította az oktatási intézmények működését. Hétfőig leállt a tanítás a szicíliai Palermóban, ahol 3 személy bizonyult pozitívnak: az első beteg egy Lombardiából érkezett turista volt. Szünetel a tanítás hétfőig Nápolyban is, ahol nincsen beteg, de fertőtlenítik az iskolákat.

Giuseppe Conte korábban a fertőzés terjedésének egyik kiindulópontjaként a vesztegzár lombardiai térségében található Codogno kórházát jelölte meg, ahol a miniszterelnök szerint az első koronavírus-tünetekkel jelentkező betegeket nem ellenőrizték időben. Lombardia kormányzója cáfolta és elutasította a vádakat, hangsúlyozva, hogy a kórházban tiszteletben tartották az előírt protokollt. Ezzel egy időben az olasz csendőrség közegészségügyért felelős egysége vizsgálatot indított Codogno kórházában.

A Vatikán korábban közölte, hogy Ferenc pápa nem módosítja a hagyományos hamvazószerdai szertartásokat, és nem vezetnek be óvintézkedéseket a hívőkkel szemben. A Vatikán bejelentette viszont, hogy bezárják az olaszországi katakombákat, mivel az ókori földalatti keresztény temetőkben a nedvesség miatt a vírus könnyebben terjedhet.

A pápa szerdán ismét szolidaritását fejezte ki a járványban megbetegedettekkel.

Rómában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) delegációja is egyeztet az olasz hatóságokkal.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom