Krónika

Lassan a rettegés jobban terjed a világban, mint a koronavírus

Tünetmentes volt, így hazatérhetett a karanténból a Vuhanban járt hét magyar, miközben a Diamond Princess tengerjárón dolgozó három honfitársunk megfigyelés alatt marad

Kiengedték a kórházból azt a hét magyar állampolgárt, akiket két héttel ezelőtt helyeztek karanténba, miután Franciaországon keresztül hazaérkeztek a kínai Vuhanból. Mindeközben megállíthatatlannak tűnik a Covid-19-járványt okozó koronavírus terjedése a Jokohamánál vesztegzár alá helyezett Diamond Princess tengerjárón.

Lassan a rettegés jobban terjed a világban, mint a koronavírus
Fotósok állnak lesben a jokohamai kikötőben a Diamond Princess hajó közelében
Fotó: AFP/Behrouz Mehri

Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa kijelentette: a kórházból elbocsátott hat férfi és egy nő a karantén ideje alatt végig tünetmentes volt, vizsgálataik kóros eredményeket nem mutattak.

Folytatódik a Covid-19-járványt okozó koronavírus terjedése a Jokohamánál vesztegzár alá helyezett Diamond Princess tengerjárón, amelyen vasárnap hetven új fertőzöttet regisztráltak az előző naphoz képest. Eddig 1219 ember szűrését végezték el, és 355 esetben lett pozitív a lelet. A hajón 3700 utas és dolgozó tartózkodik, és a jövő héten az utolsó utas is elhagyhatja a fedélzetet. Tegnap megkezdték a mintegy négyszáz amerikai utas evakuálását a karanténba helyezett Diamond Princess óceánjáróról. Az idősebb utasokat – a japán hatóságok döntése alapján – már csütörtökön elkezdték kimenteni, hogy kórházba vihessék őket. A kikötőben veszteglő hajó személyzetét a koronavírus miatt további két hétig tartják karantén alatt azután is, hogy az utolsó utas is partra száll a jövő héten – írta közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Szijártó Péter közölte, hogy a hajón lévő magyar állampolgárok jól vannak, jelenleg is tünetmentesek, de mivel a személyzet tagjai, további két hét karantén vár rájuk is. A minisztérium kapcsolatban marad velük, és ezután is mindenben segíti őket – tette hozzá. Időközben Kínában harmadik napja csökken, február 1-jéhez képest a hónap közepére – a legsúlyosabban érintett tartományon kívül – a harmadára esett a napi új megbetegedések száma. Szombaton 2009 új beteget jegyeztek fel, amivel az összes fertőzött száma 68 500-ra emelkedett, és az összes halálos áldozat 1665-re nőtt. A gyógyultak száma 9419. A járvány Kínában továbbra is a kórokozó kiindulópontjának számító Hupej tartományban terjed a leginkább, ahol újabb tisztviselőket menesztettek, mert nem voltak képesek felügyelni a kór megakadályozásával összefüggő feladatokat. A hupeji kormányzat megtiltotta a járművek közlekedését a tartományban, hogy elejét vegyék a vírus terjedésének. A korlátozás alól kivételt képeznek a rendőrségi járművek és a mentők, valamint a közösségi szolgálathoz kapcsolható más közlekedési eszközök. Rendszeres egészségügyi vizsgálat alá vetik a tartomány minden lakosát, ez csaknem hatvanmillió embert jelent. A tartományi vállalatok pedig addig nem folytathatják a termelést, amíg nem kapnak arra engedélyt a kormányzattól. Pekingben is újabb szigorú korlátozásokat vezettek be, minden utazó, aki eltávozást követően visszatér a fővárosba, két hétre karanténba köteles vonulni. Aki ezt elmulasztja, vagy az előírásokat megsérti, jogi következményekre és büntetésre számíthat. Franciországban, ahol már tizenkét beteget tartanak nyilván, bejelentették egy nyolcvanéves kínai turista halálát. Tajvanon is van áldozata a járványnak, ott egy taxisofőr halt meg.

Kiállításokat, rendezvényeket blokkol a félelem


A fontos kiállítások és más kiemelt események szervezői egymás után mondják le a rendezvényeket a koronavírus miatt. Az egyik legfontosabb mobilpiaci esemény, a február 24. és 27. közöttre tervezett barcelonai Mobile World Congress is emiatt marad el, miután sok nagyhírű cégtöbbek között az LG, a Nokia, a Sony és a Vodafone is visszamondta részvételét. A melbourne-i Cisco Live esemény március elejére volt meghirdetve, és az előzetes várakozások szerint nyolcezer-ötszázan vettek volna rajta részt, azonban a cég a jelenlegi helyzetre való tekintettel lefújta a programot. Ugyanezt tette február elején a világhírű Swatch órakonszern is: elmaradt a Time to Move, a média résztvevői és a kereskedők számára tervezett idei kiállítás. A divatipar sem kivétel: a május közepén Hongkongba tervezett Kingpins Denim kereskedelmi kiállítást is lefújták. Bár úgy döntöttek, hogy Ázsia legnagyobb légibemutatóját megtartják, a kétévente megrendezésre kerülő Singapore Airshow-ra árnyékot vet a koronavírus. Bejelentették: az eseményen meghaladja a hetvenet a távol maradó cégek száma.
(FP)