Krónika

Futótűzként terjed a koronavírus Észak-Olaszországban

Több mint kétszáz fertőzött, hat halott, tizenegy település ötvenezer lakosa karanténba zárva – az európai országok közül jelenleg Olaszországban a legmagasabb az új koronavírussal fertőzöttek száma.

Futótűzként terjed a koronavírus Észak-Olaszországban
Velencében is maszkkal védekeznek az emberek a koronavírus ellen
Fotó: AFP/NurPhoto/Manuel Romano

A járvány gócpontja az észak-olaszországi Lombardia, Piemont és Veneto tartományban van, ahol a további fertőzések megakadályozására rendkívüli rendeletet léptettek életbe.

A fokozott ellenőrzések következtében az elmúlt három napban óráról órára növekedett a fertőzöttek kimutatásának száma a térségben. A helyzet súlyosságát fokozza, hogy nem tudni, ki a vírus első számú terjesztője. Az úgynevezett „zéró páciens” kutatása most folyik, miután a fertőzöttek egyike sem járt az utóbbi időszakban Kínában, és nem állt kapcsolatban onnan érkező személlyel.

Lombardia és Veneto tartományokon kívül Emilia-Romagnában és Piemontban is vannak fertőzöttek, illetve Lazio tartományban az a két kínai turista, aki még januárban került kórházba.

A térségek települései a fantomvárosok hangulatát idézik. Felfüggesztették a termelést, a hivatalok, az iskolák, a kereskedelmi helyiségek és templomok is zárva tartanak. A társadalmi érintkezésre lehetőséget adó tevékenységek elkerülésére is felhívták a figyelmet.

Casale Monfeltro egyházmegyében elővigyázatosságra hivatkozva kiürítették a szenteltvíztartókat, kézben szolgáltatják ki a szentáldozást, és felhívták a hívek figyelmét, hogy tartózkodjanak a kézfogástól.

Lombardiában a múzeumok, a színházak, a mozik, a diszkók és az edzőtermek zárva tartanak. Az iskolák és az egyetemek felfüggesztették az oktatást. A lezárt térség élelmiszer-boltjainak polcai üresek, a gyógyszertárakban már régóta hiánycikk a szájmaszk és a kézi fertőtlenítőszer.

A kór további terjedésének megakadályozása érdekében a hatóságok felhívták a lakosság figyelmét, hogy amennyiben influenzás tüneteket tapasztalnak magukon, ne menjenek kórházba, hanem az erre kirendelt zöld számon keresztül értesítsék a helyi egészségügyi szerveket. A szükséges vizsgálatokat a páciensek otthonában végzik el, és amennyiben felmerül a koronavírus gyanúja, nyálmintavételt is végrehajtanak.

A vészhelyzetre való tekintettel lezárták a be- és kiutazó légi utasforgalmat az ország területén a Kínából érkező, illetve onnan induló légi járatok elől.

Bár Olaszország volt az első ország, amely ilyen radikális döntést hozott, de mindez elégtelennek bizonyult, hiszen Olaszországban a legmagasabb a vírusban megfertőzöttek és elhalálozottak száma Európában.

Bár az egész ország területére érvényes rendkívüli állapot kezelésére ötmillió eurót különített el a kormány, a vészhelyzet kezelését illetően egyre feszültebb a hangulat a politikában. Giuseppe Conte miniszterelnök azt mondta, hogy tartózkodik a radikális beavatkozástól, inkább lépésről lépésre, a helyzetnek megfelelően hoz döntést. Elismerte, hogy meglepetésként érte az új járvány kirobbanása és gyors terjedése.

Matteo Salvini volt belügyminiszter, a Liga elnöke komolyabb intézkedéseket javasolt, és Facebook-üzenetben szólította fel Giuseppe Conte miniszterelnököt, hogy kérjen bocsánatot a hatvanmillió olasz állampolgártól, és mondjon le kormányfői tisztségéről, amiért alulértékelte a világméreteket öltő vírus kezelését. A volt belügyminiszter elengedhetetlennek nevezte az ország területére érkező személyek ellenőrzését, annál is inkább, mert a vírus Afrikában is megjelent. Egy kormány elsőrendű feladata, hogy az állampolgárok egészségét és az ország határainak védelmét biztosítsa – mondta.

A baloldali Paola De Micheli, a közlekedésért és infrastruktúráért felelős miniszter „sakálkodással”,mások szerencsétlenségével való visszaéléssel vádolta a volt belügyminisztert. A ligás Eugenio Zofili, a schengeni kétkamarás bizottság elnöke a schengeni megállapodás átmeneti időre szóló felfüggesztésének lehetőségét is számításba venné, valamint az átszállási helyeken és pályaudvarokon végrehajtott ellenőrzéseket javasolja.

Sergio Mattarella köztársasági elnök együttműködésére szólította fel a politikai erőket. Giorgia Meloni, az Olasz Testvé-rek (FdI) elnöke együttműködéséről biztosította Conte államfőt, de jelezte, hogy a vészhelyzet lezárultával felelősségre vonják a kormányerőket döntéseik miatt. Kifejezte aggodalmát arra vonatkozólag, hogy amennyiben a helyzet súlyosabbra változna, Olaszország Európa járványkórházává változna.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom