Krónika

Két olasz tartományban is karantént rendeltek el a koronavírus miatt

Az észak-olaszországi Lombardia és Veneto térségében lezárják az új koronavírus gócpontjait; az ott élők a következő két hétben nem hagyhatják el a területet, és senki nem léphet be oda - jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a rendkívüli rendelet pontjait ismertetve sajtótájékoztatón szombat éjszaka.

Két olasz tartományban is karantént rendeltek el a koronavírus miatt
Karantén Padovában
Fotó: AFP/Roberto Silvino

A vesztegzár az északnyugati Lombardia tartományban a Lodi város térségében található tíz önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto tartományban Vo' Euganeo területét. Az utóbbi másfél napban ebben a két övezetben óráról órára emelkedett a fertőzöttek száma.

A miniszterelnök megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a rendőrség és a katonaság végzi a lezárásokat.

Az intézkedés Venetóban 3500 embert érint, míg Lombardiában csaknem 47 ezret. Az érintett térségekben felfüggesztik a termelési tevékenységet, zárva lesznek a vállalatok, gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek, templomok.

Milanó polgármestere, Giuseppe Sala bejelentette, hogy Lombardia egész területén hétfőtől szintén zárva tartanak az oktatási intézmények legalább egy héten át. Bezárják a múzeumokat, színházakat, mozikat is.

Giuseppe Conte azt mondta, hogy az egyik térségből megpróbált távozni egy gyerekes család, hogy Olaszország más részébe jusson el, azonban visszavitték eredeti lakhelyére. Hangsúlyozta, a karanténra óvintézkedésként van szükség, mivel máskülönben nem tudják megfigyelés alatt tartani a fertőzést, és „ellenőrizhetetlenné válik” a helyzet.

A miniszterelnök a polgári védelem képviselőivel, az egészségügyi hatóságokkal és az érintett tartományok kormányzóival tartott többórás kormányülés utáni sajtótájékoztatón jelentette be a „sürgős és rendkívüli” intézkedéseket „a fertőzés megfékezésére”.

Giuseppe Conte az érintett térségekben élők együttműködését és türelmét kérte a lappangási időszak végéig. Hangsúlyozta, a római kabinet anyagi kártérítést is biztosít a termeléskiesésért és egyéb gazdasági károkért.

A további intézkedések között szerepel az iskolai kirándulások országos felfüggesztése és a sportesemények elhalasztása. Ezek részleteiről az illetékes tárcavezetők döntenek.

A polgári védelem legfrissebb országosan 130 fölé emelkedett a koronavírusos esetek száma - közölte az olasz polgári védelem. Nemcsak Lombardiában, hanem a fertőzés másik gócpontjában, Veneto tartományban is a korábbi 17-ről már 24-re nőtt a betegek száma, Emilia Romagnában 9, Piemontéban 6, Lazióban 2 fertőzöttet tartanak számon. A 2 laziói fertőzött kínai, ők turisták voltak az országban. Ez az a házaspár, amelyet elsőként még február elején vittek kórházba Rómában.

Arra a kérdésre, hogy miért ugrott meg hirtelen a betegek száma Olaszországban, Giuseppe Conte úgy válaszolt, hogy ez a „szigorú és hatékony” olaszországi egészségügyi ellenőrzéseknek az eredménye. A miniszterelnök szerint egyedül az olasz egészségügyi hatóságok tesztelik tüzetesen a fertőzésgyanús eseteket, így több beteget tudtak azonosítani.

Olaszország január 31-én elsőként függesztette fel a közvetlen légi járatokat Kínába, és országos vészhelyzetet rendelt el. Ennek ellenére jelenleg Olaszországban a legmagasabb a fertőzöttek száma Európában.

Lombardiában a betegség tünetei elsőként egy 38 éves olasz férfin jelentkeztek, aki egy Kínából visszatért kínai kollégájával találkozott. Az olasz férfi tucatnyi más embert fertőzött meg. A kínai férfiről azonban kiderült, hogy nem beteg, Kínában élő családjában viszont vannak fertőzöttek.

Giulio Gallera,  a tartomány jóléti felelőse hangsúlyozta, hogy a 90 fertőzött több mint fele nincsen rossz állapotban, húsz százalékukat viszont intenzív osztályon kezelik. Eddig több mint háromezer személyen végeztek koronavírustesztet Lombardiában. Attilio Fontana tartományi elnök úgy nyilatkozott, szerinte szigorúbb határellenőrzést kell bevezetni Olaszországban.

A venetói gócpont „okozóját” még nem sikerült azonosítani.

A többi olasz tartomány önálló intézkedéseket rendelt el: Friuli-Venezia Giuliában például egészségügyi szükséghelyzetet vezettek be, Emilia-Romagna egyes városaiban pedig hétfőtől zárva tartanak az iskolák.

 Olasz sajtójelentések szerint a csillagokba szökött az azonnali hiánycikké vált fertőtlenítőszerek és maszkok ára, amelyeknek immár „fekete piaca” is van.

A hatóságok közben úgy döntöttek, hogy az Afrika felől a szicíliai Pozzallo kikötőjébe érkező újabb migránscsoportot is karanténba helyezik.

Iránban nőtt a halálos áldozatok és a fertőzöttek száma

Az iráni hatóságok vasárnap bejelentették, hogy három újabb halálos áldozata és 15 fertőzöttje van a vírusnak. A halálos áldozatok száma így nyolcra nőtt, ezzel a fertőzés gócpontjának számító Kínán kívül eddig Iránban vesztették életüket a legtöbben a járványban. Az ismert fertőzöttek száma jelenleg 43 - tájékoztatott az iráni egészségügyi minisztérium szóvivője, Kianus Dzsahanpúr.

Az első esetekről és halálos áldozatokról két nappal a pénteki parlamenti választások előtt adtak hírt a hatóságok. A fertőzöttek a síiták szent városának számító Komban éltek. Irán volt az első közel-keleti ország, ahol a Covid-19 okozta halálesetekről számoltak be.

Az iráni hatóságok az ország 31 tartományából 14-ben oktatási intézményeket, mozikat és színházakat zártak be, hogy elejét vegyék a járvány terjedésének. Ezeken a területeken egy hétre felfüggesztették a kulturális és művészeti előadásokat. Az iráni lakosságot arra kérték, hogy egy ideig ne keressék fel Komot és más zarándokhelyeket.

A 15 új fertőzésből négyet a fővárosban, Teheránban regisztráltak. Itt az önkormányzat elzárta az ivókutakat, és betiltotta az édesség árusítását a metróban. A buszokat és a metrószerelvényeket is fertőtlenítik - tájékoztatott Golamreza Mohammadi önkormányzati szóvivő.

A fővárosi önkormányzati tanácsot vezető Mohszen Hasemi kilátásba helyezte, hogy ha nő a fertőzöttek száma, a nyolcmillió lakosú Teherán egészét karantén alá helyezik.
Szaid Namaki iráni egészségügyi miniszter elmondta, hogy minden egyes városban kijelöltek egy kórházat, amely kizárólag a koronavírusos betegek ellátásával foglalkozik majd. Namaki szerint a vírust egy Kína és Irán között rendszeresen ingázó komi kereskedő hurcolta be az országba, aki később életét vesztette a kórban.

A miniszter egyúttal védelmébe vette az iráni kormányt, amely szerinte átláthatóan kezeli a járványt. Az egészségügyi tárca figyelmeztette a koronavírussal kapcsolatos álhírek terjesztőit, hogy jogi következményekkel számolhatnak. Iránban sokan attól tartanak, hogy a járvány halálos áldozatainak száma magasabb a hivatalosan közölt adatoknál.

Az iszlám köztársaságban 36 ellenőrzőpontot állítottak fel a határokon, hogy átvizsgálják az országba érkező utazókat. Az Iránnal szomszédos Törökország, Irak, Afganisztán és Pakisztán is óvintézkedéseket tett a vírus terjedésének megakadályozása érdekében.

Közben Libanonból és Kanadából is érkezett hír fertőzött iráni utazókról. Az első libanoni esetet egy Komból érkezett utazónál azonosították.

Szaúd-Arábia elrendelte, hogy az Iránból érkezők csak a 14 napos karantén lejártát követően léphetnek be a királyságba. Rijád szeretné elkerülni, hogy a vírus elérje a muszlimok szent helyeinek számító Mekkát és Medinát. Kuvait bejelentette, hogy határozatlan időre kitiltja az Iránból érkező hajókat kikötőiből.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Kínában csaknem 77 ezer megbetegedést regisztráltak a hatóságok, a legtöbb fertőzést a járvány gócpontja környékéről jelentették. A halálos áldozatok száma elérte a 2445-öt. Világszerte további mintegy 1500 fertőzöttről és több mint húsz halálesetről tudnak. A vírus eddig csaknem 30 másik országban jelent meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton aggodalmát fejezte ki az egyértelmű fertőzéstörténettel nem rendelkező betegek miatt, bár a Kínán kívüli esetek száma továbbra is alacsony. Jelenleg a vírus iráni, olaszországi és dél-koreai terjedése aggasztja legjobban az egészségügyi szakértőket.

Kapcsolódó írásaink