Krónika

Félnek, de bizakodnak az olaszok

Sona város polgármestere szerint le fogják győzni a koronavírust

Egy lapunknak nyilatkozó, az északolasz gócponttól tizennégy kilométerre élő magyar nő szerint ijesztő a helyzet. Egy Verona-kö­zeli település polgármestere pedig úgy véli, Olaszország meg fog birkózni a járvánnyal.

Félnek, de bizakodnak az olaszok
A koronavírus miatt felállított egészségügyi sátor
Fotó: AFP/Mauro Ujetto

„Aki teheti, otthon marad. Sokan maszkot vagy sálat viselnek és gumikesztyűt. Elővigyázatosak az emberek, de félnek is. A boltok üresek, nincs áru, a hétvégén felvásárolták az emberek, elég ijesztő a helyzet” – mesélte lapunknak Oláh Judit, egy Piacenzában élő magyar nő. Piacenza Emilia-Romagna régióban fekszik, tizennégy kilométerre a lombardiai Codognótól, az egyik olyan várostól, amely karantén alatt van, a rendőrség ellenőrzi.

Szerdai adatok szerint már tíz régióban diagnosztizáltak koronavírussal fertőzött beteget. A három leginkább érintett régió, Lombardia (258 fertőzött, kilenc haláleset), Veneto (71 fertőzött, két haláleset) és Emiglia-Romana (30 fertőzött, egy haláleset). „Van olasz ismerősöm a lezárt területen, nekik két hétig otthon kell maradniuk. Ott mindent bezártak, iskolákat, munkahelyeket, múzeumokat, templomokat, bárokat, éttermeket, egyelőre március 1-jéig. Egyedül a gyógyszertár van nyitva ügyeletben” – hangsúlyozta Oláh Judit, aki azt reméli, jövő héten minden helyreáll, és a boltokat is feltöltik áruval.

„Mindent megtesznek a hatóságok, hogy ne terjedjen tovább a fertőzés, de sajnos így is egyre több a beteg. Ez nemcsak rajtuk múlik, hanem az embereken is, hogy mennyire tartják be az alapos kézmosást, a fertőtlenítőszerek használatát” – hívta fel a figyelmet. Arról is beszélt, hogy az olaszokat is meglepte, hogy egy hétvége alatt így megugrott a fertőzöttek száma. A kínaiakat hibáztatja mindenki, szerintük lehet, hogy komolyabb ellenőrzés kellett volna, főleg a Kínából érkező embereknél.

Lapunknak nyilatkozott a Veneto tartománybeli, tizenkilencezer lakosú Sona polgármestere is, ez a település távolabb, 90 kilométerre van a gócponttól. „Az első napok pánikban teltek, olyan volt, mint egy filmben lennénk, de most lassan már próbálunk megnyugodni” – mondta Gianluigi Mazzi, aki hozzátette: ilyen egészségügyi helyzet még sohasem volt, amióta ő vezeti a várost. Elmondása szerint mindenki megértette, hogy be kell tartania a hatóságok utasításait, hogy ne terjedjen a járvány. Ugyanakkor az emberek továbbra is normális életet élnek, bár a közösségi programokat törölték. A karanténban lévő városok kihaltak, de otthonaikban ott is békében élnek az emberek. A polgármester úgy véli, sikeresen le fogják győzni a koronavírust.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom