Krónika

Lemondott a Disney vezérigazgatója

Távozik a Diseny elnöki posztjáról Bob Iger, aki 2005 óta vezette a médiacéget, és sokak szerint ő Hollywood legnagyobb hatalmú embere - írta a BBC hírportálja Iger keddi közleményére hivatkozva.

Lemondott a Disney vezérigazgatója
Bob Iger 2005 óta vezette a médiacéget
Fotó: AFP / Robyn BECK

Iger azt írta, a „legjobb időben” lép visza ahhoz, hogy el lehessen kezdeni az irányítás átadását egy új vezetőnek.

Nevéhez fűződik Rupert Murdoch szórakoztatóipari birodalma, a 21th Century Fox megvásárlása tavaly márciusban és a Disney streamingszolgáltatásának tavaly év végi elindítása.

A Disney korábbi óriásbeszerzéseit, a Pixar, a Marvel és a Lucasfilm bekebelezését szintén ő irányította.

„Az elmúlt 12 hónapban cég nagyobb és komplexebb lett. Úgy éreztem, hogy a cég vagyoni alapjai a helyükön vannak, a stratégia kialakult, így a lehető legtöbb időt kellene vállalkozásunk kreatív ügyeire fordítanom” - mondta el Iger egy keddi konferenciatelefon alkalmával.

Iger ügyvezető elnökként a Disney-nél marad 2021 végéig, hogy a „kreatív törekvéseit” irányítsa.

Elhatározása meglepte az iparágat. A Disney közölte, Bob Chapeket nevezi ki utódjául, aki eddig a vállalatóriás vidámparkjait és termékeit felügyelte. Ő lesz az 1920-as években alakult cég hetedik elnöke.

A cég piaci értéke ötszörösére nőtt Iger elnöki idejében - mondta el Susan Arnold, a Disney igazgatói tanácsának tagja.

Tavaly a világ legnagyobb mozis kasszasikereinek tízes listáján hét filmet készített a Disney. A cég új streamingszolgáltatójának már több mint 28 millió előfizetője gyűlt össze.
 

Kapcsolódó írásaink

Tökéletlen, mégis méltó befejezés

ĀStar Wars: Skywalker kora filmkritika - Lezárult a Disney-éra korántsem tökéletes trilógiája, mi pedig spoiler-mentesen elmondjuk, milyen is lett az utolsó rész