Krónika

Azonnali segítségnyújtást sürget Matteo Salvini

Szicíliában is rendkívül intézkedéseket hoztak

Feszültségek és viharos összecsapások uralják az olasz politikát a koronavírus okozta vészhelyzet miatt. A Liga politikusai az országban megjelent első fertőzött kínai házaspár diagnosztizálása után komoly ellenőrzéseket és beavatkozásokat sürgetnek.

Azonnali segítségnyújtást sürget Matteo Salvini
Fotó: AFP/Gabriele Maricchiolo

Matteo Salvini volt belügyminiszter kedden baráti hangvételű levélben tárta Giuseppe Conte miniszterelnök elé azokat a pontokat, amelyeket a Liga politikusai javasolnak a vészhelyzet orvoslására. A családok, dolgozók, vállalatok, kereskedők, kézművesek, a magánvállalkozók, a termelésben, turizmusban dolgozók védelmét és azonnali támogatását kérték. Emellett adómentességet kértek nemcsak a közvetlenül érintett térségek lakosainak, hanem azon ágazatoknak – így a turizmusnak és a vendéglátásnak – is, amelyeket megbénított a vészhelyzet, illetve a kulturális szférában a múzeumoknak, moziknak és a színházaknak.

Szicília tartomány kormányzója, Nello Musumeci sajtókonferen­cián ismertette a koronavírus-fertőzések megelőzése érdekében életbe léptetett intézkedéseket. A szicí­liai kikötőkbe érkező hajók kiköthetnek ugyan, a fedélzeten utazó bevándorlók partra szállása azonban tilos. A rendelet szerint az utasoknak a hajó fedélzetén kell karanténban maradniuk, amíg el nem végzik az egészségi állapotukat ellenőrző vizsgálatokat.

A március 29-re kiírt, a parlamenti képviselők számának egyharmados csökkentéséről döntő népi referendum időpontja is megváltozhat. Benedetto Della Vedova, a Több Európát (Più Europa) párt titkára kérvényezte elsőként a halasztást. A koronavírus-járvány miatt kialakult aggodalmak megnehezítik az esemény előkészítését és lebonyolítását. „A sorban állás, a szavazófülkékben tömegesen megfordulók a fertőzések terjedését eredményezhetik” – mondta.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom