Krónika

Ma szüntetik meg a karantént a Diamond Princess óceánjárón

Mindannyian jól vagyunk – erősítette meg a Magyar Hírlapnak egy, a Japán partjainál vesztegzár alá helyezett hajón tartózkodó szlovákiai magyar férfi

Nem fenyegeti gyógyszerhiány a koronavírus miatt hazánkat az országos tiszti főorvos szerint. Kínában enyhülés mutatkozott a napi halálozások és fertőzések számában.

Ma szüntetik meg a karantént a Diamond Princess óceánjárón
Gyógyultan távozik Vuhan szükségkórházából egy nyolcvanhárom éves asszony
Fotó: AFP/STR

A Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem tud olyan magyar állampolgárról, aki itthon vagy külföldön megbetegedett volna az új koronavírustól, és olyan külföldi fertőzöttről, aki hazánkban tartózkodna – hangsúlyozta tegnap sajtótájékoztatón Menczer Tamás. A tárca államtitkára megerősítette, a holland felségjelzésű Westerdam hajón utazó három magyar közül a két – tünetmentes – utast, akik szombaton értek vissza Magyarországra, hétfőn a Dél-pesti Centrumkórházban karanténba helyezték. Megírtuk, erre azért volt szükség, mert a hajót mindenki elhagyhatta azt követően, hogy a kambodzsai hatóságok tesztjei alapján senkinél sem mutatták ki a fertőzést. Ám nemrég egy volt utast, egy 83 éves amerikai nőt diagnosztizáltak a betegséggel. Menczer Tamás kitért rá, a korábbi információkkal ellentétben kiderült, hogy a Westerdamon tartózkodó harmadik magyar állampolgár – a személyzet tagja – szintén visszautazott Magyarországra, ezért a tegnapi napon őt is karanténba helyezték.

Az államtitkár beszélt arról is, a Jokohama partjainál vesztegzár alá helyezett Diamond Princess hajó zárlatát várhatóan ma oldják fel. Az óceánjárón tartózkodó három magyar állampolgár tünetmentes. Lapunknak sikerült elérni egy, a Diamond Princess fedélzetén tartózkodó szlovákiai magyar férfit, aki zenészként dolgozik a hajón, és kapcsolatban áll a három magyar állampolgárral. Kérdésünkre megerősítette, hogy mindannyian jól vannak, valamint folyamatosan tartják a kapcsolatot a nagykövetséggekkel.

Müller Cecília országos tiszti főorvos reagált arra a hírre, amely szerint a járvány miatt bizonyos gyógyszerkészítmények alapanyagai, amelyeket Kínában gyártanak, hozzáférhetetlenné válnak. Elmondta, hazánkban jelenleg nincs alapanyaghiány, illetve olyan gyógyszer sem, ami kizárólag kínai alapanyagból készülne. A Belügyminisztérium által a járvány esetleges megjelenésére felállított Operatív Törzs is úgy értékelte, nem szükséges további beavatkozás.

A napi adatok alapján enyhülni látszik a járvány Kínában. Az új fertőzöttek száma több mint 160-nal csökkent az egy nappal korábbi adatokhoz képest, a napi halálozások ban szintén enyhülés mutatkozott. Kínában eddig 72 436-an fertőződtek meg és 1868-an vesztették életüket. Tegnap elhunyt az egyik vuhani kórház igazgatója, Liu Cse-ming. Ő a hetedik egészségügyi dolgozó, aki áldozatául esett a járványnak. A kínai járványügyi és betegség megelőzési központ közzétett egy tanulmányt, amelyet több mint 44 600 beteg adatainak elemzésével készítettek el. Az esetek 80,9 százalékát enyhe, 13,8 százalékát súlyos lefolyásúnak írták le, és csak 4,7 százalékuk volt kritikus. Hupej tartományban a halálozási arány 2,9 százalékos. Ez az ország többi részében 0,4 százalék. Országos viszonylatban a mortalitást 2,3 százalékra becslik.

Kapcsolódó írásaink