Krónika

Rendkívül heves szélvihar vonult át hazánkon az éjjel

Rendkívül heves szélvihar vonult át Csehországon és Lengyelországon, amely hétfő éjjel elérte hazánkat is. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerint a tűzoltóknak hétfő délig országszerte mintegy 140 riasztásuk volt.

Rendkívül heves szélvihar vonult át hazánkon az éjjel
Sok munkát ad a tűzoltóknak a szél (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

Kiadós esővel kísért rendkívül heves szélvihar vonult át Csehországon, ami miatt mintegy 40 ezer háztartás maradt áram nélkül az országban - jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24).

A cseh-lengyel határon elterülő Óriás-hegység (Krkonose) Snezka nevű csúcsán az orkán erejű szél sebessége vasárnap este elérte az óránkénti 223 kilométer, ami új rekordot jelent - közölte a Cseh Hidrometeorolgiai Intézet a Facebook-oldalán. Az eddigi rekordot 2007-ben mérték, óránkénti 216 kilométeres szélsebességet.

A vihar továbbá a közlekedésben, különösen a vasúton okozott fennakadásokat. A megrongált vezetékek és a sínekre dőlt fák miatt vasárnap este Nyugat-Csehországban mintegy húsz regionális vonalon megszakadt a vasúti összeköttetés. A hétfő reggeli órákban országszerte több mint kéttucatnyi vonalon jeleztek problémákat. A vonatokat általában buszokkal helyettesítették.

A rendőrség szerint az utóbbi órákban az átlagosnál több közúti baleset is történt, de senki se halt meg. Karlovy Vary közelében egy parkoló, gyerekekkel teli autóbuszra dőlt egy fa, de csak könnyebb sérüléseket okozott.

Lengyelországban azonban a szélvihar miatt a közutakra ledőlt fák és a letépett háztetők miatt megsérült öt ember, valamint hetvenhatezer háztartás maradt áram nélkül - közölte a helyi közszolgálati televízió.

A vihar különösen az ország déli részében okozott bajt, ott a széllökések elérték az óránkénti 110 kilométeres sebességet. A Tátrában néhol 150 kilométeres szélsebességet mértek.

A tűzoltókat 2250 alkalommal riasztották, a legtöbb beavatkozásra a délnyugati Alsó-sziléziai vajdaságban volt szükség. A vihar országszerte 311 épületet rongált meg, ebből 192 lakóházat.

A vihar okozta  áramszünet a leginkább a délkeleti vajdaságokat érintette, a Kis-lengyelországi vajdaságban hétfő reggel 18 ezer háztartás, a Kárpátaljai vajdaságban pedig 14 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A szélvihar hazánkat is elérte, aminek következtében megdőlt a fővárosi szélrekord is - írta az idokep.hu az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint, előzetes adatok alapján ugyanis hajnalban 28 km/órát mértek a János-hegyen, míg több magaslati szélmérő is 100 km/óra fölötti lökést rögzített.

Sok munkát ad a tűzoltóknak a szél

Az éjszakai viharral kapcsolatban Mukics Dániel elmondta: a legtöbb hívást Budapesten és Pest megyében kapták. Jellemzően leszakadt faágak, kidőlt fák, ledőlt kémények okoztak gondot, de több épületben is károkat okozott a szél.

A fővárosi Uzsoki kórház egyik épületére rádőlt egy fa, de senki sem sérült meg. A VIII. kerületben az Alföldi utcában egy közintézmény tetejét mintegy 100 négyzetméteren bontotta meg a szél - közölt az OKF szóvivője.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a fővárosban több mint negyven helyszínre riasztották a tűzoltókat. Jellemzően útra dőlt fák, leszakadt, többmázsás faágak, megrongálódott háztetők és utcára hulló cserepek miatt kértek a tűzoltók segítségét.

A II. kerületben, a Pasaréti úton egy hatvan centiméter átmérőjű, húsz méter magas fa dőlt egy ház falának, szintén fát döntött ki a szél a Labanc úton. A tűzoltók mindkét helyszínen motoros láncfűrésszel darabolták fel a többmázsás fákat. A III. kerületi Kiskorona utcában egy öles faágat szakított le a szél, a lezuhant faág egy autót is megrongált.

A XIII. kerületben a Kassák Lajos utcában egy kéményseprőlétrát sodort le a szél egy háztetőről. A VIII. kerületi Fiumei úton mintegy száz négyzetméteren bontotta meg a szél az egyik épület tetejét, a lógó lemezeket a fővárosi tűzoltók rögzítették. A XVIII. kerületben egy leszakadt vezeték miatt riasztották a budapesti tűzoltókat, míg a IX. kerületi Gubacsi úton egy harminc négyzetméteres tetőt borító bádoglemezt kellett biztonságosan rögzíteniük.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében azt írta: hétfőn a néhol még erős szél estére mindenütt mérséklődik, majd éjszakától ismét megélénkül, néhol meg is erősödik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom